Twitter смъмри Microsoft и поиска доклад от гиганта Снимка: © Getty

Twitter нападна Microsoft Corp за „неразрешено“ използване на данни на компанията за социални медии, включително, че такива са били споделяни с правителствени агенции без съгласие. Това става ясно от писмо, което личният адвокат на Илон Мъск, Майкъл Спиро, е изпратил до ответната компания.

Адресирано до изпълнителния директор на Microsoft Сатя Надела, в него се настоява гигантът да извърши одит на използваното съдържание на Twitter. За писмото първо съобщи New York Times.

Казусът се заплита около споразумение между двете компании, според което Microsoft получава право да интегрира Twitter в някои от услугите си, например в Xbox, Bing и дори в платформата си реклами. Според компанията на Мъск обаче са извършени нарушения и са престъпни някои ограничения.

„Въпреки тези ограничения приложенията на Microsoft са осъществили достъп до API на Twitter над 780 милиона пъти и са извлекли над 26 милиарда туита само през 2022 г.“, се казва в писмото.

Twitter иска софтуерен одит за целия период до април 2023 г., когато използването е прекратено. Социалната мрежа дава срок до 7 юни 2023 г., за да получи доклада.

„Ще разгледаме тези въпроси и ще отговорим по подходящ начин. Очакваме с нетърпение да продължим дългосрочното си партньорство с компанията“, каза говорител на Microsoft.

Обвиненията на Twitter идват, след като Илон Мъск вече влезе в противоречие с гиганта. Microsoft Corp. съобщи, че нейните инструменти за планиране и модерация на социални медии за рекламодатели вече няма да поддържат социалната мрежа, тъй като тя е започнала да събира такси за достъп до своя програмен интерфейс.

Мъск реагира остро на новината и още тогава обвини Microsoft, че използва данните на Twitter „незаконно“. Закани се и със съдебно дело, въпреки че в сегашното писмо не се споменава нищо за такова.

Милиардерът също така не пести критики към гиганта по темата за изкуствения интелект. Microsoft е водещ инвеститор в OpenAI, компанията зад ChatGPT, и ударно започна да внедрява продукта в своите. Манията по генеративните AI инструменти обхвана много компании, в това число и Google, която изглежда най-застрашена от потенциалните възможностите на технологията за търсене например. В резултат на това лансира свое алтернативно приложение – Bard.

Мъск пък е един от скептиците, предупреждаващи за рисковете от прибързаното и масово внедряване на технологии с изкуствен интелект. През април той заяви, че ще пусне AI платформа на име TruthGPT, за да предизвика предложенията на Microsoft и Google.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Руските чиновници вече не могат да пътуват дори до "приятелски" страни

Забраната е заради опасения, че могат да изнесат тайни на Русия зад граница

19:49 - 18.04.2024
Важно днес

Нови санкции изолират Иран с цел да пречат на производството на дронове "Шахед"

Техеран атакува Израел с "Шахед", с тях и Русия стреля по Украйна

19:03 - 18.04.2024
Важно днес

МВР отчете 10 срещи на Бойко Рашков с обвинените в контрабанда баща и син

Новият шеф на "Митниците" питат депутатите как очакват обикновен митничар да е "юнак" срещу каналджиите

16:00 - 18.04.2024
Бизнес

Ръст на измамите с фалшиви обяви за работа, сочи доклад на Revolut за сигурността на потребителите

Най-разпространени остават класическите измами с карта

15:40 - 18.04.2024
Европейски дневници

Бургас посрещна роуд шоуто на подкаста "Европеец"

Епизод 2: Бургас - проследете събитието на живо

13:01 - 18.04.2024