Русия заплаши с глоба Уикипедия, ако не премахне страницата си за войната Снимка: © Getty Images

Руското правителство обвини Уикипедия в целенасочена дезинформация и заплаши с глоба, ако не бъде премахнато съдържание, което противоречи на официалната версия в страната за войната в Украйна.

Комуникационният регулатор Roskomnadzor обяви в четвъртък, че е инструктирал онлайн енциклопедията да премахне своя руска страница, на която се срещат "недостоверни, социално значими материали, както и друга забранена информация" за действията на държавата в страната-съсед.

Ако въпросният текст не бъде премахнат, Уикипедия ще бъде глобена с 4 милиона рубли или близо 47 хиляди долара.

През март в Русия бяха въведени закони, които забраняват разпространяването на информация за "военната операция" в Украйна, която не съответства на версията на Кремъл - не е позволено дори споменаването на думата "война".

В резултат на това в страната не останаха независими медии, тъй като нормалното функциониране на "Новая газета", "Ехото на Москва" и "Дождъ" стана невъзможно - те преустановиха работата си.

"Проблемната" страница в Уикипедия: "Руската инвазия в Украйна през 2022 година"

На нея се описват историята и контекстът на войната. Споменават се конкретни военни операции, броят на жертвите, нарушенията на човешките права, международната реакция, икономическите последствия и хуманитарният отзвук от инвазията.

Не е ясно точно коя част от страницата е предизвикала недоволството на Roskomnadzor, но действията на регулатора идват след две предходни предупреждения към собственика на енциклопедията - Wikimedia Foundation.

Говорител на фондацията съобщава за искания за премахване на информацията на 1 и 29 март:

"Wikimedia Foundation подкрепя фундаменталното право на всеки на достъп до свободна, открита и достоверна информация - ескалацията в отношенията не променя нашата отдаденост към това," казва той пред NPR.

Написаното на страницата продължава да бъде проверявано и "подобрявано от нарастващ брой доброволци редактори", които поддържат стандартите на енциклопедията, твърди още говорителят.

На 3 март английската версия на конкретната тема в Уикипедия е била посетена от повече от 11 милиона потребители, а статии за войната са написани на повече от 99 езика.

"Няма да преклоним глава пред опитите да бъдем цензурирани или сплашени. Държим на мисията си да предоставяме безплатно знание на целия свят."


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

След 102 фалшиви сигнала за бомби в училищата - ГДБОП има заподозрян

Две партньорски служби съдействат за разследването

15:11 - 28.03.2023

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет

Алексиев споделя, че с речта си на наградите "Икар" иска да напомни на Радев къде се намираме, а на хората - че подкрепя Морфов

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023