"Убийците на цветната луна". Скорсезе, Ди Каприо и Де Ниро 3 часа и половина по-късно

Това е история за пари, предателства, алчност. В центъра на сюжета е съдбата на индианското племе Осейдж в САЩ в началото на 20 век, когато десетки негови представители са жестоко избити. Първи я разказва журналистът от The New Yorker - Дейвид Гран, в документалния роман „Убийството на Осейдж и раждането на ФБР“. Книгата по-късно е прекръстена - „Убийците на цветната луна“ (Killers Of The Floral Moon).

Истинските събития и работата на Гран вдъхновяват и един от най-великите режисьори на нашето време - Мартин Скорсезе (“Злокобен остров“, “Изобретението на Хюго“, “Вълкът от Уолстрийт“, “Ирландецът“). Той предлага още една сюжетна линия - любов. Така се ражда едноименният филм, който вече е по кината. При това с впечатляваща продължителност - близо 3 часа и половина.

След премиерата си на голям екран на 20 октомври в България, продукцията застана начело на боксофиса, като само за първите 5 дена продадените билети в България са за 96 642 лева. В Северна Америка филмът отстъпва от първото място заради концертния филм на Тейлър Суифт - Taylor Swift: The Eras Tour.

„Убийците на цветната луна“ е исторически криминален уестърн. Той разказва кървавата история на Осейджите - извадена от истинската и документирана съдба на племето. Освен вълната от убийства през 20-те години на миналия век, е застъпена и ключовата роля на Федералното бюро за разследване (ФБР) в разрешаването на криминалните случаи.

За разлика от Дейвид Гран, който фокусира сюжетната линия на романа върху разследването на убийствата и появата на ФБР като институция, Скорсезе завърта фабулата през любовната история на Ърнест Бъркхарт (Леонардо ди Каприо) и Моли Бъркхарт (Лили Гладстон). Така наблюдаваме събитията от различен ъгъл.

Перспективите на Дейвид Гран и Мартин Скорсезе взаимно се допълват, за да пресъздадат онези времена и човешки съдби в Северна Оклахома и трагедията, разпространила се, като чума през 20-те години на миналия век.

Скорсезе обича да работи с Леонардо ди Каприо и Робърт де Ниро - „Убийците на цветната луна“ е шестият филм на режисьора с участието на ди Каприо и десетият, в който виждаме де Ниро.

Няма как да не споменем и участието на небезизвестния сценарист Ерик Рот в този проект.

Всичко това в комбинация, заедно с бюджет от 200 милиона щатски долара, с който разполага продукцията, благодарение на филмовото студио Apple TV+ и разпространението на филма от Paramount Pictures, зрителският интерес изглежда неизбежен.

Десетина дни след премиерата историческият уестърн освен добре приет от публиката, е и изключително добре приет от критиката. С изключение на факта, че е с продължителност от 3 часа и 26 минути.

Историята

Ето откъде започва всичко. През 19 век американското правителство принуждава индианското племе Осейдж да напусне земите, които населява в Канзас. След като са изселени в резерват в северна Оклахома в края на 1890 г., 2229-те членове на племето придобиват огромно богатство. Оказва се, че земите, в които са изпратени насила, са богати на петрол. С парите обаче идват и проблемите.

Най-малко 60 души от племето Осейдж са убити или безследно изчезнали през 20-те години на миналия век. Точно тези събития и разкритията около тях вдъхновяват Дейвид Гран, а след това и Скорсезе да разкажат цялата история.

Както споменахме, в „Убийците на цветната луна“ Скорсезе представя по-различна гледна точка - разказ на историята през очите на една странно изкривена от жестокост любов, която оголва слабостите на човека.

Виждаме трагедията, алчността, безсилието, смъртта и борбата. Борбата за възмездие. Скорсезе умело ни води през различните емоции, моменти и обрати и как личността може да се разкъсва между любов и омраза; алчност и примирение; безсилие и борба. Как убийство преминава в прераждане на личността.

Всички тези житейски уроци и пороци наблюдаваме от началото до края на филма. Свидетели сме на човешкия упадък, но и на нестихващата борба на всеки от главните герои, поне веднъж.

Сюжетът

Сюжетът на Скорсезе разглежда отблизо зараждането, развитието и разпадането на отношенията между Ърнест Бъркхарт (ди Каприо), Моли Бъркхарт (Лили Гладстон) и Уилям Хейл (Робърт де Ниро).

Ърнест Бъркхарт е ветеран от Първата световна война, който, напътстван и манипулиран от чичо си Уилям Хейл, участва активно в измамна схема. Моли Бъркхарт е пълнокръвна индианка от племето Осейдж. Това автоматично значи, че тя и семейството и‘ притежават голямо богатство.

Ърнест и Моли са съпрузи. Непосредствено след сватбата на двамата влюбени, членовете на семейството на Моли започват да намаляват - някои от болест, други след неизяснен взрив в дома. Моли успява да намери помощ в лицето на бъдещото ФБР, което да разследва смъртите в Северна Оклахома... И ще спрем дотук, за да гледате филма.

Ако Ви притеснява сякаш безкрайната продължителност на продукцията - вземете си най-големите пуканки с най-голямата напитка и гарантираме, че времето ще мине (неусетно). Разказът на Скорсезе е точно толкова майсторски, колкото очакваме именно от Скорсезе, екипа и актьорския състав, който е подбрал.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024