Снимка: © Twitter

Twitter блокира един от акаунтите на върховния лидер на Иран – аятолах Али Хаменей, заради заплаха към Доналд Тръмп.

В четвъртък в профила, който не е верифициран, но е свързан с духовния водач, се появи публикация със снимка на мъж, който играе голф. Изглежда, че тя изобразява доскорошния президент на САЩ. Над него е надвиснала черна сянка на огромен дрон, а описанието гласи: „Отмъщението е неизбежно“.

Съобщението от Али Хаменей звучи като заплаха срещу републиканеца заради убийството на командира на Иранската революционна гвардия ген. Касем Солеймани, което се случи през януари 2020 г. Тогава американската армия извърши атака с дрон край Багдад и лидерът на бригадите "Ал Кудс" загина.

Пентагонът обвиняваше Солеймани за смъртта на стотици американски войници в региона, а още тогава върховният лидер Хаменей заплаши Вашингтон с „жестоко отмъщение“.

„Убиецът на Солеймани и този, който е дал заповедите, трябва да се изправят пред отмъщението“, гласи още съобщението от профила на иранския лидер, който бе блокиран в петък. Офисът на Хаменей обаче управлява още няколко акаунта, които могат да публикуват свободно.

Профилът на Тръмп в Twitter също бе блокиран, след като той бе обвинен, че е окуражил поддръжниците си да извършат атаката в Капитолия във Вашингтон на 6 януари. При нея загинаха петима души, а десетки други пострадаха.

От социалната мрежа блокираха акаунта на Хаменей след няколко сигнала от потребители. „Тръмп е наказан, но това тук е напълно допустимо. Шега ли е всичко това?“, написа един от тях.

Ген. Солеймани бе сред най-важните командири в армията на Иран, като в последните 20 години успяваше да се спаси при многократни опити за покушения. 

Под ръководството му Техеран увеличи военното си присъствие в Ирак и Сирия, като помогна на Дамаск да организира офанзива срещу бунтовниците в дълго продължаващата гражданска война. Тогава Тръмп каза, че генералът е „директно и индиректно отговорен за смъртта на милиони хора“.

Иран отвърна след смъртта на военния лидер с ракетен удар по американска въздушна база в Ирак и заплаши с още атаки.


Прочетете още:

Parler се завърна: Руснаци "съживиха" любимата мрежа на последователите на Тръмп

Parler: Разрушената крепост на конспирациите и речта на омразата

Прочети