Снимка: © Getty Images

Собственикът на Уикипедия, Wikimedia Foundation, обжалва решението на московския съд, според което трябва онлайн енциклопедията да премахне рускоезичните страници с информация за инвазията в Украйна, съобщава Reuters.

Съда глоби фондацията с 5 милиона рубли, след отказа за свалянето на статиите, които са определни като "дезинформация". Сред проблемните страници са "Руската инвазия в Украйна", "Военните престъпления по време на руската инвазия в Украйна" и "Клането в Буча".

От енциклопедията твърдят, че хората имат право да знаят фактите за войната.

"Това решение предполага, че потвърдените факти на страниците на Уикипедия, които не съвпадат с позициите на правителството, представляват дезинформация." коментира казуса Стивън Лапорт, асоцииран главен консултант във фондацията "Уикимедия".

Уикипедия е един от малкото останали източници на проверена информация на руски език в страната, след като Кремъл затегна допълнително обръча върху медиите и установи монопол върху новините, които достигат до гражданите.

През март бяха въведени закони, които забраняват разпространяването на информация за "военната операция" в Украйна, която не съответства на версията на Москва - не е позволено дори споменаването на думата "война". В резултат на това в страната не останаха независими медии, тъй като нормалното функциониране на "Новая газета", "Ехото на Москва" и "Дождъ" стана невъзможно - те преустановиха работата си.

"Правителството се прицелва в информация, която е жизненоважна за живота на хората по време на криза," добавя Лапорт. "Призоваваме съда да преосмисли решението си, за да защити правото на всички на достъп до знанието и на свободното изразяване."

Според обжалването, внесено на 6 юни, но обявено с детайли в понеделник, премахването на информация е в нарушение на човешките права. То посочва, че Русия няма юрисдикция над онлайн енциклопедията, която е достъпна на повече от 300 езика.

Искът за глобата бе въведен от руския комуникационен регулатор "Роскомнадзор" още в началото на април, като причината за това е наличието на ""недостоверни, социално значими материали, както и друга забранена информация" за действията на държавата в страната-съсед.

Русия заплаши с глоба Уикипедия, ако не премахне страницата си за войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Булгаргаз" обяви търг за втечнен природен газ до терминал Ревитуса

Крайният срок за оферти е 16 август. Ако няма уговорено разтоварване - сключените договори се анулират, пише в условията

"Газ не открихме в интерконектора": Вицепремиер се оплака от недовършено строителство на гръцката връзка

Според МРРБ строежът бил "като една луксозна сграда с мебели, в която обаче няма ток и няма хубав достъп до нея"

Flex е по-велико от flat - новите устройства на Samsung

Galaxy Z Flip4 и Fold4 - от лайфстайл и селфита до работа на голям "малък" екран

На екскурзия до Франция - за ваксина срещу маймунска шарка

Европейци пътуват, за да получат имунизация срещу болестта

Играта на Дмитрий Медведев - от мек либерал до агресивен рупор на военната пропаганда

Един разговор с Путин в Астрахан стои в основата на трансформацията му

Журналисти и преподаватели настояват Румен Радев да даде убежище на Алексей Алчин

"Екстрадирането му ще е сериозен удар по авторитета на България"