Турският външен министър е поздравил Румен Радев за победата

Министърът на външните работи Светлан Стоев е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу в деня след втория тур на президентските избори. Според съобщението на МВнР - инициативата за разговора е дошла от страна на Чавушоглу.

"Министърът на външните работи на Република Турция отправи поздравления към новоизбрания президент на Република България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. Турската страна изрази увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с Република България на двустранно и многостранно ниво. Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия на ОССЕ и НАТО", се казва в съобщението на българското Външно министерство.

Посланието идва след няколко дни на дипломатическо напрежение и взаимно привикване на посланиците в София и Анкара заради съмненията за намеса на турски официални лица в предизборна агитация в полза на ДПС на 14 ноември.

В деня за размисъл преди балотажа на президентските избори МВР и НАП решиха да проведат акция срещу контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево", която доведе и до сериозно забавяне на движението на автобуси с български изселници, прибиращи се да гласуват.

На балотажа избирателната активност в Турция беше много по-ниска от първия тур, като 22 383 дущи са подкрепили Анастас Герджиков, а 1860 - Румен Радев.

Според МВнР, министър Светлан Стоев е поел ангажимент да предаде на новоизбрания президент отправените поздравления от турската страна, като е изразил увереност, че "двустранните отношения с Република Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение".

До момента няма официална информация за разговора от турското МВнР.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Независими журналисти бяха арестувани и тормозени в Русия

Една от тях е отразявала съдебните дела срещу Алексей Навални

14:06 - 28.03.2024
Важно днес

Бюджетът на София е приет с гласове от ГЕРБ и отцепниците от "Възраждане"

Заложените средства в бюджета на София са в размер на над 2,6 млрд. лв.

13:58 - 28.03.2024
Важно днес

Умишлен палеж е причинил смъртта на българското семейство в Германия

Прокуратурата във Вупертал разследва опит за убийство.

13:02 - 28.03.2024
Политика

Чехия разби руска мрежа за влияние на евроизборите и наложи санкции

Европейски политици са получавали пари от руски фондове за предизборните си кампании

12:35 - 28.03.2024
Важно днес

Кирил Петков: Няма да позволим регулаторите да се наредят на бърза ръка

Съпредседателят на ПП-ДБ Кирил Петков отговори задочно на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов, който по-рано му предложи "да си решим регулаторите".

11:48 - 28.03.2024