Twitter: Развлечение или нова мисия за Мъск Снимка: © Getty Images

Илон Мъск е човек с няколко лица. Понякога може да гледа философски на живота - като например през февруари, когато държа дълга реч за бъдещето на SpaceX в Южен Тексас: "Много е важно, дори ключово, в дългосрочен план да се превърнем във вид, който обитава няколко планети и дори надскача Слънчевата система. Бихме могли да вземем и друг живот с нас - съществата, които обичаме, но не могат да построят сами космически кораби. Ние можем."

Мъск обожава мисълта за това, че може да превръща научната фантастика в реалност. "Нека излезем там и да разберем какво представлява тази Вселена. Как се озовахме тук? Какъв е смисълът на живота."

Същият този човек обаче може да бъде и весел провокатор. Преди седмица, докато астронавтите на НАСА се подготвяха за пътуването си в Космоса с ракета на SpaceX, а той тъкмо се бе сдобил най-големия дял акции от Twitter, Мъск попита последователите си в социалната мрежа дали да премахне буквата "w" от името ѝ (игра на думи с "цици") - инфантилна шега, която показва другата страна на характера му.

По време на интервю на събитие на TED Мъск казва, че няма някакъв грандиозен план за Twitter и често просто споделя неща, които му се струват забавни, докато стои в тоалетната. В същото време публично оповести, че е готов да откупи всички акции на социалната мрежа за 43 милиарда долара и да се превърне в едноличен собственик:

"След като инвестирах осъзнах, че компанията нито процъфтява, нито обслужва някакъв обществен императив в сегашната си форма," написа той. "Twitter разполага с изключителен потенциал. Аз ще го отключа."

Кой Мъск се проявява тук - философът или провокаторът?

Подобна покупка изглежда като класически негов ход - открива индустрия, в която вярва, че хората не извършват правилните неща, смята, че може да се справи по-добре и е на път да вложи пари и да започне работа.

Точно по този начин се появиха SpaceX и Tesla. В случая с Twitter той иска да промени подхода на компанията към свободата на словото. И именно както при предишните си начинания, залага на принципа "Само аз мога да поправя това" и определя целта си като значима за развитието на човечеството.

"Силното ми интуитивно усещане е, че наличието на публична платформа, която се радва на максимално доверие и е отворена за всички, е от съществено значение за бъдещето на цивилизацията," каза той по време на интервюто пред TED, цитирано от Business Insider.

Когато говорим за него обаче, не бива да се изключва и възможността просто да иска да раздразни допълнително потребителите, които се зарекоха, че ще напуснат Twitter, ако той поеме контрола над компанията. Предстои да видим дали ще продължи да говори за бъдещето на социалната мрежа все по-често и със страстта, с която обсъжда останалите си мечти.

Интересен е казусът с това как ще си набави средства, за да финансира подобна покупка - една от опциите му е да продаде част от акциите си в Tesla. На по-ранен етап от кариерата си, той наливаше милиони от собствените си средства в компаниите си - включително 100 милиона долара в SpaceX и 70 милиона в Tesla. През 2015 журналистът Ашли Ванс написа в биографията на бизнесмена, че "единственият по-добър начин да унищожи богатството си, би бил да създаде машина, която заличава пари." Е, прогнозата се оказа погрешна и днес бизнесът на Мъск е оценен на много, много повече милиарди.

Напоследък обаче изглежда е поставил лимит на личните средства, които е готов да влага в своите проекти. През 2021 той изпрати имейл до целия екип на SpaceX, в който отправи критики за бавното развитие на програмата "Starship" и предупреди, че съществува риск компанията да се изправи пред банкрут, ако не започне да изпраща полети в Космоса поне веднъж на всеки две години в скоро време. Тогава не бе готов да заличи финансовите загуби със свои ресурси.

Мнозина питат защо милиардерът е на път да вложи толкова средства в поредното начинание, вместо да ги използва, за да развие вече действащите си компании. Ако действително е толкова запленен от идеите за пътуване в Космоса и борбата срещу климатичните промени, защо не засили усилията си в тези насоки, а отделя близо една пета от състоянието си за Twitter. 43 милиарда долара са почти два пъти повече от годишния бюджет на NASA.

Същата NASA, която вече е обвързала бъдещето си с Мъск и SpaceX през серия договори и съвместни проекти. От изказванията му не остава място за съмнение - той все още е напълно отдаден на тези свои идеи, но защо тогава решава да насочи подобни суми в друга посока? Не само това - огромна част от състоянието му е концентрирано именно в SpaceX и Tesla и ще трябва да се лиши от част от дяловете си там, за да финансира подобна сделка. Не е за подценяване и времето, което трябва да инвестира - има ли възможност да се впусне в разгадаване на всеки детайл, свързан със социалните мрежи, както направи с електричните коли и ракетните двигатели?

С всичко това на ум, задължително трябва да се отбележи, че Twitter може да отвори още една голяма врата пред него. Ако се окаже едноличен собственик, той ще получи възможността да контролира това какво знаем и начина, по който мислим. Ще разполага с огромно влияние над начина, по който хората възприемат информацията онлайн. Може би именно подобен контрол над "агората", както той нарече Twitter, би оправдала поредната му рискова инвестиция.

С Tesla и SpaceX той е в бизнеса с изграждане на физическото бъдеще. С Twitter би получил възможност да формира света по съвсем различен начин.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

17-годишен тийнейджър победи световния No. 1 в шахмата Магнус Карлсен навръх рождения си ден

Що се отнася до подаръците за рожден ден, победата над световния №1 определено е запомнящ се такъв

12:04 - 03.06.2023

Zamunda ще бъде блокирана заради "Се таа, брат" и други "БГ Хитове до скъсване"

Причината за решението на съда се оказа иск за незаконно разпространяване на българска музика

11:08 - 03.06.2023

Стотици загинаха при една от най-тежките влакови катастрофи в Индия

Най-малко 288 души са загинали, а повече от 850 са ранени

09:43 - 03.06.2023

Украйна има възможност да си върне Крим тази година, смята британският военен министър

Той смята, че Путин може да не получава точна информация за случващото се на фронта

09:24 - 03.06.2023

Ердоган полага клетва като президент на Турция за трети път в присъствието на Румен Радев

Държавни лидери ще присъстват на церемонията за встъпване в длъжност на турския президент

09:01 - 03.06.2023

Асен Василев остана без пост на вицепремиер след "недоразумение" между ГЕРБ и ПП-ДБ

Финалният вариант на кабинета "Денков-Габриел" се оказа предпоследен

19:31 - 02.06.2023

"Труд" се опитва да се измъкне от 3 млн. дългове към НАП през нова фирма

Разследване на "Капитал" показва странни действия на Петьо Блъсков

18:45 - 02.06.2023