Украйна порази щаба на руските военноморски сили в Крим Снимка: © Twitter/Anton Gerashchenko

Русия претърпя още едно поражение във войната си срещу Украйна, след като Киев удари щаба на военноморските ѝ сили в Севастопол и направи значителен пробив в Запорожка област.

Най-малко една украинска ракета е ударила щаба на Черноморския флот на Русия в кримското пристанище Севастопол в петък и е предизвикала пожар. По информация на руското външно министерство поне един военнослужещ е обявен за изчезнал при нападението.

Някои жители на кримския град казват, че са чули експлозии и са видели дим в небето. В социалните мрежи се появиха и видеоклипове, които показват как сградата на Черноморския флот е в пушек.

Украйна пое отговорност за атаката, като заяви, че нейните военни "успешно" са поразили военноморската база, но не даде повече подробности. Крим, който Русия незаконно анексира през 2014 г., е честа мишена на украински нападения в продължаващата вече 19 месеца война.

Какво значение има?

Щабът на руския Черноморски флот е основна цел на Украйна както по практически, така и по символични причини, посочва в свой анализ журналистът на британската медия BBC Виталий Шевченко.

От корабите си в Черно море Русия на няколко пъти е изстрелвала ракети срещу украински цели, а наскоро заплашваше, че ще блокира морските коридори, които Киев използва за износ на зърно.

Черноморският флот обаче е символ за вековното военно присъствие на Русия в региона. Страната неведнъж е използвала присъствието на флота в Крим, за да обоснове териториалните си претенции към украинския полуостров.

Ракетният удар в Крим идва, след като украинските танкове пробиха последната отбранителна линия на Русия в западната Запорожка област. Според базирания в САЩ Институт за изследване на войната това е голям пробив за украинците.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

Година по-късно - какво (не) се промени след масовите протести в Сърбия

Опозицията поведе битка срещу управляващите, но се разпадна само няколко месеца по-късно

14:39 - 03.05.2024
Живот

Супер лесни мини козуначени венци с бакпулвер

Приготвят се бързо и лесно, само с бакпулвер, а вкусът им е все толкова неустоим

11:53 - 03.05.2024
Важно днес

България се придвижи до топ 60 на класацията за свобода на медиите

Със сериозни критики към редакционната независимост

09:43 - 03.05.2024