Уилям Стюарт от агенция "Povaddo": Хората искат иновации, но понякога политиците се колебаят Снимка: © PMI

Иновациите и новите технологии са ключът към качествена промяна в различни сфери на живота в приоритетни области като подобряване на общественото здраве - на това мнение са близо 90% от гражданите, живеещи в различни страни на четири континента. Близо 7 от всеки 10 човека смятат, че за да се случва реална промяна чрез въвеждането на нови технологии и иновативни продукти в различните сфери от живота, бизнесът и правителствата трябва да работят в синхрон и заедно. Последното обаче невинаги се случва.

Данните са от ново мащабно международно проучване, посветено на иновациите и мястото им в решаване на глобалните предизвикателства, проведено от независимата американска агенция Povaddo. В изследването са взели участие над 17 000 пълнолетни граждани на общо 14 държави в Европа, Азия и Северна и Южна Америка.

Кой е трябва да е двигателят в иновациите, на кого хората се доверяват?

"Хората усещат, че най-често бизнесът е двигателят на иновациите и новите технологии. Обществата искат иновации и промени. Когато предложихме различни опции за отговори се оказа, че очаквания за иновативен подход има не само в сферите на здравеопазването, петролната, газовата индустрия, но и в областта на финансовите услуги, тютюнева индустрия, строителството", каза пред "Булевард България" основателят и президент на Povaddo Уилям Стюарт.

Данните показват, че а 69% от участниците в изследването смятат, че бизнесът е и позитивният пример в това отношение, обясни Стюарт. На подобен въпрос за ролята на правителствата в осъществяването на качествена промяна чрез внедряване на нови технологии 45 на сто отговарят, че тя е позитивна. 38% обаче са на точно обратното мнение - че ролята на политиците е негативна, каза президентът на Povaddo.

Като важен проблем 38 на сто от анкетираните пълнолетни граждани в международното проучване посочват липсата на равен достъп за всички до иновативни продукти в техните държави. Това спъва обществените промени на база новите технологии и потенциала за развитие.

Обяснението на Уилям Стюарт защо щом общественото желание е налице, преходът към иновативни решения в различни сфери и различни държави не е толкова лесен, е, че когато става дума за политически решения и бизнес решения, се търси балансът между това какво ще стане, ако иновациите навлизат твърде бавно и обратното - какъв ще е ефектът, ако навлязат твърде бързо:

"Този вид вълнения съществуват по най-различниобществени въпроси. Понякога в предпазливостта се губи темпо и представа за това какъв е потенциалът на промяната, ако тя бъде ускорена", смята анализаторът. И дава за пример актуални теми като навлизането на криптовалутите и на продукти, създадени с цел се да намали вредата от тютюнопушенето след пълнолетните граждани чрез въвеждане на по-щадящи здравето алтернативи на цигарите.

"Смелите иновации могат да дадат тласък на прогреса в света и с тяхна помощ да бъдат постигнати неща, които малко хора са си представяли, че са възможни до неотдавна. Но когато ползите от тези иновации не са достъпни за всички, техният потенциал не може да бъде напълно достигнат.

Необходими са прагматични политики, които изпреварват иновациите, така че бизнесът и правителствата да са в състояние да осигурят по-справедлив краен резултат и да гарантират трайно въздействие за всички“, казва по този повод Грегоар Вердо, старши вицепрезидент „Връзки с обществеността“ на "Филип Морис Интернешънъл". Компанията е иницатор на международното проучване, осъществено от Povaddo.

Участниците в изследването поставят намаляването на тютюнопушенето на трето място сред сферите, в които развитието и навлизането на новите технологии и иновации ще създаде възможности за съществен напредък в следващите 10 до 20 години. 65% от анкетираните дават този отговор. За 78% иновациите са полезни за насърчаване на здравословно хранене, за 72 на сто - за гарантиране на качествено и достъпно здравеопазване за всички, показнат още данните.

Половината от анкетираните обаче са на мнение, че правителството и здравните власти в техните държави не се справят със задачата да осигурят достъп на всички до най-актуалните иновации и технологии конкретно в областта на общественото здраве.

Глобалният поглед върху данните от изследването показва още, че има георгафски разлики в желанието за развитие и достъп до иновации.

"В страните от Латинска Америка има по-голям ентусиазъм и желание за внедряване а пробивните иновации в сравнение с Европа и Азия. И това се наблюдава в различни сфери - криптовалутите, здравеопазването, електрическите превозни средства, фармацията. В Латинска Америка хората са много позитивно настроени. Може би това е израз на желание, на жажда за дълбока промяна, която може да повлияе позитивно на начина на живот. По-развитите общества в Европа и Азия сякаш по-широкият достъп до иновации води до това да се приемат за даденост", дава още малко детайли Стюарт.

* Материалът се публикува с подкрепата на "Филип Морис България"


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023