Украйна все пак може да получи ракетите с голям обсег ATACMS от САЩ Снимка: © Getty Images

САЩ планират да предоставят на Украйна модерни ракети с голям обсег на действие, които да помогнат на Киев в продължаващата ѝ контраофанзива срещу руските войски. Това съобщават няколко американски медии, като се позовават на свои източници.

Те цитират американски служители, запознати с въпроса, според които Украйна ще получи няколко ракети ATACMS с обсег на действие до 300 км. Това ще позволи на Киев да поразява руски цели дълбоко зад фронтовата линия.

Само преди дни президентът Володимир Зеленски беше на посещение във Вашингтон, където посети Белия дом, Пентагона и Конгреса. Неговата визита приключи с новината за нов пакет военна помощ, който САЩ ще изпратят. В него обаче не бяха включените тактическите ракетни системи ATACMS.

"NBC News" и "Wall Street Journal" цитират неназовани американски служители, които предават, че Байдън е казал на украинския си колега, че Киев ще получи "малък брой" от ракетите, а оръжията може да бъдат изпратени още следващата седмица. Вестник "Washington Post" обаче съобщава, че Украйна ще получи АТАСМС, въоръжени с касетъчни бомби, а не с единични бойни глави. Към момента няма официален коментар от двете страни по този въпрос.

В продължение на месеци Киев настоява за предоставянето на армейски тактически ракетни системи, за да засили контраофанзивата си в южната част на страната. Той твърди, че ключови руски снабдителни линии, командни позиции и други логистични центрове, разположени дълбоко зад фронтовата линия, ще останат на разстояние, което ще принуди Москва да ги отдалечи и по този начин ще затрудни снабдяването на войските и оръжията.

Според Украйна руските позиции в окупираните украински региони на юг - включително Крим - ще бъдат особено уязвими. Байдън обаче се колебае в решението си заради опасения, че това може да доведе до пряк сблъсък с ядрено въоръжената Русия.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Живот

7 ученици от България решаваха глобални проблеми в симулация на заседание на ООН

Ученици от частно училище "Откривател" участваха в престижната конференция „Монтесори модел Обединените нации“ (MMUN)

12:10 - 13.05.2024
Важно днес

Съдът разреши на службите да разследват "Алтернатива за Германия" за екстремизъм

Определянето на партията като такава означава, че тя може да бъде наблюдавана тайно, включително чрез подслушване и вербуване на информатори вътре в нея

11:14 - 13.05.2024
Важно днес

Арести при полицейска акция срещу търговците на гласове в Бургас

Проверяват се търговски обекти за списъци с имена и оставени лични карти.

10:15 - 13.05.2024
Политика

Какво събра първите дами на Украйна и Сърбия в Белград?

Олена Зеленска е на посещение в Белград заедно с Дмитро Кулеба

10:03 - 13.05.2024