Снимка: © Getty Images

Управляващите ще удължат извънредната епидемична обстановка с още 15 дни - до момента тя беше до 15 юни, а сега ще важи до 30 юни.

Това стана ясно на заседание на Министерски съвет, на което премиерът Бойко Борисов сподели, че ако ситуацията с новия коронавирус се влоши, е възможно епидемичната обстановка да се удължи още повече.

„За да не се стигне отново до такава ескалация, че болниците да не могат да приемат и лекуват заболелите - предлагаме извънредна епидемична обстановка до края на юни. Удължаваме я с 15 дни. Ако се налага, след това ще удължаваме пак“, каза министър-председателят.

Решението идва след консултация на управляващите с Националния оперативен щаб. По думите на Борисов - "умувахме час и половина".

На заседанието стана ясно, че няма да се затварят градове и да се спират производства. Премиерът уточни, че нищо от настоящата ситуация не се променя – в сила остават здравните мерки като задължителното носене на маска в градския транспорт. В затворените пространства те остават препоръчителни. Именно това потвърди и здравният министър Кирил Ананиев на брифинг, даден малко по-късно.

Той каза, че остава в сила ограничението за запълване на капацитета на залите за спортни и културни мероприятия, но там вече може да се използва до 50% от местата, а не 30 на сто, както бе до момента. Това е потвърждение на думите на Борисов, който по-рано каза, че след 15 юни кината и театрите ще могат да приемат зрители до 50% от капацитетите си.

Остават забраните за влизане в България на граждани, които не са от държави членки на Европейския съюз. Изключението е за хора от Сърбия, Черна гора и Босна Херцеговина. Заповедта за завръщане на български граждани у нас не се променя - под 14-дневна карантина остават влезлите от Швеция, Белгия, Ирландия, Португалия, Испания, Малта, Италия, Обединеното кралство и Северна Македония.

На 15 юни се очаква общоевропейско решение по въпроса - тогава ще има дебат между министрите на вътрешните и външните работи на страните членки, каза Ананиев и допълни, че ако има отваряне на границите за трети страни, то според него това ще се случи след 1 юли.

Борисов сподели, че повишението на новите случаи се дължи на клъстърите – Доспат, Сърница, село Ясенец. "Няма да затваряме градове, няма да създаваме паника. Дисциплината, дистанцията, дезинфекцията са най-важните неща“, каза той. 

„Няма нищо ново. Заразените се увеличават, но и излекуваните стават повече. Наблюдаваме почти нормален начин на живот в икономиката, бизнеса, стопанството, културата“, каза Борисов. „Трябва да успокоим хората, трябва да свикнем да живеем с този вирус“.

Според него „най-внимателно“ трябва да се осъществява контрол в старческите домове.

По-късно днес здравният министър Кирил Ананиев ще издаде заповед, с която постановява удължаването на извънредната епидемична обстановка.


ПРОЧЕТЕТЕ ОЩЕ:

79 заразени с Covid-19 за последното денонощие

Инфографика: Covid-19 в България (към 10 юни)


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Techem инвестира 2 млн. лв. в нова смарт система за отчитане

360 сгради в София и над 500 сгради в Пловдив и Плевен ще бъдат оборудвани с новите четци

МЗ потвърди: Наличието на антитела не е достатъчно за издаване на зелен сертификат

ECDC са потвърдили решението си от май и ЕК не обмисля да променя сертификата

Хърватското чудо на Мате Римац: От старото BMW в гаража на баща си до върха на Bugatti

Дете на емигранти от Югославия, днес Римац стои начело на една от най-важните компании за електромобили

Кръщават улица в София на името на Боян Петров

Тя се намира в "Манастирски ливади - Изток"

"Японските Меган и Хари": Принцеса Мако се омъжи за човек от народа и се отказа от кралския си статут

Японците протестират срещу съпруга ѝ и я доведоха до депресивно състояние

КС по делото за статута на транссексуалните хора: В конституцията полът е само биологичен

Могат ли транссексуалните хора да сменят пола в личните си документи?