Снимка: © Крайбрежието на р. Припят / Getty Images

Киев и Москва ще проведат преговори на най-високо ниво на границата между Украйна и Беларус. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски след разговора си с белоруския държавен глава Александър Лукашенко в неделя.

"Договорихме се, че украинската делегация ще се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-беларуската граница, близо до река Припят", каза Зеленски.

"Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация", добави президентът на Украйна.

Не е ясно обаче кога ще се проведат преговорите за прекратяване на огъня, който Москва започна в Украйна на 24 февруари.

По-рано Зеленски беше заявил, че няма да се срещне с руската делегация на белоруска територия, тъй като инвазията на Москва е започнала отчасти от Беларус. Тя се намира на север от Украйна и именно оттам Кремъл изпрати военни към столицата Киев.

В неделя Кремъл обяви, че руска делегация вече е в Беларус за преговори с Украйна. Според агенция ТАСС, говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков е казал, че "съгласно постигнатото споразумение" в град Гомел са пристигнали представители на министерството на външните работи, министерството на отбраната и президентската администрация.

Зеленски отказа да се водят разговори на територията на Беларус, но остави отворена вратата за преговори на други места: „Разбира се, че искаме мир, искаме да се срещнем, искаме войната да приключи. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку – ние сме ги предложили на руснаците".

Путин нареди военните да приведат ядрените сили в "специална готовност"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Даниел Леков и магията на колодиевата фотография

Специален проект с Xiaomi 12 Pro

Нинова счита за "много добра" управленската програма на ПП, но има бележки по нея

Нинова настоява да бъдат включени допълнителни социални мерки в програмата

ЕК одобри 11 млрд. евро на България за екология, инфраструктура и заетост до 2027 г.

Почти половината от общото финансиране ще бъде инвестирано в северните райони на страната

Василев успокои Тошко Йорданов за заплатите на Руското посолство

Асен Василев: "Това е автоматично действие по силата на санкциите на ЕК срещу Русия"

Избягалият шофьор от катастрофата в София е задържан, бил в неадекватно състояние

36-годишният Георги Семерджиев беше обявен за общнонационално издирване

ГЕРБ и БСП отново не успяха да форсират връщането на хартиените бюлетини

Крум Зарков: "Оставете време на правилата, за да могат хората да гласуват спокойно"