Украинските пощи организираха онлайн-гласуване за тема на новата лимитирана серия пощенски марки, която ще "наследи" прочутия мотив с руския военен кораб край Змийския остров. 

Първото издание беше посветено на защитниците на черноморския остров край Одеса, който беше нападнат в първите дни на войната. Украинските войници станаха известни по цял свят заради записа от комуникацията им с руснаците, в която им "препоръчват" да вървят по дяволите. 

Този момент се превърна в символ на съпротивата на въоръжените сили на нападнатата държава и беше увековечен в специална пощенска марка, за която се извиха опашки от желаещи купувачи. 

По ирония - малко след като рисунката на войника с вдигнат среден пръст се появи под формата на марка, крайцерът "Москва", участвал в нападението на Змийския остров, потъна в Черно море при нападение, за което Украйна пое отговорност. 

Сега Украинските пощи събират гласове за нова тема. 

"Гласуването за рисунката с кораба показа, че филателията не е само история за пощенски разплащателни единици или колекционерство, а за гражданска позиция, която се чува по цял свят. Искаме този избор да стане добра традиция за украинците, които искат да станат част от създаването на модерно филателистично изкуство в Украйна", се казва в позицията на пощенската служба. 

Оттам предлагат пет възможни мотива за следващата колекционерска серия: 

- "Слава на героите"

- "Путин, Москва гори, Хага чака" - намек за предстоящите съдебни дела срещу военните престъпления, извършвани от руски войски срещу цивилното население на Украйна. 

- "Кучето Патрон от ДСНС" - препратка към талисмана на сапьорската служба на Украйна, който вече получи медал за заслуги от Володимир Зеленски 

- "Ой у лузі червона калина..." - една от най-популярните украински песни, която стана световноизвестна след началото на войната, а Pink Floyd се събраха специално, за да запишат своя версия с участието на Андрий Хливнюк; 

- "Доброго вечора, ми з України" - песен на електронната група PROBASS ∆ HARDI. "Добър вечер, ние сме от Украйна" се е превърнал в един от неофициалните "поздрави" на украинските войници след руската инвазия, а парчето е в топ 10 на най-слушаната музика в украинския Apple Music и досега.  

Украинските пощи ще продължат анкетата до 21 май, като хората могат да гласуват в каналите им във Facebook, Instagram и Telegram. 


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Сърбия иска членство в Европейския съюз, но отказва да санкционира Русия

Вучич увери, че не е подкрепил нито една декларация на ЕС за санкции срещу Русия

Руската офанзива в Донбас се засилва, Украйна изключва прекратяване на огъня

"Войната няма да спре, тя просто ще бъде поставена на пауза, а след това руснаците ще започнат още по-кървава и мащабна офанзива", твърди съветникът на украинския президент

Карнавалът в Габрово осмя политици и се изгаври с Костадин Костадинов

Тази година фестивалът е под мотото "Кот доди, гад доди"

Морган Фрийман и покойният Джон Маккейн получиха забрана да влизат в Русия

МВнР на Русия публикува странен санкционен списък

"Мариуполис 2": Филмът за трагедията на обсадения град, чийто създател загина във войната

Фестивалът в Кан показа последния филм на Мантас Кведаравичюс

Йотова критикува Петков - "има нещо недоизказано" в призива за свикване на КСНС

Румен Радев все още не е отговорил на предложението на премиера за Северна Македония

Нов спор между Германия и Полша заради танковете за Украйна

Берлин не може да достави исканите танкове Leopard от най-ново поколение за Варшава