Украйна постигна успех на югоизточния фронт и освободи село в Донецка област Снимка: © Getty Images

Украинските сили отбелязват нов успех в своята контраофанзива срещу руските сили. Те съобщават, че са постигнали напредък на югоизточния фронт около Урожайне - село в Донецка област, което Киев си върна от окупаторите. Това се случва, докато украинските военни се опитват да наберат инерция за настъпление на юг в окупираните райони към Азовско море.

"В посока южно от Урожайне те постигнаха успех", заяви военният говорител Андрий Ковальов по украинската национална телевизия, но не даде повече подробности.

Урожайне е първото село, което Украйна си връща от последното териториално развитие на 27 юли. То се намира на около 100 км западно от контролирания от Русия град Донецк.

Ковальов съобщи и за ожесточени сражения в североизточната част на Харковска област и около източно село, недалеч от Бахмут.

"Противникът проведе неуспешни настъпателни действия в района на Сенковка в Харковска област и Богдановка в Донецка област. Тук се водят сериозни сражения", каза военният говорител.

В същото време Русия продължава с ракетните атаки и рано в четвъртък удари област Днепропетровск. Заради удара електрозахранването на около 10 хил. души е било прекъснато.

В публикация в Telegram ръководителят на военната администрация на региона Серхий Лисак заяви, че няма данни за жертви и електрозахранването е възстановено впоследствие. По думите на Лисак нападението се случва ден след като при руски обстрел в региона е загинал един цивилен и са ранени шестима души.

Украйна не очаква американските изтребители F-16 тази година

Киев няма очаквания тази година да получи американски изтребители F-16, стана ясно от изказване на говорител на украинските военновъздушни сили. Повече от година въвлечената във война страна моли западните съюзници за модерните изтребители, като изтъква, че те ще осигурят на армията допълнителни възможности за въздушна отбрана и настъпление.

"Вече стана ясно, че тази есен и зима няма да можем да защитаваме Украйна с F-16", заяви говорителят на ВВС Юрий Ихнат.

F-16 ще бъдат много по-модерно оборудване от това, с което Украйна в момента разполага. Флотът на страната в момента разчита предимно на самолети от съветската епоха.

Кораб с украинско зърно отплава от Одеса

Първият товарен кораб, откакто Русия прекрати сделката за зърно през Черно море, напусна украинското пристанище въпреки руските заплахи. Киев съобщи, че плавателният съд е напуснал Одеса въпреки предупрежденията на Москва, че военноморските ѝ сили могат да атакуват кораби, използващи черноморските пунткове за износ.

Корабът вече е достигнал румънските води и пътува на юг към турското пристанище Амбарли. Той превозва повече от 30 000 000 кг товар, включващ хранителни продукти.

През юли Русия се оттегли от споразумението за износ на украинско зърно през Черно море, сключено с посредничеството на ООН и Турция. То позволяваше на Украйна да пренася зърно, но след края на сделката Москва заяви, че всеки плавателен съд, който се отправи към Украйна ще бъде третиран като военна мишена.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

Училище за русалки: Петя, която превръща приказката в реалност

Въпрос към момичетата: Колко от вас като деца са мечтали да станат русалки? 

18:30 - 28.04.2024
Важно днес

Петков: Пеевски държи влиянието в прокуратурата и службите, а Борисов - гласовете, за да няма реформа

Според Петков преговори след изборите са възможни само ако Борисов се "разкачи" от Пеевски

18:18 - 28.04.2024
галерия

Tenniscore - новата модна тенденция, вдъхновена от Зендея и "Challengers"

Външният вид на tenniscore включва смесица от традиционни тенис стилове с елементи от тихия лукс

17:45 - 28.04.2024
Технологии

Apple обмисля важно решение за следващия си iPhone: как да вкара изкуствен интелект

Технологичният гигант обаче вече има конкуренция на пазара по този въпрос

16:53 - 28.04.2024