Украинската армия: Руснаците имат 100-годишни оръдия. Ние имаме Starlink Снимка: © Twitter/Defence of Ukraine

Още от началото на войната в Украйна част от усилията на агресора Москва са насочени към това да откъсне източноевропейската страна от външния свят - да прекъсне електрозахрването и да направи комуникацията почти невъзможна, като по този начин да си спечели голямо военно предимство. Опитите ѝ за подобно развитие обаче бяха бързо осуетени, а основният виновник за това се оказа Елон Мъск.

Сред украинските войници американският милиардер е наричан "Свети Елон".

Причината за това е "Starlink" - сателитната комуникационна система на технологичния предприемач, която дава достъп до интернет много украинци, но най-вече тези на фронта, въпреки прекъсванията на тока и руските атаки срещу интернет инфраструктурата в Украйна.

С помощта на Starlink украински безпилотни самолети продължават да унищожават руски цели във войната. Хората в обсадените градове могат да поддържат връзка с близките си хора, а президентът Володимир Зеленски може да провежда разговори с други световни лидери. Това е един от най-сигурните видове комуникация, като експертите твърдят, че е почти невъзможно тя да бъде прихваната от Кремъл.

Преносимите сиво-бели сателитни чинии "Starlink" могат да се монтират на покрива на къща, да се скрият в плитка яма, да се закрепят на капака на автомобил или да се поставят на всяко място с добра видимост към небето.

Съоръжението обаче е най-ценно за украинските военни сили. Те разчитат на него, за да изпращат закодирани съобщения до своите командири, или за да свързват безпилотни самолети, с които проследяват и атакуват руски цели. В специално видео, публикувано в Twitter от силите на Украйна, войниците споделят всички ползи от използването на "Starlink".

"Starlink всъщност е единственият начин за комуникация с външния свят, защото освен, че е удобна и бърза, тя е и безопасна. Защото това е супер нещо, имаме страхотна връзка на най-недостъпните места. Винаги имате контакт със своите роднини и братя по оръжие", казват те.

Във видеото силите изтъкват, че докато Русия се опитва да победи страната им с "50-годишни танкове и 100-годишни оръдия", украинската армия разполага с технология от 21-ви век, в това число и "Starlink".

"Има генератори, има захранващи банки, но без връзка не струват. Слава Богу, че имаме Starlink. Това е спасение. Той е нещо вълшебно", казва един от войниците във видеото на специалните военни части.

От началото на руската инвазия Украйна е получила над 20 хил. терминала "Starlink" от чуждестранни партньори, доброволци или директно от компанията на Мъск - "SpaceX".

По-рано доклад на украинското военно министерство определи руските оръжия като "неефективни" и "остарели" и посочи, че те имат само "33% шанс да ударят целта си", тъй като не отговарят на съвременните изисквания. Твърденията, че Москва се бори с недостиг на военна техника и дори използва стара такава бяха подкрепени и от други западни анализатори на фона на руските поръчки на дронове от Иран и артилерийски снаряди от Северна Корея.

Украйна обаче за момента няма такъв проблем, а на 29 септември Съединените щати обявиха нова военна помощ за страната на стойност от 1,1 млрд. долара. Този път вместо оръжия, взети от вече съществуващите американски запаси, военният пакет ще се състои от новозакупени такива. Някои от тях дори ще трябва първо да бъдат произведени, заради което процедурата може да се забави от няколко месеца до няколко години, посочва високопоставен служител на Пентагона.

Украински войник стои до ракетната система HIMARS край бойното боле в Източна Украйна САЩ обеща още оръжия за Украйна на стойност от 1,1 млрд. долара

Част от дарените за Украйна комуникационни мрежи "Starlink"

С подкрепата, която получава, украинската армия продължава с успехите на фронта. В петък базираният в САЩ Институт за изследване на войната (ISW) съобщи, че украинските военни са обкръжили руснаците край град Лиман, намиращ се в Донецка област. Институтът се позовава на неназован руски "военен кореспондент", според когото силите на Украйна са пробили руската отбрана край село Ставки и са прекъснали пътя Торское-Дробишево, който е последният останал за снабдяване и отстъпление на руските части, държащи отбраната западно от Лиман.

Освен това, се отбелязва в прегледа, е съобщено, че украинските войски са атакували Лиман от три посоки и са прекъснали достъпа на Русия до ключовия път Сватово-Лиман, който е основната сухопътна линия, използвана за снабдяване на руската група войски в самия Лиман. Успех в тази част от фронта може да има сериозни последици за руските части в северната част на Донецка и западната част на Луганска област, както и ще застраши позициите на Кремъл в Луганска област, Северодонецк и Лисичанск.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Журналистът Димитър Стоянов е освободен под гаранция

Той е бил привлечен като обвиняем за хулиганство и закана с убийство

19:51 - 23.04.2024
Живот

Точка и Теодор Лозанов ще нарисуват следващите ви кецове ASICS в Сердика Център тази събота

На 27 април в "Сердика център" българските художници ще бъдат на ваше разположение

19:09 - 23.04.2024
Важно днес

Военната помощ за Украйна влиза за обсъждане и гласуване и в Сената на САЩ

След сенаторите на ход е президента Джо Байдън, който да подпише законопроекта

18:45 - 23.04.2024
Култура

„Тейлър Суифт има проблеми с контрола на качеството"

The Tortured Poets Department е историята, която всички сме чували и преди

18:22 - 23.04.2024
Важно днес

Росен Христов: Договорът с "Боташ" си заслужава, ако се използва

Бившият служебен министър отрече да е подписвал споразумението

17:22 - 23.04.2024
Важно днес

Бойко Рашков: Стефан и Марин Димитрови идваха в МВР с информация за купуване на гласове

Бившият главен секретар не знаел, че баща и син Димитрови били разработвани от ДАНС

15:50 - 23.04.2024