"Свещена трева", както наричат настилката на кортовете на Уимбълдън може да не съществува, но "перфектна трева" съществува. Това е тази в All England Club в Лондон, където през следващите две седмици ще се пише история.

И макар последното да е клише в 99% от случаите, когато се използва, то конкретно за третия турнир от Големия шлем в календара на тениса си е точно на мястото.

Пурпурният кралския цвят, който присъства на емблемата на турнира, съчетан с перфектния зелен корт и белите екипи на играчите - през годините безброй неща в играта са се променили, но Уимбълдън е останал символ на престиж и традиция и райски остров за всички фенове на тениса.

Ако сте истински романтици, сюрреалистичният свят на Уимбълдън с неговия дрескод и кодекс на поведение, ще ви потопи в приказка. Но ако сте реалисти, най-вероятно ще ви омръзне да се редите най-малко 6 часа на опашка за билет, докато се опитвате да не настъпите някого от палатковия лагер в комплекса.

Без значение дали сте фен на тениса или не, Уимбълдън е нещо, което трябва да се пробва. А когато влезете в All England Club, където между другото през останалата част от годината не допускат дори действащия шампион в турнира, има два начина да живеете – или да не вярвате в чудеса, или да вярвате, че всяко нещо е чудо.

Чудото на белите екипи

Няма как да не забележите, че всички тенисисти са в бяло. Официално правило за „предимно бяла екипировка“ се въвежда през 1963 г., а през 1995 г. то се променя на „почти изцяло бяла екипировка“.

През 2014 г. е последната актуализация по отношение на облеклото на играчите, като критериите стават още по-стриктни и включват: малък или никакъв тъмен елемент, без флуоресцентни цветове, предпочитание към пастелени цветове, предпочитание гърбът на фланелката да е изцяло бял, предпочитание шортите и полите да са изцяло бели. Всички аксесоари, включително шапки, чорапи, обувки, да се изцяло бели.

Сред тенисистите, опитали да разчупят модата на корта за първи път е шесткратната шампионка Сюзан Ленглен. Легендарната французойка реже спортната си рокля почти до коляното и маха ръкавите. През 1926 година Кралица Мери се бави демонстративно, за да не гледа „разголената" Сюзан. Британската кралица закъснява и повече от час за финала и той не може да започне. Изнервената и засегната французойка напуска, обижда монархията и никога повече не се връща на Уимбълдън.

В по-съвременната история, забележка за облеклото си е получавал дори осемкратният шампион Роджър Федерер, който през 2013 година се появи с маратонки, чиито подметки са оранжеви, заради което веднага беше погнат от организаторите.

Ягодите със сметана

Десертът се е превърнал в емблематичен за турнира. И както много други неща на Уимбълдън, никой няма ясно и точно обяснение защо (ако изключим факта, че в началото на юли е пикът на производство на този плод).

Ягодите със сметана за първи път се поднасят на зрители през 1877 г., когато 200 човека изгледали финала, в който Спенсър Гор става първият шампион на турнира. От тогава насам са се консумирали тонове ягоди, като към днешни дни средно се изяждат по 28,000 килограма за двете седмици, в които Уимбълдън се провежда.

Ягоди със сметана на Уимбълдън

Легендата гласи, че Томас Уолси, който е бил влиятелен английски държавник и кардинал на Римокатолическата църква, първи измислил комбинацията ягоди със сметана. Специалният крем бил "диета" на селяните, докато червеният плод се консумирал само от заможните, а комбинацията била символичната възможност бедни и богати да се съберат.

Разбира се, има и други изкушения, които се поднасят на най-престижния турнир от Големия шлем. Всяка година се отварят и около 28,000 бутилки шампанско,

По-наблюдателните обаче биха попитали: „Щом ягодите са символ на турнира, защото на върха на купата при мъжете има ананас?“

Добър въпрос. Купата при мъжете всъщност не е първата, нито втората. Първите две са дадени на Уилям Реншоу, след което се взима решение третият трофей, който е изработен в Бирмингам, никога да не бъде притежание на някого, така че шампионите само си правят снимки.

Отличието е направено в Elkington and Co. - компания, която се оттегля от бизнеса през 1963 г., така че не може да бъде намерена информация защо има ананас на върха.

През 16 век плодът е бил символ на висок статус в Европа заради своята рядкост, но това е било 200 години преди изработването на трофея на Уимбълдън. И все пак символното значение е ясно. Ананасите са били демонстрация на престиж, богатство и елит, а печеленето на Уимбълдън се свързва със същото.

Кралската ложа

Това е мястото на централния корт, за което трябва специална покана. В началото на новото хилядолетие бе променена традицията за задължителен поклон преди и след мач на членовете на кралското семейство, които седят в Кралската ложа на Централния корт. Сега състезателите са задължени да се покланят само ако в нея седят принца и принцесата на Уелс.

Кейт Мидълтън е сред честите посетители, а появата и през годините винаги е била повод за анализи на модните гурута.

Така че освен всичко друго, Кралската ложа винаги е под прицел на медиите и заради начина, по който са облечени присъстващите.

Уимбълдън 2023 - guideline за начинаещи

През 2022 година Новак Джокович надигра Ник Кирьос с 4-6, 6-3, 6-4, 7-6(3) на финала. Тази година сърбинът може да спечели Уимбълдън за пети пореден път, което ще означава и рекордна титла №24 от Големия шлем.

При жените, миналата година Елена Рибакина спечели първата си титла от Големия шлем, след като на финала победи Онс Жабур с 3-6, 6-2, 6-2.

Мъжете играят във формат 3 от 5 сета, а жените – 2 от 3. При резултат 6-6 гейма във финалния сет, се провежда шампионски тайбрек до 10 точки.

Женският финал на сингъл е в събота (15 юли) от 16:00 часа българско време. При мъжете финалът е на 16 юли (неделя) от 17:00 часа българско време.

Българите в основните схеми са Григор Димитров и Виктория Томова. Най-големият успех в турнира на първата ни ракета при мъжете е от 2014 година, когато на стигна до полуфиналите, след като победи действащият шампион и носител на златен олимпийски медал Анди Мъри.

Яник Синер, Уимбълдън 2023, Gucci чанта Яник Синер поведе модна революция на Уимбълдън


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024
Живот

Рецепта за козунак? А какво ще кажете за козуначени мъфини

Великден през 2024 година звучи като време за по-практично приготвяне на храна

10:04 - 27.04.2024