Учениците от 5-12 клас може да се върнат поетапно в клас от 18 януари Снимка: © Getty Images

Учениците от 5. до 12. клас може да се завърнат частично в класните стаи от 18 януари, ако епидемичната обстановка в страната го позволява. Това каза министърът на образованието Красимир Вълчев в деня, в който децата от начален етап на обучение се върнаха в училище.

„В следващите седмици ситуацията може да се подобри, може и да се влоши. Ние се надяваме да се запази положителната динамика за намаляване броя на заразените, за намаляване на броя на хоспитализираните. Ако тя се подобри, ще пристъпим към поетапно връщане, или по-точно към вариант на редуване - една част от учениците да бъдат вкъщи, другата част от тях да се върнат", каза Вълчев.

Той посети столичното 143-то училище „Георги Бенковски“, където обясни каква е организацията в цялата страна и каза, че връщането на малките ученици в клас е най-разумното решение.

„Преценихме, че връщането на децата в предучилищна възраст и тези от 1-4 клас е разумно. Има и подобрение на епидемичната ситуация. То не е достатъчно да върнем всички ученици, но ни дава тази възможност - малките деца носят по-малък вирусен товар", каза Вълчев.

"Мнозинството от родителите са "за" връщане на децата в училище. Нормално е, то е най-добрата среда, в която учениците могат да натрупат знания и умения, да бъдат възпитани. Обучението от вкъщи, в електронна среда, е временна компенсаторна алтернатива“, смята образователният министър.

Допълни, че най-вероятно от 11 януари ще бъдат разрешени някои дейности, които не могат да бъдат отложени – присъствено провеждане на държавни изпити и олимпиади.

В рамките на седмица или две започва ваксинацията на българските учители

Днес 247 хиляди ученици от 1-4 клас са се върнали в класните стаи, над 700 са предпочели да останат на онлайн обучение. Около 60% от децата са се завърнали в детските градини, а за университетите все още няма яснота – ще се решава дали да се премине към присъствено обучение в зависимост от епидемичната обстановка.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Гората.бг дари 445 хил. лева на наводнените в Карловско и нито една телевизия не отрази това

Никола Рахнев се възмущава от липсата на интерес от медиите и благодари на дарителите

22:44 - 04.12.2022

Асен Василев: Има чести срещи и ясно съгласуване на действията между Борисов и Радев

Според него президентът е основен фактор за провала за Шенген

17:36 - 04.12.2022

Борисов: По-добър от мен няма, България си има Меси в политиката

Очаква се той да бъде кандидатурата на ГЕРБ за прмиер

10:48 - 04.12.2022