Министърът на външните работи Светлан Стоев е разговарял с турския си колега Мевлют Чавушоглу в деня след втория тур на президентските избори. Според съобщението на МВнР - инициативата за разговора е дошла от страна на Чавушоглу. 

"Министърът на външните работи на Република Турция отправи поздравления към новоизбрания президент на Република България Румен Радев и изрази надежда за скорошно формиране на редовно правителство у нас. Турската страна изрази увереност за продължаване на ползотворния и съдържателен диалог с Република България на двустранно и многостранно ниво. Предложено бе двамата министри да проведат двустранни срещи на предстоящите международни форуми на равнище министри на външните работи по линия  на ОССЕ и НАТО", се казва в съобщението на българското Външно министерство. 

Посланието идва след няколко дни на дипломатическо напрежение и взаимно привикване на посланиците в София и Анкара заради съмненията за намеса на турски официални лица в предизборна агитация в полза на ДПС на 14 ноември. 

В деня за размисъл преди балотажа на президентските избори МВР и НАП решиха да проведат акция срещу контрабандата на ГКПП "Капитан Андреево", която доведе и до сериозно забавяне на движението на автобуси с български изселници, прибиращи се да гласуват.

На балотажа избирателната активност в Турция беше много по-ниска от първия тур, като 22 383 дущи са подкрепили Анастас Герджиков, а 1860 - Румен Радев. 

Според МВнР, министър Светлан Стоев е поел ангажимент да предаде на новоизбрания президент отправените поздравления от турската страна, като е изразил увереност, че "двустранните отношения с Република Турция ще продължат да се развиват в традиционния дух на приятелство, добросъседство и взаимно уважение". 

До момента няма официална информация за разговора от турското МВнР. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Адвокатурата няма да иска наказание за Петър Илиев заради плагиатството

Софийският адвокатски съвет отказа дисциплинарно дело срещу юриста

МОН опроверга Кацаров: Тестовете за Covid-19 не достигат дори за една седмица

Около 150 хил. тестове не стигат за връщане в клас на всички ученици

Платформата за билети за Arctic Monkeys била атакувана от "вторичния пазар"

Мениджмънтът на бандата отказал преместване на концерта на друго място в Бургас, което щяло да увеличи капацитета двойно

Нинова: Не сме се договаряли нито да съм първи председател на НС, нито да има ротация

"Нито едно от имената, които се спрягат за министри от БСП, не отговаря на истината"

Фаворитите за най-добър филм на "Оскари" 2022

10 предложения, които могат да попаднат сред номинираните

Бог е високо, МВР - далеко, а юмручното право отнема живот

Престъпленията стават компенсация на липсващия ред и правосъдие

Всички ученици ще могат да се върнат в клас от 6 декември

Стойчо Кацаров ще издаде нова заповед