Стотици български учители се обучавали в руския комплекс "Камчия" въпреки санкциите Снимка: © СОК Камчия

Учители и директори от различни учебни заведения в страната продължават да ходят на обучения в руския санаторно-оздравителен комплекс "Камчия", въпреки че България е сред държавите, въвели санкции срещу Русия, включително и изгонване на руски дипломати. Руският комплекс с детски лагер и училище на брега на българското Черноморие е собственост на Департамента по имуществото на град Москва.

738 обучения на учители и директори са били проведени в комплекса за последните 11 г., показва справка на Министерството на образованието и науката, поискана от депутата от ПП-ДБ Ивайло Мирчев, съобщава "Сега".

На тях са били изпращани български учители от детски градини, основни и средни училища, професионални гимназии, регионални управления по образованието от цялата страна.

Организатори на обученията са били асоциации, издателства, неправителствени организации, МОН и дори Синдикатът на българските учители.

Темите са били разнообразни: от преодоляване на стреса при учителите и превенция на насилието до ековъзпитание.

Цената на едно обучение варира между 30 и 15 000 лв., заплащани най-често от самите училища. По груби сметки това прави около 400 хил. лв. за последните няколко години.

Част от обученията са били финансирани от общините или оперативни програми, но има и такива, финансирани от руското министерство на образованието - например за научно-методическите основи на преподаването по руски език или от държавния институт по руски език "А. С. Пушкин" - Москва.

Най-скъпото обучение е било през 2021 г. То е на тема "Съвременен модел на учебно занятие" на учители от СУ "Л. Каравелов" в Несебър. Проведено е от издателство "РААБЕ България". Финансирането е по европроект "Квалификация за професионално развитие на педагогическите специалисти" по оперативната програма - около 15 000 лв.

По същата програма през 2014 г. са проведени близо 80 обучения на училища, градини и гимназии, предимно от Варна, но за тях няма посочена стойност.

Пред "Сега" експерти коментират, че най-сериозните суми са скрити тенденциозно.

"Интересно е знае ли ЕС колко от европейските пари за квалификация са отишли за наем на руската база, т.е. за Москва", казват те.

Скандално е и, че от Варна, която е най-близо до базата, са се обучавали около 100 учебни заведения, а от София, до която има доста по-близки бази на МОН, те са 250.

На курсовете е имало и повече училища и градини от Плевен, Търговище и Сливен, отколкото от сравнително по-близко намиращия се Добрич.

От справката личи, че близо 100 обучения са на Съюза на българските учители, чийто председател Янка Такева е в Националния съвет на движение "Русофили" от 2020 г.

Вижда се още, че и след началото на войната в Украйна обученията не намаляват - през 2022 г. те са били над 60, през 2023 г. - около 35, а през първите два месеца на 2024 г. - 7.

Сред честите посетители на базата са учители от 57-мо училище "Св. Наум Охридски" в София. Всяка година от 2013 до 2022 то е било на обучения в руската база, без 2020 г. Друг чест посетител на базата е 117-то училище "Св. Св. Кирил и Методий" в София - през 2022 г. то е посетило 3 пъти "Камчия", което му е коствало над 5000 лв. от бюджета, а през 2023 г. - 5 пъти, отново срещу около 5000 лв.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Ердоган с важно послание към НАТО, подкрепи Марк Рюте за нов генерален секретар

Нидерландският премиер е сочен за фаворит за поста на Йенс Столтенберг

15:21 - 29.04.2024
Важно днес

Никола Минчев отрича да има нещо общо с казуса с подписите за "Корал"

Прокуратурата призна, че от август 2023 г. се занимава с казуса

14:32 - 29.04.2024
Важно днес

"Политиката може да е брутална". Най-младият първи министър на Шотландия подаде оставка

Хумза Йосаф положи клетва точно преди 13 месеца

14:17 - 29.04.2024
Технологии

Няма ляво, няма дясно - Huwei FreeClip и синия океан от възможности 

Дизайнът не е случаен – този модел попада в нова категория - т.нар. open fit

13:00 - 29.04.2024
Важно днес

Отказва ли се Санчес от премиерския пост след разследването за корупция срещу жена му

Премиерът на Испания обяви своето решение, след като пет дни спря да изпълнява публичните си задължения

12:22 - 29.04.2024
Важно днес

От "Корал" до Пашата: Скандалът с документите на Кирил Петков и взаимните обвинения

Кирил Петков замеси Румен Николов-Пашата в скандала с предполагаемите фалшиви подписи

10:29 - 29.04.2024