Турски дронове "Байрактар" ще се произвеждат в Украйна Снимка: © Getty Images

Турската отбранителна компания „Байкар" (Baykar), която произвежда бойни дронове, е започнала изграждането на завод близо до Киев, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Халук Байрактар пред Ройтерс.

Планира се в него да работят около 500 души, а моделите на безпилотни самолети, които ще се произвеждат, са TB2 или TB3.

Турските дронове „Байрактар“ придобиха известност в световен мащаб, след като бяха използвани от украинската армия за възпрепятстване на руските сили за унищожаване на бронирани превозни средства и артилерийски системи.

От компанията заявиха, че са подписали договори за износ на своя дрон TB2 с 30 държави. Сред тях са Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан от 2018 г. насам, по данни на мозъчния тръст SIPRI.

"Фабриката ни в Украйна е в процес на изграждане... нужни са ни около 12 месеца, за да завършим строителството, а след това ще преминем към вътрешни машини, оборудване и организационна структура", заяви Халук Байрактар в кулоарите на Световното изложение за отбрана в Рияд.

Запитан дали проблемите със сигурността, свързани с продължаващия близо две години конфликт в Украйна, биха представлявали проблем за новия завод, той отговори, че плановете "вървят с пълна сила" и че "нищо" не може да ги спре.

Миналата година украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че въз основа на споразумение между Анкара и Киев Baykar ще открие завод в Украйна за производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар" (Bayraktar).

Спогодбата включва и съоръжения за обучение на оператори на апаратите, добави Резников.

Халук Байрактар допълни, че намеренията на базираната в Истанбул фирма да започне производство в Саудитска Арабия през следващите две години също остават на дневен ред и са в процес на реализация.

Новината последва сключеното през юли споразумение за продажба на "Bayraktar Akinci", друг вид безпилотен самолет, на Саудитска Арабия, което "Байкар" определи като най-големия договор в областта на отбраната в историята на Турция.

През последните години страната си извоюва добро място на световната карта на отбранителната индустрия. През 2022 г. Турция постигна рекорден износ на оръжие в размер на 4,4 млрд. долара – сума по-голяма от годишните бюджети за отбрана на някои европейски държави. Оборотът на отбранителната индустрия на страната като цяло през миналата година достигна 10 млрд. долара, по официални данни.


Анкара позволи бойните дронове Bayraktar да се произвеждат в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

НС направи важни крачки към приемане на еврото и взе решение за ускоряване на процеса

Парламентът постави като цел 1 юли 2025 г. за приемане на еврото у нас

17:56 - 26.07.2024
Технологии

Vivacom навлиза ударно в света на гейминга с турнира „Game ON“

Популярни геймъри, техните фенове и специални гост-звезди влизат заедно в епичен сблъсък за награда от 15 000 лева

17:46 - 26.07.2024
Важно днес

Русия арестува бивш зам.-министър на отбраната и го обвини в корупция

Офицерът е един от най-дълго служилите служители в областта на руската отбраната.

17:25 - 26.07.2024
Важно днес

МОН предлага две по-дълги ваканции за учениците

МОН с предложение за ваканциите и неучебните дни през учебната 2024/25 г.

15:28 - 26.07.2024