Военен орден за Патрон - най-доброто куче сапьор на Украйна Снимка: © Getty Images

Президентът на Украйна Володимир Зеленски награди най-известното куче в страната - Патрон, четириног сапьор, обучен да търси експлозиви. Държавният глава връчи на Патрон и стопанина му Михайло Илиев държавната награда "За всеотдайна служба" по време на среща с канадския премиер Джъстин Трюдо, който направи неочаквано посещение в Украйна и обяви допълнителна 50 млн. долара военна помощ за нападнатата страна.

„Днес искам да наградя онези украински герои, които вече разчистват нашата земя от мини. И заедно с нашите герои, един прекрасен малък сапьор – Патрон – който помага не само да неутрализира експлозиви, но и да научи нашите деца на необходимите правила за безопасност в райони, където има заплаха от мини“, каза Зеленски в изявление след церемонията.

„Запознайте се с Патрон. На две години е. Той е душата и талисманът на сапьорите от Чернигов. Придружава ги винаги и навсякъде. Между другото, много обича кашкавал, затова нашите момчета го глезят с лакомства, когато могат", така от Държавната служба на Украйна по извънредните ситуации (ДСИС) представиха за първи път кучето воин и го превърна в любимец на социалните мрежи - не само за украинците, но и за хората по света.

Патрон пътува навсякъде с войниците, обезвреждащи бомби в Чернигив, а за да покажат, че е част от екипа, те са го снабдили със служебна униформа, на която е извезано знамето на Украйна и необичайното "бойно" име на кучето. На 4 април от ДСИС показаха как Патрон и колегите му вече разминират териториите на Черниговската област, от която руската армия се оттегля. Украинската служба твърди, че териерът е помогнал на сапьорите да обезвредят 90 взривоопасни предмета още в първите седмици на войната.

"Патрон е на линия. Продължава да помага на сапьорите да почистят земята от руските "подаръци". Малкото куче напомня за голямата опасност от взривоопасните предмети и винаги се натъжава, когато някой не спазва правилата. Затова - бъдете съзнателни, внимавайте къде стъпвате и не огорчавайте Патрон", пише в посланието на спасителната служба.

Патрон - кучето-талисман на украинските сапьори

От 1997 г. съществува международна конвенция, която забранява производството, съхранението и продажбата на противопехотни мини, но Русия не е подписала договора. Затова работата на сапьорите в украинските служби има толкова сериозно значение - а помощта на Патрон не е никак маловажна. Дори само заради психологическия ефект, който кучето може да окаже на войниците, сблъскващи се с бруталността на войната и преживяващи постоянен стрес от опасността за живота им.

Кучетата са използвани за помощници при разминирането още по време на Втората световна война заради способността им да откриват боеприпаси по-бързо от хората. Тяхното обоняние е многократно по-добро от това на хората и проучванията показват, че те са в състояние да подушат експлозиви, съдържащи се в противопехотните мини, както и елементи от металния или пластмасов корпус.

Кучетата сапьори са използвани по целия свят, включително в Афганистан, Камбоджа и Колумбия, където хуманитарните групи твърдят, че противопехотните мини продължават да представляват риск дори дълго след края на конфликтите което възпрепятства усилията за възстановяване.

PFM-1 – “съветските играчки на смъртта“, които Русия използва срещу Украйна


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Кирил Петков: Записът е рязан и лепен, службите работят като компроматна машина

Атанас Атанасов попитад дали ДАНС ще провери подслушването в партийна централа

17:54 - 21.05.2024
Живот

Роклята на Кейт Бланшет породи спекулации за призив за солидарност с Палестина

Политическо послание ли е тоалетът на Кейт Бланшет на червения килим в Кан?

17:30 - 21.05.2024
Европейски дневници

Какви езици говори българинът? И колко различна е картината в ЕС

10% от българите определят и руския като важен за развитието им

16:43 - 21.05.2024
Важно днес

МОН компенсира зрелостниците с по 4 точки заради липсващи диаграми в матурата по български език

Всички зрелостници ще получат служебно по 4 точки заради проблем при отпечатването на някои от тестовете

15:30 - 21.05.2024