Яник Синер поведе модна революция на Уимбълдън Снимка: © Getty

21-годишният Яник Синер може все още да не е спечелил турнир от Големия шлем, но италианската тенис звезда отбеляза огромен успех - поне за модата, когато стана първият състезател на Уимбълдън, който се появи с дизайнерска чанта на корта.

Световният №8 при мъжете излезе на централния корт с чанта с кожено покритие и монограма на Gucci, превръщайки спортния терен в същински моден подиум.

Яник Синер чанта Gucci, Уимбълдън 2023

Бежовата чанта даде ясно послание на публиката - италианецът е част от поколение, опитващо се да се разграничи от ерата на Федерер и Надал.

Уимбълдън има строги правила. Без суичъри, дори и при загрявката. Ако състезателите искат да носят специални обувки за трева, то те трябва да изпратят своя чифт 90 дни преди да стъпят на корта. Може би най-строгото правило е, че всички тенисисти трябва да са в бяло. Официалното правило за „предимно бяла екипировка“ се въвежда през 1963 г., а през 1995 г. то се променя на „почти изцяло бяла екипировка“.

Едва през 2023 г. на жените им е разрешено да носят тъмни шорти в случай, че са в цикъл. В противен случай правилото за бяло облекло се спазва до голяма степен.

,,Искат се много усилия, за да може тази чанта да се озове на централния корт. Истински усилия... Но висшата мода намира начин да се адаптира към всичко.", мисли Хикмат Мохамед, редактор в модното списание "Women’s Wear Daily".

Според Мохамед случващото отчасти се дължи на т.нар. "ефект Ема Радукану".

„Представям си как всички големи спортни марки са се стреснали, когато Ема започна да прави рекламни договори с Dior и Tiffany през 2021 г.“, добавя той.

Откакто Рене Лакост представи поло фланелката с лого през 20-те години на миналия век, играчите разширяват модните граници. В края на 70-те години тенисистите на US Open се насочиха към оувърсайз горнищата с принт. Десетилетие по-късно Джон Макенроу носеше микрошортите си Sergio Tacchini с лента за глава. Андре Агаси бе толкова привързан към шарения си екип, че отказа да играе на Уимбълдън от 1988 до 1990 г. заради изцяло белия дрескод.

Джон Макенроу, Sergio Tacchini

Синер, който стана посланик на Gucci миналата година, изглежда предпочита по-семпъл стил в ежедневното си облекло - нещо, което спортният му спонсор Nike не може да осигури на 100%.

Gucci съобщава, че тази чанта е „първият път, в който луксозна чанта от висок клас се появява на корта“.

,,За него се говори в съблекалнята - той се превърна в икона на стила", казва коментаторът на BBC Джеймс Бъридж по време на мача на Синер срещу Контен Алис.

А това, че чантата стоя на корта в продължение на няколко часа, също се превърна в удобен момент за промотиране на бранда.

Стюарт Бръмфит, редактор на тенис списанието "Bagel", смята, че това отдръпване в мъжкия тенис е неизбежно, тъй като новата голяма тройка (в която мнозина причисляват Карлос Алкараз, Холгер Руне и Синер) започва да измества хора като Рафаел Надал и Роджър Федерер.

„Тенисистите винаги са имали своята асоциация с модата, но за нея не се говори по същия начин, както да речем за футболистите“, коментира Бръмфит.

„Мисля, че до голяма степен това се дължи на тяхната ангажираност в социалните мрежи и от това, че футболистите са по-отворени по време на пресконференции. Върху тях има натиск да се държат повече като личности и дрехите им са неизменно свързани с това."

Бръмфит казва, че има и конкуренция от страна на по-нови игри, включително пикълбол и падел, като модни марки като Varley и Staud пускат дрехи за пикълбол. А тенисът, разбира се, отговаря на "хвърлената ръкавица" - датската линия за дрехи Ganni си сътрудничи с марката за тенис Prince, а Slazenger с марката за мъжко облекло Percival.

За корица на Bagel Бръмфит поставя 25-годишния американски тенисист Франсис Тиафо в баскетболно горнище, „защото това е, което той носи, за да тренира“.

„Не съм стилист, но искам да уловя непринудеността и реалността на тениса, който не е само с бели шапки. Младите играчи изглежда са наясно как изглеждат извън корта", казва той.

Карлос Алкараз прави пресконференции с капела, Максим Креси стана известен с брадата и верижката си - дори британският играч Камерън Нори блести с рус кичур в косатта си.

Ник Кирьос се преубва с червени Air Jordan на Уимбълдън

Австралиецът Ник Кирьос, който тази година отсъства от Уимбълдън заради контузия, носеше червени маратонки Air Jordan (с които се преобу на корта), бейзболна шапка и има две обеци на лявото си ухо.

Но нарушаването на традицията до голяма степен е отредено на жените.

„Жените винаги са настоявали за не толкова аскетичен стил. Мисля, че фокусът е повече върху тях“, изтъква Бръмфит, визирайки костюма, заради който Серина Уилямс бе глобена на Ролан Гарос през 2018 г., също и Сюзан Ленглен с роклите ѝ с подгав и тенис гривните от началото на 20 век.

Серина Уилямс, костюм Ролан Гарос 2018 г. Сузанита Ленглен

Модата в мъжкия тенис се развива по-бавно, като има тенденция да върви по един от двата пътя - към традициите или към бъдещето, посочва Бръмфит. Синер залага на „старата школа, малко като Федерер“. Показателно е, че Алкарас е спонсориран от Louis Vuitton, конкурентна марка от конкурентен суперконгломерат. „Усещаме, че двете лица на мъжкия тенис вървят по различни пътища – респектиращият външен вид и един с по-характерни черти.“

Това също е пример за разширяването на тениса към по-широка и по-млада култура. Филмът "Challengers" на Лука Гуаданино проследява любовен триъгълник в тениса с костюми, проектирани от Джонатан Андерсън от модния бранд Loewe, докато "Fifteen-Love" - мрачен и драматичен тенис сериал, показва завръщане към блейзърите и поло тениските на "кънтри клуб" тениса.

Заедно с чантата на Gucci Синер носи и класическата си тенис чанта на Head. Любопитен въпрос е обаче какво точно е имало в неговата просторна маркова чанта? Брандът отказа коментар, но като се има предвид, че Синер бе заснет да вади няколко бутилки с течности от там, вероятно не става дума само за мода.

Брад Пит гледа финала на Уимбълдън 2023 Брад Пит, Ема Уотсън, Даниел Крейг: Звездите по трибуните на Уимбълдън 2023

Уимбълдън 2023: история, кралско пурпурно и вкус на ягоди със сметана


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024