Учителски синдикат стъписа с идеи за наказания на родители и оценка "Дисциплина" Снимка: © Getty Images

Списък с искания на синдикат "Образование" към КТ "Подкрепа" бяха посрещнати с недоумение от страна на родители и специалисти в образователния сектор.

От сдружението са поставили шест искания, с които според тях ще се подобри дисциплината в училищата и ще се ограничи насилието над деца и учители.

Сред тях има странни предложения като "да се ситуират инструменти за училището – административни и финансови, за ученици и родители, които не спазват ЗПУО и училищния правилник", както и да се забрани "нерегламентираната комуникация между родител и учител".

От синдикат "Образование" искат още "да се спре с политическата и административна подкрепа на всички български институции към всеки родител написал жалба срещу образователна институция".

Връщането на оценка за дисциплина на всички ученици е сред постоянно повтарящите се искания на учителския профсъюз - то присъства и в този списък.

Ръководството му иска и обществен дебат за възпитанието на учениците и изграждане на нулева толерантност към онези от тях, които налагат агресия спрямо ученици, учители, родители и обществени институции.

Писмото на синдиката, оглавяван от Юлиян Петров в продължение на 12 години, е публикувано в средата на август, в разгара на лятната ваканция на училищата, и почти се изгуби в поредицата от криминални новини.

Асоциация "Родители" обаче изпрати до МОН свое становище, в което говорят със "сериозно притеснение и неодобрение" от опита на синдиката към "Подкрепа" да върне "модел на образование, който отдавна трябваше да сме оставили в миналото".

Организация определя като "чиста форма популизъм" идеите за наказания на родители и спиране на комуникацията между тях и учителите.

"В момент, в който трябва да започнем все по-активно да говорим за социално-емоционални умения в училище и за активно партньорство между родители и учители, темата за наказания и ограничения забавя този процес и изостря отношенията между различните страни в училищната общност", казва те.

"Съгласни сме, че агресията в училище е много сериозен проблем, но категорично не вярваме, че той би се решил с предложените мерки за дисциплинарни наказания, оценки по дисциплина и прекъсната комуникация родител-учител", казват от асоциацията.

  • Според изследване на УНИЦЕФ, в България почти всяко трето дете съобщава, че е било подложено на физическо или вербално насилие.
  • Насилието оказва съществено влияние върху развитието на детето, способността за учене, за изграждане на пълноценни отношения с други хора, самочувствието и цялостното благополучие.
  • Училищният тормоз и несигурната среда са една от причините за ранно отпадане от образователната система, намаляване на посещаемостта и влошаване на представянето на учениците.

Натискът от страна на учителските синдикати за връщане на оценка за "поведение" продължава повече от десетилетие - такива намерения имаше и при Тройната коалиция, и при ГЕРБ, но не среща нито политическо разбиране, нито съгласие сред образователната общност.

При всяко повдигане на тази тема се напомнят основни аргументи - че наказания за нарушаване на реда в класната стая съществуват и в момента, а оценки за дисциплина нямат отношение към академичните постижения на децата.

Съществуването им по време на социалистическия режим е било свързано с драстични наказания, каквито нито една модерна образователна система не прилага.

Синдикатът "Образование" към КТ "Подкрепа" е вторият по големина профсъюз след Синдиката на българските учители (СБУ), който се управлява от несменяемата Янка Такева.

По данни на в. "Сега" - структурата на Юлиян Петров представлява около 20 000 членове, три пъти по-малко от СБУ.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024
Важно днес

Илхан Андай: Елена Йончева е ефектен трансфер за ДПС, но тя е бомба със закъснител

Според журналиста Илхан Андай номинацията на Йончева не е най-доброто, но е необходимото за ДПС

16:10 - 28.04.2024
Живот

Волейбол под Айфеловата кула и коне във Версай. Париж вече се подготвя за Олимпийските игри

Само на няколко метра от Айфеловата кула вече се строи временен стадион за плажен волейбол

14:45 - 28.04.2024
Важно днес

Борисов: Мои противници на тези избори не са ПП-ДБ, а "Възраждане" и БСП

Борисов е готов ГЕРБ да управлява, но с "наши премиери и министри"

12:20 - 28.04.2024
Важно днес

Журналисти са арестувани в Русия заради сътрудничество с екипа на Навални

Двамата журналисти са обвинени в "екстремизъм"

11:30 - 28.04.2024
Важно днес

Турция не отказа среща по темата "Боташ" и поиска сътрудничеството с "Булгаргаз" да продължи

Турция засега не показва готовност за прекратяване на споразумението с "Булгаргаз"

09:46 - 28.04.2024