Украйна освободи Изюм - най-тежката загуба на Русия от март Снимка: © Getty Images

Москва изостави своята най-значима база в Харковска област в събота като част от внезапния си срив на една от основните фронтови линии, провокиран от бързото настъпление на украинските сили, съобщава "Ройтерс"

Освобождаването на Изюм е най-тежкото поражение на Кремъл от март месец, когато войските му бяха изтласкани от столицата Киев. Украйна отбеляза това като повратна точка в 6-месечната война. Хилядите изтеглящи се руснаци оставят след себе си купища амуниции и екипировка.

Изюм бе логистична база за една от основните им военни кампании - продължилото месеци нападение от север на съседния Донбаски регион.

Руската държавна информационна агенция "ТАСС" цитира Министерството на отбраната, че на войските е наредено да напуснат района и да подсилят операциите на други места в Донецк. Ръководителят на руската администрация в Харков е наредил на жителите да евакуират провинцията и да избягат към Русия, за да "спасят животи", пише още "ТАСС".

Ако Украйна запази тези освободени позиции, това ще бъде важна победа в опитите на отбраняващите се срещу инвазията сили да покажат на Запада, че заслужават подкрепата и продължителното снабдяване с оръжия. В същото време ще представлява сериозен удар за Москва, която според западното разузнаване е понесла тежки загуби, отбелязва "Ройтерс".

Киев е поставен под натиска да демонстрира прогрес преди настъпването на зимата на фона на заплахите на руския президент Владимир Путин да спре всякакви енергийни доставки към Европа, ако Брюксел осъществи предложението за ограничаването на цената на руския газ в комбинация с влизането в сила на ембаргото за внос на руски петрол по море.

Украинският външен министър Дмитро Кулеба увери, че страната е показала, че е способна да победи руската армия с предоставените оръдия:

"Повтарям: колкото повече оръжия получим, толкова по-бързо ще спечелим и толкова по-бързо ще приключи тази война," категоричен бе той.

В своето вечерно обръщение в събота президентът Володимир Зеленски съобщи, че Украйна си е върнала около 2 хиляди квадратни километра от началото на офанзивата, която започна този месец.

"Руската войска ни показва най-доброто от себе си - своя гръб. В крайна сметка за тях бягството е добър избор. Няма и никога няма да има място за окупатори в Украйна," каза той.

Началникът на щаба на Зеленски Андриу Йермак добави в Twitter: "Руската армия си печели приза за най-бърза в света - продължавайте да бягате!"

Новината за оттеглянето на окупаторите от Изюм идва часове, след като украинските сили превзеха обратно и град Купянск - също със стратегическо значение, тъй като през него преминават руските доставки на фронтовата линия в Донбас.

Това оставя хиляди руски войници откъснати на фронт, който видя някои от най-интензивните битки досега.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Бизнес

ФАРА 2024 ще се проведе в Бургас

Заявки за тазгодишното издание на Фестивала ще се приемат до 18 април

21:24 - 28.03.2024
Важно днес

Радан Кънев: Партия ГЕРБ пожела да има избори и си ги получи

Евродепутатът не смята, че промените в конституцията, могат да доведат до криза

18:31 - 28.03.2024
Важно днес

Сарафов, Гешев и Цацаров са извикани на изслушване в комисията за Нотариуса

Последните трима главни прокурори ще бъдат изслушани във връзка с мрежата около Нотариуса

18:24 - 28.03.2024
Технологии

Сам Банкман-Фрийд беше осъден на 25 години затвор за финансови измами

Фрийд каза пред съда, че съжалява.

17:55 - 28.03.2024
Живот

Бонуси от $75 хил. за всяко родено дете. Как Южна Корея се бори с демографската криза

Компании обещават хиляди долари бонуси за тези свои служители, които решат да станат родители

17:22 - 28.03.2024
Важно днес

Хванаха дипломатическа кола с мигранти на "Капитан Андреево"

По информация на телевизията зад волана на автомобила е бил виетнамски гражданин с дипломатически имунитет.

17:06 - 28.03.2024
Важно днес

Нова предизборна рокада в Митниците: Павел Манченко поема столичната служба

Герой от записите "Ало, Ваньо" ще управлява Митници София

16:30 - 28.03.2024