Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна - реванш на Орбан срещу ЕС Снимка: © European Union

Ключово решение на ЕС за предоставяне на 18 млрд. евро помощ за Украйна остава блокирано, след като Унгария се обяви против предложението.

Министърът на финансите Михай Варда, който участва на ресорната среща на правителствените представители в Брюксел, обяви, че Будапеща не е съгласна с предложените законови поправки, които щяха да отпушат средствата за Украйна от началото на януари.

Унгария е единствената държава в ЕС, която спира финансовото споразумение.

На същата среща трябваше да се обсъди и предложението на ЕК за отнемане на 65% от кохезионните еврофондовете на Унгария (7.5 млрд. евро) заради системните нарушения на върховенството на закона и корупцията в правителството на Виктор Орбан.

  • За да може тази санкция да влезе в сила, тя трябва да е подкрепена с квалифицирано мнозинство - 15 държави, които представляват поне 65% от населението на ЕС - до 19 декември. Решението е отложено за последния момент, като е отпаднало от дневния ред за 6 декември.
  • Още 5.8 млрд. евро плащания по Фонда за възстановяване от пандемията са под въпрос заради липсата на напредък по списък от реформи за борба с корупцията и независимост на съдебната система в Унгария.
  • В анализ на Европейския парламент наскоро беше посочено, че само три от 17-те мерки изобщо са ефективни. Всички останали са или твърде слаби, или недостатъчно изпълнени - или и двете.

Според Financial Times - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц ще разговарят с Виктор Орбан по време на започналата среща на върха между ЕС и Западните Балкани в Тирана.

  • Двамата се надяват да убедят унгарския премиер да вдигне ветото си върху помощта за Украйна. Вторият важен въпрос, който върви в пакет с финансовата подкрепа за нападнатата от Русия държава, е и прилагането на глобално споразумение за корпоративното облагане.
  • Шолц и Макрон са склонни да направят отстъпки по одобряването на Плана за възстановяване и развитие на Унгария, който още остава неодобрен.

Ако Орбан не получи "зелена светлина" за Плана, Унгария ще изгуби по-голямата част от грантовете за постпандемично възстановяване.

Чешкото председателство на ЕС ще се опита да намери решение на проблема, като е възможно да събере финансовите министри отново в началото на следващата седмица.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Осъден за убийство може да работи в дупнишката болница от затвора

Ако лекарят бъде върнат на работа, присъдата му ще бъде намалена

19:39 - 24.06.2024
Живот

Картини на Пикасо се озоваха на показ в женската тоалетна на музей

Някои от творбите на Пабло Пикасо са изложени на показ, но в женската тоалетна, след съдебно решение

17:40 - 24.06.2024
Важно днес

Разследват бившия шеф на Европейската инвестиционна банка за корупция

Претърсили са дома на Вернер Хойер като част от проверка за "злоупотреба с влияние"

17:34 - 24.06.2024
Важно днес

Зеленски нареди чистка в държавната гвардия след разкрития за заговори с Русия

СБУ арестува служители, заподозрени в планиране на убийства, включително на президента

16:06 - 24.06.2024
Важно днес

БДЖ пуска още влакове между София и Бургас след недоволство на пътници

БДЖ започва и поетапно оборудване с електронни устройства за продажба на билети

15:31 - 24.06.2024
Живот

Пеем за всички, мълчим за милион

Ироничната обява на рапъра 100 кила от ефира на bTV много добре описва ситуацията на доста от българските музиканти, тяхната финансова мотивация и готовността им да застават зад обществени каузи

14:16 - 24.06.2024
Важно днес

Земеделци от Ямбол продължават протеста си срещу новия областен директор

Недоволството дойде след поредните смени, извършени от кабинета "Главчев"

14:10 - 24.06.2024