Едно от първите неща, които си помислих, влизайки в домашния офис на Филип Върбанов, когото интервюирах наскоро, беше, че искам и аз да пробвам монитора, който се намираше на бюрото му.

Всъщност точно рубриката ни за LG UltraWide™ QHD Ergo беше поводът за срещата и част от разговора ни се завъртя около екрана, което допълнително ме нахъса. За щастие, бързо получих положителен отговор на въпроса си дали ще се намери време и аз да пробвам монитора. Въпреки че не знаех дали в живота ми има място за 34-инчов екран, щях да разбера сравнително скоро.

Две седмици по-късно Борис Енев, вторият участник в рубриката, пристигна пред входа ми с гигантски кашон с логото на LG, в който беше и дългоочакваният монитор. Когато минути след това аз и мониторът се озовахме в скромния ни асансьор, за първи път в мен се прокраднаха известни съмнения, които в моя домашен офис вече бяха се настанили напълно комфортно. Някак застанал до бюрото ми, кашонът ми показваше, че може би нямам чак толкова много място.

Все пак отворих опаковката, отвътре ме посрещна ергономичната стойка на монитора, която като функции е супер и е изключително лесна за монтаж на почти всяко бюро, може би с изключение на моето.

Преди този монитор да пристигне у дома, живеех с мисълта, че имам голямо бюро. Все пак на него има място за 13-инчовия ми лаптоп, 24-инчов монитор, Playstation 5, стойка с микрофон за подкаста и всички ежедневни боклуци и чаши с напитки, които са ми нужни. Освен това не бях обръщал внимание, че бюрото ми има нещо като гръб, който отстои на няколко сантиметра от плота му.

Този гръб се оказа първата пречка в моето приключение с LG UltraWide™ QHD Ergo, тъй като чудесно препречваше врътката, с която трябваше да затегна стойката към плота на бюрото.

Затова и се впуснах в серия опити да закрепя стойката, докато на нея все още нямаше нито един инч монитор. Първо опитах какво ще стане, ако стойката е захваната наполовина, но добре стегната. Резултатът беше, че с лек натиск назад стойката падаше, което означаваше, че подобна съдба биха имали и всичките инчове и килограми на монитора. След като прецених, че нямам бюджет за такива експерименти, започнах да търся друго решение, включително подръчни материали за закрепяне на стойка за монитор. Няколко неуспеха по-късно ми хрумна да затегна хватката в другия край на бюрото и да я разглобя. След това сложих горната ѝ част зад, а долната част пред гърба на бюрото и затегнах винтовете, така че всичко застана стабилно. Неочаквано и за мен, това сработи и имах здраво закрепена стойка за монитор.

Изпълнен от задоволство, което беше позасенчило съмненията ми, извадих и самия монитор. Това рязко върна съмненията на преден план, защото се оказах неподготвен за реалността. А тя е, че 34 инча представляват 86 см., което пък е средният ръст на двегодишно дете.

С това искам да кажа, че 34-инчовият LG UltraWide™ QHD Ergo е един много голям и много широк монитор, който очевидно не си бях представил напълно адекватно как ще стои в моя дом.

Въпреки това закачих екрана за стойката му и останах доволен, защото когато става дума за джаджи, определено съм като малките деца и рационалните наблюдения нямат такова значение.

Пред себе си имах един ултраширок екран, който лесно се свърза с компютъра ми и ми предложи картинка, която ме направи искрено щастлив.

Може да не знаех колко голям е 34-инчовият екран, но ежедневно научавам колко малък е 13-инчовият на моя лаптоп и колко не-чак-толкова-голям-колкото-ми-се-иска е 24-инчовият ми монитор.

С LG UltraWide™ QHD Ergo рязко получих място за всичко - няколко прозореца на браузъра, няколко прозореца за важни чатове и един за Spotify, като всичко се вместваше на един екран, напълно комфортно.

По-хубаво ми стана, когато отворих Adobe Premiere. Понякога монтирам видеа и двата екрана, с които разполагам, определено не дават нужния комфорт за всички инструменти, които ми трябват.

На LG UltraWide™ QHD Ergo обаче имах гигантски таймлайн, големи пространства за превюта на видеата и предостатъчно място за библиотеката с материали. Това прави работата много по-лесна и интуитивна, защото не се налага толкова скролване и разместване за всяко различно действие. Подобен опит имах и в Lightroom Classic, където виждах повече инструменти наведнъж и снимките пред мен бяха огромни, така че лесно можех да работя по детайлите, без да зумвам.

Много бързо ми направи впечатление, че цветовете на монитора са коректни и не можех да открия разлика с екрана на моя MacBook Pro.

