Украйна и Русия се разбраха къде да проведат преговорите Снимка: © Крайбрежието на р. Припят / Getty Images

Киев и Москва ще проведат преговори на най-високо ниво на границата между Украйна и Беларус. Това обяви украинският президент Володимир Зеленски след разговора си с белоруския държавен глава Александър Лукашенко в неделя.

"Договорихме се, че украинската делегация ще се срещне с руската делегация без предварителни условия на украинско-беларуската граница, близо до река Припят", каза Зеленски.

"Александър Лукашенко пое отговорността да гарантира, че всички самолети, хеликоптери и ракети, разположени на територията на Беларус, ще останат на земята по време на пътуването, разговорите и завръщането на украинската делегация", добави президентът на Украйна.

Не е ясно обаче кога ще се проведат преговорите за прекратяване на огъня, който Москва започна в Украйна на 24 февруари.

По-рано Зеленски беше заявил, че няма да се срещне с руската делегация на белоруска територия, тъй като инвазията на Москва е започнала отчасти от Беларус. Тя се намира на север от Украйна и именно оттам Кремъл изпрати военни към столицата Киев.

В неделя Кремъл обяви, че руска делегация вече е в Беларус за преговори с Украйна. Според агенция ТАСС, говорителят на президента Владимир Путин Дмитрий Песков е казал, че "съгласно постигнатото споразумение" в град Гомел са пристигнали представители на министерството на външните работи, министерството на отбраната и президентската администрация.

Зеленски отказа да се водят разговори на територията на Беларус, но остави отворена вратата за преговори на други места: „Разбира се, че искаме мир, искаме да се срещнем, искаме войната да приключи. Варшава, Братислава, Будапеща, Истанбул, Баку – ние сме ги предложили на руснаците".

Путин нареди военните да приведат ядрените сили в "специална готовност"Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Vivacom е единственият телеком у нас, който предлага обаждания през WiFi в целия ЕС

След актуализацията на iOS 17 вече и всички iPhone модели с тази версия подържат услугата

18:45 - 21.09.2023

Линда Еванджелиста сподели, че е била малтретирана от бившия си съпруг по време на 5-годишния им брак

Бившият ѝ съпруг Жералд Мари не посягал към лицето ѝ, защото знаел, че то е "източник на пари"

18:05 - 21.09.2023

Деца на 9 и 11 г. откраднаха кола и катастрофираха край Монтана

11-годишното момче е седнало зад волана

17:48 - 21.09.2023

Петима са вече българите, обвинени в руски шпионаж от Великобритания

Британската прокуратура повдига обвинения срещу петима души, заподозрени в шпионаж

17:03 - 21.09.2023

"Като епизод от Black Mirror": Какво знаем за мозъчните импланти на Neuralink?

Когато научната фантастика започне да се превръща в реалност

16:59 - 21.09.2023

България ще експулсира настоятеля на Руската църква в София. Митрофанова се оплака пред ТАСС

Архимандрит Васиан беше уличен в руски шпионаж в Северна Македония

15:20 - 21.09.2023