В рамките на седмица или две започва ваксинацията на българските учители Снимка: © Getty Images

До седмица или две започва втора фаза от ваксинацията с препарата на Pfizer/BioNTech, която включва имунизации на българските учители, на потребителите и работещите в домове за възрастни.

Старт на масовата ваксинация на българското население ще бъде даден през февруари или март, когато у нас пристигнат първите дози от ваксината срещу Covid-19 на Moderna. Този процес ще стартира с имунизация на възрастните хора в цялата страна, защото сме им "длъжници", обяви здравният министър Костадин Ангелов на брифинг в понеделник.

Той посрещна втората пратка препарати на Pfizer/BioNTech на Летище София. Тя включва 25 хиляди ваксини, които ще стигнат за имунизация на 12 500 души. Ще бъдат транспортирани до 5 точки в страната - София, Пловдив, Бургас, Велико Търново и Варна. Оттам ще се разпределят и в РЗИ-тата във всички 28 области. Пренасят се в кашони със сух лед, а после ще влязат във фризери с температура -70 градуса по Целзий. "Нямаме проблем с логистиката", каза Ангелов.

"Народ, който пренася ваксини в бус за кренвирши, не може да бъде унищожен"

„След като завършим с първа фаза, а очакваме това да се случи в рамките на седмица-две - ще започнем с втората фаза. Тя включва имунизации в домове за възрастни хора и ваксинация на българските учители. Предстоят срещи, на които да уточним броя на желаещите. Общата бройка е 15 хиляди възрастни в домовете и 11 хиляди от персонала, който се грижи за тях“, добави Ангелов.

„На 6 януари очакваме становището на европейския регулатор ЕМА за втората ваксина - на Moderna - и старт на дистрибуцията ѝ в ЕС. Българските граждани могат да бъдат спокойни. Много бързо, когато дойде втората ваксина, ще стартираме масовата ваксинация в страната. Чакаме разрешение и за трети препарат“, допълни здравният министър.

По думите му – броят на желаещите да се ваксинират се увеличава. „Нека да кажем на българските граждани да бъдат спокойни, че всеки един, който има нужда от ваксина и желае да получи такава, ще му бъде осигурена.

„В момента пристигат 25 хиляди ваксини. Очакваното количество в края на януари или началото на февруари е 35 хиляди дози, които ще бъдат разпределени до 28 точки в страната. Нашата амбиция е да стартираме ваксинирането на потребителите на социални услуги в домовете и на българските учители следващата седмица или в рамките на 10 дни“, каза Ангелов.

На брифинга стана ясно още, че към 1 януари 2021 г. има четири оплаквания от медици за странични ефекти от ваксината, но те не са никак сериозни. Става въпрос за болка, замайване и леко повишена температура. Хората, изпитали проблеми, вече са се възстановили.

Според него се наблюдава пречупване на кривата на заболеваемостта у нас, което е „резултат от противоепидемичните мерки“. Страната ни е на 24-то място по заболеваемост в ЕС и на трето по смъртност. „Благодарим на всички български граждани, които съвестно изпълняват мерките. Ако действаме като един отбор, победата ще е наша“, каза той.


Сгреши ли ЕС, като не поръча повече ваксини срещу Covid-19?


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023

Kaufland България с най-много отличия на Career Show Awards 2023

Компанията получи злато за стратегията си за баланс работа-личен живот и за постиженията на екип „Подбор“

15:04 - 21.09.2023