Министърът на външните работи Светлан Стоев е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу в деня след втория тур на президентските избори. Според съобщението на МВнР - инициативата за разговора е дошла от страна на Чавушоглу.

"Министърът на външните работи на Република Турция отправи поздравления към новоизбрания президент на Република България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. Турската страна изрази увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с Република България на двустранно и многостранно ниво. Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия на ОССЕ и НАТО", се казва в съобщението на българското Външно министерство.

Посланието идва след няколко дни на дипломатическо напрежение и взаимно привикване на посланиците в София и Анкара заради съмненията за намеса на турски официални лица в предизборна агитация в полза на ДПС на 14 ноември.

В деня за размисъл преди балотажа на президентските избори МВР и НАП решиха да проведат акция срещу контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево", която доведе и до сериозно забавяне на движението на автобуси с български изселници, прибиращи се да гласуват.

На балотажа избирателната активност в Турция беше много по-ниска от първия тур, като 22 383 дущи са подкрепили Анастас Герджиков, а 1860 - Румен Радев.

Според МВнР, министър Светлан Стоев е поел ангажимент да предаде на новоизбрания президент отправените поздравления от турската страна, като е изразил увереност, че "двустранните отношения с Република Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение".

До момента няма официална информация за разговора от турското МВнР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Су-25 се разби край полигона в Безмер

Инцидентът се е случил при тренировъчен полет

Министерството на отбраната обеща зимни облекла за украинската армия

Не става ясно обаче какви точно са облеклата, откъде ще бъдат набавени те и дали са официално поискани от украинската страна

Интерконекторът с Гърция най-после получи Акт 16

На 1 октомври България ще може да получава азерски газ по връзката с Гърция

Отнета от руски олигарх суперяхта беше продадена за 37 млн. долара

Суперяхтата, която разполага с шест палуби, басейн и киносалон, вече е собственост на неизвестен купувач.

Държавата опита да продаде кораба "Vera Su", но високата му цена не привлече кандидати

Първият опит на държава да продаде на търг кораба "Вера Су", който преди година заседна край Камен бряг, се оказа неуспешен

Дезинформация за 200 млн. европейци: "Мета" и журналисти разкриха руска мрежа за пропаганда

Мрежата е най-голямата досега от началото на войната. Имитиращи сайтове на медии, руски посолства и стотици долари за реклама на пропаганда

Меркел се появи с предупреждение: "Путин не блъфира с ядрената заплаха"

SDZ: "Меркел се въздържа да коментира актуални проблеми - вероятно защото част от тях са резултат и на собственото ѝ управление"

Над 80% от блоковете в София нямат мълниезащита

Инсталациите са отстранявани по време на покривни ремонти