Украйна готви нова марка след успеха на "Руски военен кораб, иди *****"

Украинските пощи организираха онлайн-гласуване за тема на новата лимитирана серия пощенски марки, която ще "наследи" прочутия мотив с руския военен кораб край Змийския остров.

Първото издание беше посветено на защитниците на черноморския остров край Одеса, който беше нападнат в първите дни на войната. Украинските войници станаха известни по цял свят заради записа от комуникацията им с руснаците, в която им "препоръчват" да вървят по дяволите.

Този момент се превърна в символ на съпротивата на въоръжените сили на нападнатата държава и беше увековечен в специална пощенска марка, за която се извиха опашки от желаещи купувачи.

По ирония - малко след като рисунката на войника с вдигнат среден пръст се появи под формата на марка, крайцерът "Москва", участвал в нападението на Змийския остров, потъна в Черно море при нападение, за което Украйна пое отговорност.

Сега Украинските пощи събират гласове за нова тема.

"Гласуването за рисунката с кораба показа, че филателията не е само история за пощенски разплащателни единици или колекционерство, а за гражданска позиция, която се чува по цял свят. Искаме този избор да стане добра традиция за украинците, които искат да станат част от създаването на модерно филателистично изкуство в Украйна", се казва в позицията на пощенската служба.

Оттам предлагат пет възможни мотива за следващата колекционерска серия:

- "Слава на героите"

- "Путин, Москва гори, Хага чака" - намек за предстоящите съдебни дела срещу военните престъпления, извършвани от руски войски срещу цивилното население на Украйна.

- "Кучето Патрон от ДСНС" - препратка към талисмана на сапьорската служба на Украйна, който вече получи медал за заслуги от Володимир Зеленски

- "Ой у лузі червона калина..." - една от най-популярните украински песни, която стана световноизвестна след началото на войната, а Pink Floyd се събраха специално, за да запишат своя версия с участието на Андрий Хливнюк;

- "Доброго вечора, ми з України" - песен на електронната група PROBASS ∆ HARDI. "Добър вечер, ние сме от Украйна" се е превърнал в един от неофициалните "поздрави" на украинските войници след руската инвазия, а парчето е в топ 10 на най-слушаната музика в украинския Apple Music и досега.

Украинските пощи ще продължат анкетата до 21 май, като хората могат да гласуват в каналите им във Facebook, Instagram и Telegram.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Да разследваш руската пропаганда с GPS: Историята на един фалшив клип "от фронта"

Как геолокацията на записа помогна за разобличаването на "сцената" с украинските военни и руската майка

13:42 - 28.03.2023

ВВС се "приземи" в политически атаки срещу бивш министър на отбраната

Проф. Тодор Тагарев беше обвинен, че застрашавал националната сигурност заради призива за предоставяне на МиГ-29 на Украйна

12:47 - 28.03.2023

Александър Алексиев: Хората на изкуството са твърде тихички в своето удобство и своя вътрешен неутралитет

Актьорът смята, че артистите у нас са твърде "тихички в своето удобство и вътрешен неутралитет"

12:45 - 28.03.2023

Орландо Блум посети Киев, за да се срещне със Зеленски и деца, пострадали от войната

Актьорът призова "детството на децата в Украйна да бъде върнато"

11:42 - 28.03.2023

Демерджиев: Водещата версия за бомбените заплахи е за хибридни атаки, свързани с Русия

Американските служби вече работят по това да установят откъде идват имейли със заплахи

09:36 - 28.03.2023