Снимка: © Getty Images

Туроператори, предлагащи пакетни оферти за почивка в Занзибар, поискаха държавният бюджет да плати за евентуалните отказани екскурзии. Причината: намерението на здравния министър проф. Костадин Ангелов да въведе задължителна карантина за завръщащите се от африканския архипелат, който в последните месеци се превърна в основна туристическа дестинация.

Ангелов обясни мотивите за евентуалната ограничителна мярка с това, че здравните власти се притесняват от възможно привнасяне на нови варианти на Covid-19 в България. В момента туристите са длъжни да предоставят документ за отрицателен тест или да си направят изследване при пристигането си в България, за да се освободят от карантината.

Засега нова заповед за пътуванията от и до рискови зони за Covid все още не е издадена.

Туристическите компании, които в момента обслужват чартърни пътувания до Занзибар, обаче вече обвиниха здравното министерство в създаване на несигурна среда.

"Имахме уверение на последната среща с проф. Ангелов, че ще има предвидимост за бранша. В останалите европейски страни въвеждат мерки за 15 дни напред, а не в последния момент", казва Павлина Русева от "Обединение Бъдеще за туризма" пред сайта Travel News.

Георги Пасев, маркетинг директор на "Абакс", твърди, че до момента няма "нито един завърнал се и тестван у нас с положителен резултат за коронавирус". Компанията му е организирала шест полета до Занзибар, като получава обобщена справка за резултатите от изследванията на пасажерите.

“Ясно е, че трябва да се взимат мерки с оглед нарастването на случаите в България. Но те трябва да бъдат основани на факти. При отрицателни тестове от Занзибар няма никакво основание за въвеждане на задължителна карантина", казва той и настоява държавата да "гарантира и да върне парите на клиентите".

Премиерът Бойко Борисов обаче подкрепи позицията на Ангелов на редовното заседание на Министерски съвет.

"Искам да изкажа своето притеснение заради толкова оптимистичното желание да се ходи по Африка. Колегите в Европа, където вече има южноафрикански вирус, казват, че той е много, много по-опасен, отколкото британския. Нека да пазим не само своето здраве, но и здравето на другите хора. Пандемията е с цялата си сила в Европа, Америка, по света. Нищо от това, че сме разрешили по-свободен начин на живот, не означава, че не трябва да внимаваме, да се пазим и да носим маски или да не се събираме с големи количества хора", каза той.

Изключението "Занзибар" възмути туроператорите, затворени вече трети месец

От Министерството на здравеопазването все още не са публикували справка за броя на случаите, "внесени" от Занзибар. Сигнали за заболели туристи обаче идват от други европейски държави, където африканската дестинация също се е оказала популярна - включително Чехия и Северна Македония.

В края на февруари правителството в Прага въведе забрана за туристическите пътувания до острова до 11 април, както и до още няколко държави, включително Ботсвана, Бразилия, Свазиленд, Южна Африка, Кения, Лесото, Малави, Мозамбик, Замбия и Зимбабве заради опасност от инфекция с мутациите на SARS-Cov2.

За разлика от повечето места в списъка, интересът към Занзибар е много силен от края на 2020 г. - Танзания е една от малкото държави по света без каквито и да е изисквания за Covid-проверки на пристигащите чужденци.

Англия, където за първи път беше установена мутацията B.1.1.7 (за която се предполага, че в момента се разпространява масово в България), наложи ограничение за пътуванията в чужбина освен по неотложни причини като работни командировки, лечение извън страната и др. Туристическите пътувания ще може да се подновят едва след 17 май.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Кадри от времето на ГЕРБ се озоваха на ключови позиции в служебния кабинет

Съветници, зам.-министри и нов шеф на тол системата имат стари връзки в ГЕРБ

Disney изпревари Netflix по брой абонати и стана номер едно в стрийминга

Само 16 месеца след пускането ѝ на световния пазар, Disney+ достигна до над 100 милиона абонати - постижение, което отне на Netflix цяло десетилетие.

"Авакс": Интерконекторът ще е готов не по-късно от първата седмица на септември

Строителите твърдят, че са на финала на предаването на обекта

Българското кино пак остана без пари заради скандали и "борба на кланове"

Втори пореден конкурс за финансиране на игрални филми е блокиран в съда

TikTok уж забрани руското съдържание, но то още е достъпно - и в Русия, и у нас

Европейско изследване откри руски акауни, които заобикалят ограниченията

МРРБ "отчете" недовършени обекти по газовата връзка с галерия от площадките

Малко по-рано компанията ICGB съобщи, че всички основни строителни дейности са приключени

Франция започва разследване срещу бившия чешки премиер Бабиш за пране на пари

Проверката се фокусира върху начина, по който Бабиш е придобил недвижими имоти в Мужен чрез редица офшорни компании. 

Почина създателят на "Малкия Никола" Жан-Жак Семпе

Големият френски художник беше един от известните създатели на корици на New Yorker

Шрьодер съди Бундестага заради отнетите му привилегии

Бившият канцлер се бори да си върне издръжката от 400 000 евро