САЩ ликвидира генерал от Революционната гвардия на Иран Снимка: © Getty Images
  • Командирът на иранските бригади "Ал Кудс" ген. Касем Солеймани е убит при американска въздушна атака край Багдад
  • Пентагонът обвинява Солеймани за смъртта на стотици американски войници в региона
  • Върховният лидер на Иран аятола Али Хаменей заплаши САЩ с "жестоко отмъщение" за смъртта на генерала

Американската армия е извършила въздушна атака с дрон край Багдад, при която е убит ген. Касем Солеймани, ръководител на специалните сили на Иранската революционна гвардия - Бригадите "Ал Кудс".

Ген. Солеймани е сред най-важните командири в армията на Иран, като в последните 20 години е успявал да се спаси при многократни опити за покушения.

Неговите спецчасти са отговорни за задграничните мисии на Революционната армия, включително военната подкрепа от Иран за сирийския президент Башар ал-Асад в последните 8 години и помощ за местните въоръжени групировки, които се бореха срещу ИДИЛ.

Въздушната атака е извършена по заповед на президента на САЩ Доналд Тръмп в близост до международното летище на Багдад в Ирак. От Пентагона обявиха новината като "решително отбранителни действие в защита на американските военнослужещи зад граница". Целта на удара е била възпирането на нови планове за атака от страна на Иран.

Министерството на отбраната на САЩ обяви, че Солеймани и Ал Кудс са отговорни за смъртта на стотици американски и други коалиционни войници. Генералът е посочен като организатор на атаките срещу базите в Ирак през последните месеци.

Върховният лидер на Иран аятола Али Хаменей обяви, че извършителите на покушението ще бъдат подложени на "жестоко отмъщение" заради смъртта на ген. Солеймани.

Външният министър на Иран Джавад Зариф обвини Пентагона в опасна ескалация на конфликта между двете страни.

"Този акт на международен тероризъм от страна на САЩ, преследването и убийството на ген. Солеймани - най-ефективната сила срещу ИДИЛ, Ал Нусра, Ал Кайда и др. - е извънредно опасен и представлява глупава ескалация. САЩ носи отговорност за всички последици от този безприниципен авантюризъм", написа Зариф.

В Иран е обявен тридневен национален траур.

Малко преди операцията в Багдад да бъде обявена официално от Пентагона, Доналд Тръмп публикува в Twitter изображение на американския флаг без друг коментар:

Атаката идва дни след като групи протестиращи се опитаха да нахлуят в сградата на американското посолство в Багдад. Демонстрацията беше в знак на недоволство срещу въздушните атаки на САЩ против паравоенна групировка в Ирак, подкрепяна от Иран. От Пентагона посочват, че ген. Солеймани също е отговорен за опита за щурм в посолството, както и за подготовката на други опити за провокация срещу американски дипломати и войници в Ирак.

Касем Солеймани се присъединява към иранската армия след ислямската революция през 1979 г. Публичната му популярност в Иран се дължи на участието му в Ирано-иракската война, когато отговаря за серия от успешни мисии.

Солеймани става ръководител на силите Ал Кудс през 1998 г., като започва да засилва връзките на Иран с Хизбула в Ливан, сирийския режим на Башар ал-Асад и шиитските въоръжени групировки в Ирак, съобщава "Ал Джазира".

Под негово ръководство Ал Кудс успяват да разширят способностите си значително, като натрупват значително влияние в разузнаването, финансите и политиката в региона извън границите на Иран.

Прочетете още:


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024