Украйна свали 22 от 25 дрона в поредна руска атака срещу Одеса Снимка: © Getty Images

Русия за пореден път нанесе атака с дронове срещу територии на Украйна на няколко пъти през нощта.

Тя е изстреляла 25 безпилотни летателни апарата в южната част на Одеска област, като украинската противовъздушна отбрана е успяла да свали общо 22 от тях. При нападението са ранени най-малко двама души и е засегната пристанищна инфраструктура на река Дунав, съобщава Киев.

Дунав се превърна в основен маршрут на Украйна за износ на зърно след края на споразумението, сключено с посредничеството на ООН и Турция през юли, което позволяваше на Киев да доставя зърното си през Черно море.

Няма подробности за това кое пристанищно съоръжение е било засегнато. Военните заявиха, че пожарът, възникнал в резултат на атаката в съоръжението, е бил бързо потушен. Някои украински медии съобщават за взривове в пристанище Рени - едно от двете големи пристанища на Дунав, които Украйна управлява.

Атаката е осъществена през нощта и е продължила близо три часа и половина. Тревога за въздушно нападение е имало в няколко области, сред които Херсонска, Николаевска и Одеска област.

Дроновете са били изстреляни от окупирания Крим и руския пристанищен град Приморско-Ахтарск в Краснодарския край, разположен на брега на Азовско море.

През последните месеци регионалната инфраструктура на Одеса беше многократно поразявана от Русия в серия от подобни атаки.

По-рано през деня руските сили атакуваха с тежка артилерия град Никопол и околностите му в Днепропетровска област, като раниха четирима души и повредиха къщи и електропроводи, съобщи местният губернатор.

Районът на Никопол, който включва и намиращия се наблизо град Марханец, е обект на постоянни руски атаки, които често водят до жертви и разрушения сред цивилното население.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Макрон не изключи изпращане на войски в Украйна, ако Русия пробие фронтовите линии

Пред изданието "Economist" френският президент отново подкрепя идеята, че трябва да се обмисли изпращането на сухопътни войски в Украйна

15:10 - 02.05.2024
Важно днес

Без възражения и въпроси е било взето спорното решение за строеж на частна детска болница

Решението на кабинета беше оттеглено след обществен натиск

14:50 - 02.05.2024
Живот

Елиникон: проектът за най-голям "умен" град в Европа, който набира все по-голяма скорост в Гърция

Амбициозният проект цели да превърне бившето летище в най-големия "умен" град в Европа

13:56 - 02.05.2024
Важно днес

След пауза от няколко месеца в ИСУЛ отново се правят костно-мозъчни трансплантации на деца

5-годишно дете е било оперирано и вече е изписано от болницата

13:17 - 02.05.2024