Турски дронове "Байрактар" ще се произвеждат в Украйна Снимка: © Getty Images

Турската отбранителна компания „Байкар" (Baykar), която произвежда бойни дронове, е започнала изграждането на завод близо до Киев, съобщи главният изпълнителен директор на компанията Халук Байрактар пред Ройтерс.

Планира се в него да работят около 500 души, а моделите на безпилотни самолети, които ще се произвеждат, са TB2 или TB3.

Турските дронове „Байрактар“ придобиха известност в световен мащаб, след като бяха използвани от украинската армия за възпрепятстване на руските сили за унищожаване на бронирани превозни средства и артилерийски системи.

От компанията заявиха, че са подписали договори за износ на своя дрон TB2 с 30 държави. Сред тях са Украйна, Етиопия, Либия и Азербайджан от 2018 г. насам, по данни на мозъчния тръст SIPRI.

"Фабриката ни в Украйна е в процес на изграждане... нужни са ни около 12 месеца, за да завършим строителството, а след това ще преминем към вътрешни машини, оборудване и организационна структура", заяви Халук Байрактар в кулоарите на Световното изложение за отбрана в Рияд.

Запитан дали проблемите със сигурността, свързани с продължаващия близо две години конфликт в Украйна, биха представлявали проблем за новия завод, той отговори, че плановете "вървят с пълна сила" и че "нищо" не може да ги спре.

Миналата година украинският министър на отбраната Олексий Резников обяви, че въз основа на споразумение между Анкара и Киев Baykar ще открие завод в Украйна за производство на безпилотни летателни апарати "Байрактар" (Bayraktar).

Спогодбата включва и съоръжения за обучение на оператори на апаратите, добави Резников.

Халук Байрактар допълни, че намеренията на базираната в Истанбул фирма да започне производство в Саудитска Арабия през следващите две години също остават на дневен ред и са в процес на реализация.

Новината последва сключеното през юли споразумение за продажба на "Bayraktar Akinci", друг вид безпилотен самолет, на Саудитска Арабия, което "Байкар" определи като най-големия договор в областта на отбраната в историята на Турция.

През последните години страната си извоюва добро място на световната карта на отбранителната индустрия. През 2022 г. Турция постигна рекорден износ на оръжие в размер на 4,4 млрд. долара – сума по-голяма от годишните бюджети за отбрана на някои европейски държави. Оборотът на отбранителната индустрия на страната като цяло през миналата година достигна 10 млрд. долара, по официални данни.


Анкара позволи бойните дронове Bayraktar да се произвеждат в Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Протест в София след освобождаването на шофьора, убил 15-годишния Филип

37-годишният Петър Тодоров беше пуснат от съда под домашен арест

18:16 - 21.02.2024
Живот

Майкъл Сера ли се оказа създателят на CeraVe? Супербоул разкри загадката

„О, не знаехте ли? Истината се крие пред очите. Аз съм CeraVe“

16:50 - 21.02.2024
Важно днес

Прокурор и следовател отричат познанство с Нотариуса, не знаели и за клуба за магистрати

Радослав Димов и Ясен Тодоров сами поискаха да бъде изслушани по случая

16:38 - 21.02.2024
Важно днес

Почиташ паметта на Навални - привикват те за военна служба

Москва е разпоредила идентифициране на всички, който отдават почит на опозиционера след смъртта му

15:02 - 21.02.2024
тийнток

Повече заплахи, фалшиви новини и малко контрол. Какво знаем за дигиталния живот на децата в България

97% от тийнейджърите са онлайн всеки ден, 84% - по повече от 3 часа

14:51 - 21.02.2024
Важно днес

Колата на основен свидетел срещу "Осемте джуджета" е открадната

Кражбата се е случила дни след като той е свидетелствал по дело срещу Борислав Сарафов

13:32 - 21.02.2024