Снимка: © Security Service of Ukraine (SSU)

Украинската киберполиция (СБУ) разкри огромна ферма, състояща се от 1 млн. ботове, използвани за разпространение на дезинформация в социалните мрежи.

Целта на фермата е била да дискредитира информация, идваща от официални украински държавни източници, да дестабилизира социалната и политическата ситуация в страната и да създаде вътрешни размирици.

Посланията, разпространявани от фалшивите акаунти, са в съответствие с руската пропаганда, затова се смята, че операторите на машината за дезинформация са членове на руските специални служби.

Бот (съкратено от робот) е вид автономна компютърна програма, която имитира човешко поведение и изпълнява конкретни задачи. Те работят най-вече в интернет и могат да редактират текстове, отговарят на въпроси, да изпращат имейли или дори да взаимодействат с други потребители. Ботовете обаче могат да се използват и с функции, целящи вреда, като разпространение на фалшиви новини, писане на манипулативни коментари в социалните мрежи и други.

Британското разузнаване: Фабриката за тролове на Русия е в Санкт Петербург

Според разследването на СБУ зад престъпната група стои руски "политически експерт", който в миналото е живял в Киев.

"Това лице е организирало информационни и подривни дейности, които са били поръчани от една от вътрешните политически сили. За координиране на действията той е поддържал контакти с настоящ депутат, който е член на близкия кръг на бившето ръководство на нашата държава", се казва в изявление на СБУ.

Разследването на украинската полиция все още продължава, за да бъдат разкрити всички други участници в операцията, на които ще бъдат повдигнати обвинения.

Фермата за ботове, разкрита от СБУ, е била разположена в Киев, Харков и Виница. За да създадат своята онлайн армия, участниците в престъплението са използвали 5 хил. SIM карти за регистриране на нови акаунти в социалните мрежи.

Операторите са използвали и 200 прокси сървъра, които са подправяли действителните IP адреси и са избягвали откриването на измамна дейност и блокирането ѝ от платформите на социалните медии.

Според СБУ операторите на бот фермата са разработили и внедрили персонализиран софтуер за дистанционно управление на псевдонимните акаунти в социалните медии, като са ги координирали за прокарване на необходимите пропагандни съобщения.

Последните им „дейности“ включват разпространение на съдържание за предполагаемия конфликт между ръководството на президентската канцелария и главнокомандващия на въоръжените сили на Украйна, както и кампания за дискредитиране на първата дама.

The Sunday Times: Руски тролове сеят раздор в България срещу украинските бежанци

Разпространението на подвеждаща или фалшива информация е в основата на дезинформационните кампании на Кремъл. През февруари компанията майка на Facebook "Meta" премахна няколко клъстера от фалшиви акаунти в социалната мрежа, които споделяха невярна информация в платформата.

През март СБУ съобщи за 5 други ферми за ботове от този вид, които са управлявали близо 100 хил. фалшиви акаунти за невярна информация в социалните мрежи.

От началото на войната СБУ е идентифицирала и неутрализирала над 1200 кибератаки срещу държавата и други критични структури и е докладвала и свалила 500 канала в YouTube. Освен това агенцията е докладвала за 1500 канала и ботове в Telegram и за още 1500 акаунта във Facebook, Instagram и TikTok за разпространение на руска пропаганда.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Бившият служебен вицепремиер Деница Златева ще оглави "Булгаргаз"

Златева беше зам.-председател на БСП, но в момента е вътрешна опозиция на Корнелия Нинова

Алексей Навални: Олигарсите на Путин заобикалят санциите, a Западът не прави нищо

"Чиновниците няма да направят нищо - особено когато лобистите на Путин издават сластния звук от отварящо се куфарче"

Инспекцията по труда опроверга Неохим за масовите уволнения заради скъпия газ

Изявления на Бойко Борисов и директора на завода Стефан Димитров доведоха до проверка в предприятието за торове

ПП отново ползва регистрацията на по-малки "мандатоносители" за Избори 2022

Ако съдът впише партията в близките дни, тя ще се добави към коалицията

Съпругата на Удо Ланге е посочила извършителя на убийството

Прокуратурата още не знае дали Елизабет Ланге е съучаствала в престъплението

Радан Кънев зове евроинституциите "да спрат" екстрадициите по искане на Москва

Повод е случаят с руснака Алексей Алчин, след като прокуратурата и съдът във Варна допуснаха да бъде върнат на режима на Путин