Властите в Мариупол: Русия е отвела над 4000 граждани отвъд границата против волята им Снимка: © Getty Images

Местните власти в бомбардирания югоизточен украински град Мариупол обвиниха военните на Русия, че през изминалата седмица са отвели хиляди местни жители през границата против тяхната воля.

Пьотр Андрющенко от Общинския съвет заяви пред The New York Times, че между 4000 и 4500 граждани са били преселени в Таганрог, град в руската Ростовска област, който граничи с областта, в която е Мариупол. Те са били отведени без паспортите си.

Информацията съобщават още BBC, CNN и AlJazeera. От британската медия съобщават, че все още не са проверили твърденията, "но се появяват все повече свидетелства за подобни събития". Комуникацията с Мариупол е „изключително трудна“ заради продължаващите сражения между руснаците и украинците.

Украински гражданин съобщава пред NYT, че се е свързал с три семейства, които са били насилствено преместени в Русия.

"Сега руснаците минават през мазетата и ако там са останали хора, ги отвеждат насила в Таганрог", казва Едуард Зарубин - лекар, който е напуснал града по-рано тази седмица.

Руските власти не са коментирали случая, но в петък Министерството на отбраната заяви, че хиляди украинци желаели да "избягат в Русия" и правителството в Москва им помагало.

CNN съобщава, цитирайки Общинския съвет, че жители на Мариупол са отведени в Русия против волята им. Заловените граждани са били насилствено отведени в лагери, където руските сили са проверили телефоните и документите им, след което са пренасочили някои от жителите към градове в Русия.

Кметът Вадим Бойченко сравни действията на Москва с "ужасяващите събития от Втората световна война, когато нацистите насилствено са пленявали хора".

В момента Мариупол е арена на интензивни сражения между руските и украинските войски. През последните две седмици градът е обстрелван непрекъснато и по оценки на местните власти вече са загинали 2400 души.

Телефонните линии са прекъснати, жителите нямат електричество, газ и течаща вода и се нуждаят от хранителни продукти. Украйна твърди, че Русия също така е спряла конвоите с хуманитарна помощ, които влизат в Мариупол.

В неделя руските военни са бомбардирали училище по изкуства, съобщиха от Общинския съвет. Сградата е осигурявала подслон на около 400 души, укриващи се от въздушните атаки на Кремъл в обсадения югоизточен украински град. Учебното заведение е разрушено, под руините има стотици затрупани, но все още не е ясен броят на жертвите и ранените.

Руснаците разрушиха училище в Мариупол, служещо за бомбоубежище на 400 души

Украинският президент Володимир Зеленски осъди Москва за бомбардировките над пристанищния град и заяви, че руските военни там „ще останат в историята като отговорници за военни престъпления“.

„Да направиш такова нещо в един мирен град, което окупаторите сториха, е терор, който ще бъде помнен векове наред“, каза държавният глава.


Украйна забрани проруските партии, блокирала е над 1500 медии, разпространяващи пропаганда

"Kyiv Calling": Украинска група пресъздаде хит на The Clash и го превърна във военен химн


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Млада България

Двете лица на Gen Z в България: Какво отличава тийновете от останалите младежи

Всичко е в полза на младите, но социалният и финансовият им статут са пречка

12:31 - 25.04.2024
Важно днес

СЕМ не успя да избере свой нов председател след четири поредни гласувания

Габриела Наплатанова и Симона Велева са двете предложения за нов председател на СЕМ

11:04 - 25.04.2024
Важно днес

Борисов и Пеевски в синхрон видяха нова коалиция в парламента

Повод стана предложението за отстраняването на Росен Желязков

10:02 - 25.04.2024
Важно днес

Цензура или скъп хонорар? За какво е последният медиен скандал в Италия

Италиански писател обвинява RAI и Джорджа Мелони, тя пусна спорната му реч във фейсбук

08:19 - 25.04.2024
Важно днес

Могат ли испанските крайнодесни да свалят премиера Санчес с компромат срещу жена му

Педро Санчес временно спира да изпълнява публичните си задължения

07:25 - 25.04.2024
Важно днес

Кандидатът на опозиционната ВМР0-ДПМНЕ с най-много гласове на президентските избори в Северна Македония (Обновена на 25 април)

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024