"Убиваха всеки, който се опитваше да избяга": Смърт с руски отпечатък в Мали Снимка: © Getty Images

В последната неделя на март хиляди търговци и селяни изпълват пазара в Моура, намиращ се в централната част на Мали. Продавачите търгуват с добитък и се запасяват с подправки и зеленчуци. Внезапно пет ниско летящи хеликоптера се появяват над главите им и започват да стрелят. Всички тръгват да бягат, за да спасят живота си, но няма накъде. От хеликоптерите се спускат войници и блокират изходите на града.

Войниците преследват ислямистки бойци, които действат в региона от години. Част от военните сили са били малийци, но друга част са били чужденци, облечени във военни облекла и разговарящи на език, който не е нито английски, нито френски - разказват местни жители пред "The New York Times".

Тези чужденци принадлежат към руската паравоенна групировка "Вагнер", смятат някои дипломати, държави служители и правозащитни групи. През следващите дни малийските военни и техните руски съюзници започват да ограбват къщите в града, пленяват селяни и екзекутират стотици мъже. Войниците убиват пленниците от близко разстояние, често без дори да ги разпитват, а само и единствено въз основа на тяхната етническа принадлежност или дрехи. Чуждите сили безразборно убиват хора в домовете им, крадат бижута и конфискуват мобилни телефони, за да унищожат всякакви доказателства за извършени престъпления.

"Вагнер" е името на наемна група, тясно свързвана с руския президент Владимир Путин. Бойците станаха известни с действията си в Украйна през 2014 г., когато членове на групировката се включиха в силите на проруските сепаратисти в Донбас. Групата е "прокси сила" на руското Министерство на отбраната. Някои анализатори я описват като продължение на външната политика на Москва, включваща кампании за дезинформация и използване на наемници.

"Вагнер": Бруталната частна армия на Путин се завръща в Украйна

"Вагнер" разполага с оперативни служители в различни точки от света, включително Сирия, Либия, Украйна и страни от Африка. За тези сили е известно, че се съюзават с политически и военни лидери, които могат да плащат за наемните им услуги в брой или с доходоносни концесии за добив на ценни минерали като злати, диаманти и уран.

През последното десетилетие африканската държава Мали се бори с въоръжени терористи. Първоначално те извършваха действията си с помощта на френските, а по-късно и на европейските сили. След като отношенията между Франция и малийската военна хунта обаче се влошиха, френските сили се изтеглиха от района миналата година. Така руската група "Вагнер" се намеси в конфликта - стъпка, която беше осъдена от 15 европейски държави, Канада и Съединените щати.

През май руският външен министър Сергей Лавров каза пред италианска телевизия, че "Вагнер" присъства в Мали само „на търговско основание“, като предоставя „услуги за сигурност“.

Смята се, че паравоенната групировка се ръководи от Евгений Пригожин - руски олигарх с тесни връзки с президента Путин. В писмен отговор на въпроси, изпратени от The Times, Пригожин е похвалил настоящия лидер на Мали, неговите военни и действията му в Моура. Той обаче отрече присъствието на "Вагнер" в Мали, определяйки като „легенда“ съществуването на групата.

"Където и да има руски наемници, реални или измислени, те никога не нарушават човешките права", коментира Пригожин.

През декември Европейският съюз наложи санкции на осем души, свързани с групата, обвинявайки я в разграбване на природни ресурси, разпалване на насилие и нарушаване на международното право.

За подобно насилие от страна на руската група сигнализират и правозащитните организации. Според френски военен служител и висш дипломат, базиран в Мали, около 1000 наемници от "Вагнер" са разположени в най-малко 15 военни бази, охранителни постове и контролно-пропускателни пунктове, включително и бивши френски бази и съоръжения, финансирани от Европейския съюз.

Броят на загиналите в Моура е най-високият в нарастващия списък с нарушения на правата на човека, извършени от малийските военни. В централната част на Мали близо 500 цивилни са били убити при съвместните операции, сочат поверителни доклади от мисията на ООН в африканската страна.

„От понеделник до четвъртък убийствата не спряха. Белите и малийците убиваха заедно", споделя Хамадун, шивач, който работи близо до пазара, където се разиграва кървавото нападение през март.

Моура е град, известен със своя пазар за добитък, който привлича хиляди купувачи и търговци всяка неделя. Регионът е дом на много пастири и фермери от етническата група фулани, които са сред основните новобранци за бунтовниците, а често и жертви на насилието. От 2015 г. насам "Katibat Macina" - местен филиал на терористичната група "Ал Кайда", контролира района, като събира данъци и принуждава мъжете да си пускат бради.

В деня на атаката въоръжени ислямистки екстремисти са обикаляли града на мотоциклети. Когато хеликоптерите се приближават до района на пазара, някои бойци се опитват да избягат, докато други започват да стрелят по тях. Междувременно руските наемници преследват хората по улиците и нахлуват в къщите им.

„Белите войници убиваха всеки, който се опитваше да избяга“, разказва Бара, търговец на добитък.

Малийските власти приветстваха атаката над града и я определиха като голяма победа в борбата срещу екстремистките групи. Те твърдят, че са убили 203 бойци и са арестували повече от 50 други, но не споменават за цивилни жертви. Властите отрекоха присъствието на наемници от "Вагнер", като казаха само, че имат договор с Русия за предоставяне на „инструктори“.

Според свидетели са били извършени масови екзекуции както на цивилни граждани, така и на невъоръжени бойци. Войниците са избирали по 15 заподозрени лица, инспектирали са пръстите им за отпечатъци, оставени от редовното използване на оръжие, и са екзекутирали мъже.

Екип от журналисти на The New York Times е успял да идентифицира чрез сателитни изображения местата на поне два масови гроба.

Когато пастирът Хамаду напуска дома си, той казва, че е открил „трупове навсякъде“. Тъй като миризмата от тях станала непоносима, войниците наредили на тези, които имали колички, да събират телата, а на други да събират суха трева. Много от труповете на загиналите след това са били изгорени пред очите на пленниците. Последва ли са и разпити, на които са свидетелствали жени и деца. Няколко дни по-късно малийските сили и техните руски съюзници са напуснали града.

Според оцелелите, всички жертви са фулани - етническа група, населяваща много от страните в Западна и Централна Африка. Експертът от "Human Rights Watch" Корин Дукфа казва, че насилието към тази група вероятно ще тласне повече фулани да се присъединят към ислямистките групировки.

На следователи от специалната мисия на ООН в Мали засега е отказван достъп до Моура. По-рано Русия и Китай блокираха гласуването в Съвета за сигурност на ООН за независимо разследване на случая.

„Мислехме, че белите войници ще ни освободят от джихадистите, но те са по-опасни. Поне джихадистите не стрелят по всеки, който се движи“, казва Умар, чийто брат е сред 18 жертви в Хомбори - друг град в африканската държава.

Десет дни след края на обсадата в Моура двама министри от правителството са доставили храна и дарения за града. Според тях армията им е донесла мир и сигурност в района, а междувременно местните власти се похвалиха с успеха на военната си операция.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Съдът остави за постоянно в ареста Марин Димитров, задържан при акцията в Агенция "Митници"

В ареста са синът на Димитров и бившата шефка на агенцията

20:15 - 23.04.2024
Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024