Унгария и Словакия искат ЕС да посредничи заради спрения от Украйна петрол от "Лукойл" Снимка: © Getty Images

Унгария и Словакия са отправили искане към Европейската комисия да посредничи в процедура за разговори с Украйна, след като Киев прекрати петролните доставки на "Лукойл" за двете страни, съобщава "Reuters",

Будапеща и Братислава са готови да заведат дело срещу Украйна, за да разрешат проблема при липса на споразумение, заяви унгарският външен министър Петер Сиярто след среща на външните министри на ЕС в Брюксел.

"Комисията разполага с три дни, за да изпълни искането ни, след което ще отнесем въпроса до съда", допълни той.

Преди месец Киев затегна санкциите срещу руския енергиен гигант "Лукойл", като на практика забрани на фирмата да използва Украйна като транзитна страна за своя суров петрол.

Унгария и Словакия бяха сред страните, които получиха преди време изключения от енергийните санкции на ЕС по отношение на вноса на руски петрол. Така Русия продължава да доставя природен газ и нефт на двете страни през Украйна въпреки войната и съществуващите санкции.

Изключението за Будапеща и Братислава е само временно, за да им се даде повече време да преминат към алтернативни източници на доставки, тъй като и двете страни са силно зависими от руските суровини. Забраната на Украйна за "Лукойл" обаче не засяга други руски износители на петрол, който все още е разрешен за транзит през страната.

По думите на Сиярто двете страни получават общо 2 млн. тона суров петрол от "Лукойл" годишно, което е около половината от доставките по южния тръпопровод "Дружба", който минава през Украйна. Той заяви, че трябва бързо да се намери решение, за да се избегнат икономически загуби още в средносрочен план.

Като алтернатива обаче Унгарияможе да внася петрол от хърватското морско пристанище Omisalj чрез тръбопровода Adria, докато Словакия няма излаз на море и може да получава петрол само през съседката си Унгария. От април насам вносът на петрол през Omisalj е около 500 хил. метрични тона всеки месец, посочва "Reuters".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Супертайфун отне живота на поне двама в Китай. Ранени са над 90 души

"Яги" е вторият най-мощен тропически циклон в света през 2024 г. досега

09:37 - 07.09.2024