Учениците от НПМГ след скандала: "Не пипай моята гимназия"

Ученическият съвет на НПМГ "Акад. Любомир Чакалов" разпространи клип, в който десетки момчета и момичета застават зад екипа на гимназията срещу опитите за натиск върху учителите - включително политически.

Поводът за напрежението беше медийна атака от страна на Ани Кирилова, която обвинява учителя по география на сина си за слабите му оценки и твърди, че той го оставил да повтаря 9. клас заради "джендър пропагандата в училище".

"За пореден път се оказва, че има злосторници, които опитват да навредят на гимназията. Да навредят на имиджа, който учителите градят вече няколко десетилетия. Да навредят на ръководството, които се стараят ние да придобием възможно най-голям набор от знания и умения. Да навредят на нас, които искаме да се обучаваме в една свободна и демократична среда. И да навредят на нашите родители, които са гласували доверие на нашите учители. Ние бяхме въвлечени в политическа кампания - в борба някой да има повече депутатски банки", казва Константин Димитров, бивш председател на съвета.

"Ние сме НПМГ, една сплотена общност, и си пазим гърба. Не пипай моята гимназия", казва Симона Борисова, която сега оглавява ученическия съвет.

В клипа се включват множество ученици, включително представители на НПМГ на международни състезания.

"Заставам зад принципите на НПМГ, които ми позволиха да се развия като човек и изследовател на живота", казва Боян Ценов, който е участвал на национални и международни олимпиади по биология.

Стоян Добрев, който е състезател по химия и биология на НПМГ, също заявява, че подкрепя колектива на гимназията, благодарение на който е завоювал медали.

"Нашата гимназия ни е научила да сме мислещи, свободни, но най-вече да защитаваме нещата, които обичаме. Ние заставаме зад НПМГ - гимназия, научила ни да не мълчим пред несправедливостта. Гимназия с традиции, градени с любов и труд в продължение на десетилетия. Гимназия, която е дала на всеки, който е поискал", казва Катерина Кръстева в клипа.

Мария Методиева казва още: "НПМГ ме научи на критическо мислене и на активно заявяване и защитаване на гражданска позиция. Но най-вече НПМГ ме научи на свобода - свобода на мислене, благодарение на която аз и моите съотборнички стигнахме до НАСА, САЩ, и завоювахме световна награда за България. Заради всичко това НПМГ е общност, която се подкрепя и защитава".

Историята с оценките на момчето, оставено в 9. клас, прераства в много повече от спор между родител и учител.

Майката, която се изявява като ясновидка с канал в YouTube, твърди, че синът ѝ бил наказан, защото не искал да "учи за Истанбулската конвенция".

Материал, свързан с Истанбулската конвенция, в учебната програма няма, нито е бил преподаван. Учениците в класа са получили задача по желание, в която могат да изкажат мнението си за конвенцията. Синът на Ани Кирилова не се включва в това задание, както и в друго - по съвсем различна тема.

Неучастието на момчето в презентациите не е свързано с крайния му резултат от срока.

Депутатът от "Възраждане" Ангел Янчев се намеси в случая и използва манипулативните твърдения на майката като пример в подкрепа на хомофобския закон на "Възраждане" срещу това, което от партията наричат "ЛГБТ пропаганда". Политическите и неверни твърдения за "джендър пропаганда" в училище се използват като оправдания за лошото представяне на деветокласник, учители отново са обект на атаки и тормоз.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Вълна от ученическа подкрепа се надигна в защита на НПМГ и кампанията "Не пипай моята гимназия"

Ученически съвети се включиха в кампанията "Не пипай моята гимназия" след скандала с тормоз в НПМГ

18:11 - 14.10.2024
Важно днес

Как Костадин Костадинов използва държавната БТА за фалшива новина

"Възраждане" и лидерът ѝ си присвоиха награда и "замесиха" в нея "Искам бебе"

17:11 - 14.10.2024
Култура

Ървин Уелш е отменил посещението си в България

Премиерата на документалния филм за писателя в рамките на "Синелибри" е на 16 октомври

16:56 - 14.10.2024
Кино и сериали

А1 е първият телеком в България, който предлага достъп до стрийминг платформата SkyShowtime

• SkyShowtime е вече част от ТВ и мобилните планове на А1 като избираема услуга Select

16:50 - 14.10.2024
Важно днес

Две държави от ЕС зоват блока да преосмисли търговията си с Израел

Премиерът на Испания иска ЕС да преустанови споразумението за търговия с Израел

16:46 - 14.10.2024