Учени: Тези със скъпите коли са "гадняри" Снимка: © Getty Images

Науката изглежда единодушна в това: Шофьорите на скъпи коли имат най-лошо поведение на пътя. Ново проучване установи, че шофьорите на висок клас автомобили в по-малко случаи спират на пешеходците пресичащи улицата. Изследователи от Университета в Невада, Лас Вегас твъдрят, че вероятността те да не изчакат пешеходците намалява с 3% за всеки допълнители 1000 долара върху цената на автомобила им.

Учените смятат, че собствениците на скъпи автомобили „изпитват чувство за превъзходство пред останалите участници в движението“ и са по-малко съпричастни с хората без коли на пътя. Те стигат до това заключение след като ангажират доброволци да пресичат стотици пъти на пешеходна пътека , като заснемат и анализират реакциите на шофьорите.

Най-предвидимият начин да разберете дали дадена кола ще спре, е цената й, твърдят изследователите. „Безразличието и по-ниската способност за интерпретиране на мисли и чувства на другите, заедно с чувствата за непогрешимост и нарцисизъм, могат да доведат до липса на съпричастност към пешеходците“ сред богатите собственици на автомобили, смятат учените.

Откриването на връзка между цената на колата и поведението на шофьорите не е ново. Изследването, публикувано в Journal of Transport and Health, подкрепи финландско проучване, публикувано миналия месец, което установи, че хората, които притежават луксозни превозни средства, са "по-склонни да спорят, по-инатливи са, и им липсва чувството за съпричастност с другите“.

Учените от Университета в Хелзинки проучват 1892 шофьори и установяват, че тези, за които се смята че имат по-неприятен и труден характер, по-често са привлечени от "статус-автомобли".

„Аз забелязах, че притежателите на бързи германски коли са по-склонни да минат на червено, по-рядко отстъпват на пешеходците и като цяло карат безразсъдно и прекалено бързо“, заявява в прессъобщението на изследването Ян-Ерик Лонгквист от университета в Хелзинки.

Изследването на Лонгквист всъщност има за задача да проучи какъв тип купувачи имат афинитет към скъпи коли, като прави личностни профили на финландците, собственици на автомобили.

"Отговорите бяха недвусмислени. Егоцентрични мъже, които са вербално агресивни, упорити, конфликтни и безчувствени са много по-склонни да притежават автомобил с висок статус като Audi, BMW или Mercedes", се казва в прессъобщението.

„Тези черти на личността обясняват желанието за притежаване на продукти с висок статус, а същите черти обясняват и защо такива хора нарушават правилата за движение по-често от другите“, добави Лонгквист.

Проучването му цитира и предишни изследвания, които показват, че шофьорите зад волана на скъпо струващото превозно средство са по-склонни да нарушават правилата за движение или да шофират безразсъдно.

Все пак, изследването показва, че и "съвестни" хора купуват скъпи модели.

„Хората с този тип личност по правило са уважавани, амбициозни, надеждни и добре организирани“, се казва в изявлението. "Те се грижат за себе си и здравето си и често се представят добре в работата си."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Протест срещу връщането на хартиените бюлетини блокира движението пред парламента

 Демонстрантите блокираха движението пред сградата на Народното събрание, а цялото пространство е изпълнено с хора

19:55 - 01.12.2022

Доц. Осиковски: Facebook не е публичен площад. Може да усилва и заглушава гласове, но бутоните са в ръцете на модераторите

Според доц. Мартин Осиковски дебатът за модерирането на българския Facebook се води грубо

18:30 - 01.12.2022

"Шак" по HBO Max - неразказваната история на най-големия шоумен в NBA

Реалистичен разказ, в който О`Нийл е оставен да бъде себе си

15:17 - 01.12.2022

Kaufland ще развива магазините си като мултифункционални търговски центрове

Компанията продължава да модернизира магазините си в улеснение на своите клиенти

15:03 - 01.12.2022

ПП и ДБ отново свикват протест срещу връщането на хартиената бюлетина

Това ще е третият протест срещу хартиената бюлетина в рамките на две седмици

14:56 - 01.12.2022

Актьори от Народния театър подкрепят с подписка началника си

Част от трупата се подписа "за" директора Васил Василев. Валери Йорданов му иска оставката, обръсна косата си и брани Морфов

14:47 - 01.12.2022