Украйна иска Курск да стане буферна зона, която да спира руските атаки

Володимир Зеленски за първи път описа стратегическите цели на операцията, с която украинската армия навлезе на руска територия в пограничния район на Курск.

В обръщение към нацията в неделя вечер Зеленски съобщи, че офанзивата в Курск има за основна цел да "унищожи колкото може повече руски военен потенциал и да извърши максимум контраофанзивни действия".

В това число влиза и идеята да се създаде "буферна зона на територията на агресора", казва още Володимир Зеленски.

Целта на тази зона е да не се допускат следващи атаки на руската армия през границата с Украйна.

Украинските власти твърдят, че контролират почти 1000 кв. км. от територията на Русия, след като от няколко седмици започна да навлиза на север в област Курск.

До неделя армията на Киев вече е разрушила два моста над река Сейм в региона, с което удря по ключови транспортни връзки за снабдяване на руските въоръжени сили на фронта.

"Всичко, което нанася щети на руската армия, руската държава, техния военно-промишлен комплекс и тяхната икономика помага за недопускане на разрастване на войната и ни доближава до справедлив край на тази агресия", казва още Володимир Зеленски.

CNN цитира американски държавни служители, според които изненадващата атака в южна Русия е принудила командването в Москва да пренасочи хиляди войници от окупираните територии в източна Украйна към новия фронт. Използвани са и наборници без военен опит, които Владимир Путин твърдеше, че няма да използва повече във войната.

Подготовката на операцията е станала в пълна тайна, като според CNN e дошла изненадващо дори за най-близките съюзници на Украйна - включително САЩ. Пробивът на руска територия се е оказал още по-изненадващо лесен заради липсата на съпротива и предварителна подготовка от руските разузнавателни служби.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Висша мода по халат: Риана, Изабел Юпер и новата мания по комфортни дрехи

Нова тенденция превръща халатите за баня в облекло от висшата мода

18:50 - 19.09.2024
Технологии

Huawei представи 14 нови смарт часовника. Сред тях и за 24-часово следене на кръвното

И тази година Huawei избра Барселона, за да представи новите си смарт часовници

17:50 - 19.09.2024
Важно днес

ЕС праща 160 млн. евро на Украйна, взети от замразени руски активи

Средствата ще отидат за хуманитарна помощ и ремонти на енергийната инфраструктура

16:44 - 19.09.2024
Текстове от партньори

Player 0.0 е първото по рода си виртуално състезание за почитателите на F1®, в което най-добрият шофьор е този, който не пие

Участниците ще се състезават на специални симулатори за място на световния финал, където ще могат да се изправят срещу трикратния световен шампион във F1® и официален посланик на Heineken® 0.0 Макс Верстапен

16:31 - 19.09.2024
Култура

"Синелибри 2024": Ървин Уелш, "Добър ден, тъга" и още от програмата на кинофестивала

Билетите за всички филми от "Синелибри" вече са в продажба

14:54 - 19.09.2024