Украйна забрани проруските партии, блокирала е над 1500 медии, разпространяващи пропаганда Снимка: © Getty Images

Украинският президент Володимир Зеленски преустанови дейността на 11 политически партии в страната, включително няколко, които са известни с връзките си с Русия.

Във видеообръщение в събота вечерта държавният глава отбеляза, че докато в Киев има военно положение, се забраняват действията на формациите „Опозиционна платформа – За живота“, „Партията на Шарий“, „Нашите“, „Опозиционен блок“, „Левицата Опозиция“, „Съюз на левите сили“, „Държава“, „Прогресивна социалистическа партия на Украйна“, „Социалистическа партия на Украйна“, „Социалисти“ и „Блок на Владимир Салдо“.

„Опозиционна платформа – За живота“ е една от най-големите про-руски партии с представители в украинския парламент.

Украинското Министерство на правосъдието ще предприеме незабавни действия за налагане на забраната.

Междувременно стана ясно, че от началото на руската военна инвазия в Украйна нападнатата страна е блокирала над 1500 медии, разпространяващи пропагандата на Кремъл. Блокираните канали имат обща аудитория от около 15 милиона души, казват от националната полиция, цитирани от Интерфакс-Украйна.

Свалени са и над 3100 публикации, които оправдават военни престъпления и смъртта на украински цивилни граждани.

Полицията допълва, че изданията и публикациите са били блокирани след жалби, подадени от украински потребители в каналите в Telegram, създадени от местната киберполиция - StopRussiaChannel и StopDrugsBot.

Войната продължава и най-тежки сражения се водят в югоизточния град Мариупол. От няколко седмици той е под обсада, а жителите му са изправени пред постоянни смъртоносни и непровокирани руски атаки. Те включват удари по родилно отделение и бомбардиране на театър, където спасителната операция продължава, но е сериозно възпрепятствана от нестихващия огън и десетки хора под руините не могат да бъдат спасени.

Руснаците разрушиха училище в Мариупол, служещо за бомбоубежище на 400 души

Жители на Мариупол са отведени в Русия против волята им от руските сили, съобщиха от Общинския съвет в събота. Заловените граждани са били насилствено отведени в лагери, където руските сили са проверили телефоните и документите им, след което са пренасочили някои от жителите към отдалечени градове в Русия.

Властите в Мариупол: Русия е отвела над 4000 граждани отвъд границата против волята им

Кметът на Мариупол Вадим Бойченко сравни действията на Москва с "ужасяващите събития от Втората световна война, когато нацистите насилствено са пленявали хора".

Майор Денис Прокопенко от Азовския полк на Националната гвардия заяви, че въздушните и сухопътните атаки срещу града вече са почти непрестанни.

Той каза, че хората в града не желаят да напускат подземните си убежища дори за да се снабдят с продукти от първа необходимост, което означава, че се опитват да пият по-малко вода и да ядат по-малко храна. В града няма основни услуги като газ, електричество и вода. Телата се оставят на улицата, защото или вече няма кой да ги прибере, или просто е твърде опасно да се правят опити, пише CNN.

Володимир Зеленски заяви, че продължителната руска атака срещу Мариупол е "акт на терор", който ще се помни "векове наред".


Ако Зеленски издържи още десет дни, това може изцяло да обърне войната


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024