В рамките на седмица или две започва ваксинацията на българските учители Снимка: © Getty Images

До седмица или две започва втора фаза от ваксинацията с препарата на Pfizer/BioNTech, която включва имунизации на българските учители, на потребителите и работещите в домове за възрастни.

Старт на масовата ваксинация на българското население ще бъде даден през февруари или март, когато у нас пристигнат първите дози от ваксината срещу Covid-19 на Moderna. Този процес ще стартира с имунизация на възрастните хора в цялата страна, защото сме им "длъжници", обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в понеделник.

Той посрещна втората пратка препарати на Pfizer/BioNTech на Летище София. Тя включва 25 хиляди ваксини, които ще стигнат за имунизация на 12 500 души. Ще бъдат транспортирани до 5 точки в страната - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. Оттам ще се разпределят и в РЗИ-тата във всички 28 области. Пренасят се в кашони със сух лед, а после ще влязат във фризери с температура -70 градуса по Целзий. "Нямаме проблем с логистиката", каза Ангелов.

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

„След като завършим с първа фаза, а очакваме това да се случи в рамките на седмица-две - ще започнем с втората фаза. Тя включва имунизации в домове за възрастни хора и ваксинация на българските учители. Предстоят срещи, на които да уточним броя на желаещите. Общата бройка е 15 хиляди възрастни в домовете и 11 хиляди от персонала, който се грижи за тях“, добави Ангелов.

„На 6 януари очакваме становището на европейския регулатор ЕМА за втората ваксина - на Moderna - и старт на дистрибуцията ѝ в ЕС. Българските граждани могат да бъдат спокойни. Много бързо, когато дойде втората ваксина, ще стартираме масовата ваксинация в страната. Чакаме разрешение и за трети препарат“, допълни здравният министър.

По думите му – броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. „Нека да кажем на българските граждани да бъдат спокойни, че всеки един, който има нужда от ваксина и желае да получи такава, ще му бъде осигурена.

„В момента пристигат 25 хиляди ваксини. Очакваното количество в края на януари или началото на февруари е 35 хиляди дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки в страната. Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на потребителите на социални услуги в домовете и на българските учители следващата седмица или в рамките на 10 дни“, каза Ангелов.

На брифинга стана ясно още, че към 1 януари 2021 г. има четири оплаквания от медици за странични ефекти от ваксината, но те не са никак сериозни. Става въпрос за болка, замайване и леко повишена температура. Хората, изпитали проблеми, вече са се възстановили.

Според него се наблюдава пречупване на кривата на заболеваемостта у нас, което е „резултат от противоепидемичните мерки“. Страната ни е на 24-то място по заболеваемост в ЕС и на трето по смъртност. „Благодарим на всички български граждани, които съвестно изпълняват мерките. Ако действаме като един отбор, победата ще е наша“, каза той.


Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024