После се зарових по настройките на самия екран и открих, че има различни режими за работа - с висока яркост, за кино, за игри, както и персонализриани. Това е възможно, защото IPS матрицата му поддържа HDR10 и AMD FreeSync.

Първото е картина с висок динамичен обхват, в който най-тъмните неща на екрана са наистина тъмни, а най-ярките са наистина ярки, така че има много контрастна и ярка картина.

Когато работите до прозорец, в който свети слънце, това е безценно, защото си виждате всичко, също така е супер за гледане на филми. AMD FreeSync синхронизира честотата на опресняване на монитора с броя кадри на игрите, докато играете, с което картината е по-плавна и неутрализира някои доста неприятни за геймърите дефекти.

Освен това екранът е ултраширок, което в случая означава съотношение на страните 21:9 - същият като на филмите и сериалите в кино формат.

Резолюцията му е QHD, 2K или 3440x1440 пиксела, които са достатъчно много, че да предлага детайлна картина дори отблизо, но не и толкова много, че да ви трябва ултра мощен компютър, който да захрани всичките пиксели.

Всички тези технологични благини обаче също се оказаха отвъд възможностите на моя дом и техническа подготовка. Както споменах, използвам 13-инчов MacBook Pro, като моделът му е от 2016 г. За да използвам HDMI екрани, вкарвам в употреба преходник от USB Type-C, който в случая е произведен от Apple малко след самия лаптоп. След като свързах всичко, първото, което направих, беше да проверя как да използвам всичките възможности на екрана и се оказа, че за целта ще ми трябва друг компютър. Причината е, че моят лаптоп на практика не може да пусне HDR съдържание от платформи като Netflix, а и да можеше, трябваше да използвам по-нова версия на преходника.

Споменах и своя PlayStation 5, с който будя завист у много хора, които чакат от месеци своите. Той поддържа HDR, но пък не поддържа ultrawide екрани, което ме остави в забавна ситуация - да ползвам компютъра, за да усетя какво е ултраширок екран, и конзолата, за да усетя какво е HDR екран.

Двете по отделно са чудесни, така че предполагам, когато са заедно, ще е още по-хубаво.

Това, което се оказа, че също е дребен проблем, е, че LG UltraWide™ QHD Ergo все пак е прекалено голям за моето бюро, което явно не е голямо. Дълбочината на бюрото ми е около 80 см., което ме поставя доста близо до екрана, когато го използвам. Резолюцията му прави така, че не виждам отделни пиксели, но и не успявам да се възползам от цялата широчина и се усещам как когато искам да правя нещо вляво на екрана, леко се мръдвам със стола наляво, което най-малкото е смешно.

Въпреки че няколко дни бях с пълни ръце, пълно бюро и въобще офис, пълен с монитор, очите си останаха празни.

Работата на толкова широко е великолепно преживяване и след опита ми с LG UltraWide™ QHD Ergo вече имам идеи за уголемяване на бюрото и монитора ми и за постоянно.

Така бих могъл да стигна и до това да се възползвам от ергономичната стойка, която остана жертва на малкото пространство и стоя статична през повечето време. Дотогава ще остана само с добри спомени за хубавия екран и приятните интервюта от рубриката ни.

Борис Енев: Архитектурата прилича на театъра - работим с пространство и с история


Този текст е в партньорство с UltraWide QHD Ergo на LG

Повече пространство за работа е концепцията зад новия UltraWide QHD eкран с резолюция 3440x1440 и 21:9 съотношение на екрана. Позволява наблюдаване на големи обеми видеоматериали за редактиране и множество аудио добавки и ефекти, които могат да се показват моментално.

Стойката на Ergo е с увеличена гъвкавост, така че да предлага разширена ергономична настройка за разгъване, свиване, завъртане, промяна на височината и накланяне, като осигурява също така перфектна позиция на екрана за по-удобна и устойчива работа на потребителя.

UltraWide Ergo отговаря на промишления стандарт HDR10 за висок динамичен обхват, на база на цветова гама sRGB 99%, като поддържа специфични нива на цветовете и яркостта.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Опозиционната ВМРО-ДПМНЕ поведе на първия тур на президентските избори в Северна Македония

Първите резултатите сочат около 100 хил. гласа разлика между първите двама

22:24 - 24.04.2024
Важно днес

Ивет Лалова стана майка на момче

Със съпруга и Симоне са избрали името Тиаго за първото си дете

21:58 - 24.04.2024
Технологии

OPPO влиза официално на българския пазар

Продуктите на OPPO ще се предлагат официално в А1 и Технополис

21:09 - 24.04.2024