Украински милиардер е задържан за мащабна корупционна схема Снимка: © AFP/ Getty

Един от най-могъщите украински олигарси ще остане в ареста в следващите два месеца по подозрение в измама и пране на пари, съобщава BBC.

Твърди се, че за седем години Игор Коломойски е изнесъл нелегално 14 милиона долара в чужбина. Трансферите са ставали чрез банки, които той контролира.

Адвокатите на Коломойски казват, че украинецът няма да внесе гаранция и ще обжалва съдебната заповед.

Случаят е поредния ход в антикорупционната кампания на Украйна, която води президентът Володимир Зеленски.

Кадри от украинската телевизия в събота показват как Коломойски е отведен от районен съд в Киев, облечен в горнище на анцуг на местния ФК Днепър. Неговият защитник казва, че към момента той е задържан в централата на Службата за сигурност на Украйна (SBU) в Киев.

„Установено е, че през периода 2013 - 2020 г. Игор Коломойски е легализирал повече от половин милиард гривни (14 милиона долара), като ги е прехвърлил в чужбина и е използвал инфраструктурата на банки под негов контрол“, пише в изявление.

Володимир Зеленски спомена за случая в редовното си вечерно видеообръщение в събота. Президентът посочи, че ,,бизнесът няма да бъде подновен както обикновено за онези, които ограбиха Украйна и се обявиха над закона".

„Всеки от нас усеща, че това ще бъде Украйна с различни правила“, коментира той.

Зеленски посочи борбата с корупцията като един от основните си приоритети, когато дойде на власт през 2019 г.

След инвазията на Русия през февруари 2022 г. администрацията на Зеленски бе нетърпелива да подчертае борбата на Украйна срещу корупцията - разглеждана като един от ключовите тестове, които страната трябва да премине, за да се присъедини към западните институции като Европейския съюз.

Съдебно решение срещу Коломойски от 2 септември не е първото действие срещу него.

Домът на олигарха в югоизточния град Днепър бе обискиран през февруари тази година като част от отделно разследване за присвояване и укриване на данъци в двете най-големи петролни компании в страната, частично притежавани от него.

През 2021 г. САЩ постави Коломойски под санкции за „значителна корупция“ по времето, когато олигархът бе на поста губернатор на Днепропетровска област. Той отрече каквото и да е нарушение.

Игор Коломойски е богат бизнесмен, който се занимава с украински медии, петрол и банки. Един от телевизионните канали на медийния конгломерат 1+1, който Коломойски управлява, излъчи комедийния сериал на Зеленски "Слуга на народа“. Това се случва преди Коломойски да подкрепи кандидатурата на бившия актьор за президентския пост.

Зеленски неведнъж е изправян пред обвинения, че е действал като ,,марионетка" на Коломойски по време на предизборната си кампания, включително от опонента си и бивш президент на Украйна Петро Порошенко.

Украинският лидер многократно е отричал Коломойски да е имал каквото и да е влияние върху правителството, а през 2022 г. той дори издаде указ, с който го лиши от украинско гражданство.

Коломийски е известен и като бивш собственик на водещата украинска банка "ПриватБанк", която е придобита от държавата в края на 2016 г. в рамките на оздравяване на банковата система в страната.

Към края на миналата година състоянието на олигарха се оценява на 850 милиона долара.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Култура

Новият албум на Били Айлиш и еволюцията на един аутсайдер в поп музиката

Ако в музикалната индустрия има някакви популярни течения, то Били Айлиш прави всичко възможно, за да ги избегне

11:54 - 18.05.2024
Важно днес

Откриха 6.5 млн. къса нелегални цигари, скрити в ел. табла на ГКПП "Кулата"

Агенция „Митници“ съобщава, че това е най-голямото количество нелегални цигари, задържани на "Кулата" за последните две години.

10:56 - 18.05.2024