Унгария блокира 18 млрд. евро помощ за Украйна - реванш на Орбан срещу ЕС Снимка: © European Union

Ключово решение на ЕС за предоставяне на 18 млрд. евро помощ за Украйна остава блокирано, след като Унгария се обяви против предложението.

Министърът на финансите Михай Варда, който участва на ресорната среща на правителствените представители в Брюксел, обяви, че Будапеща не е съгласна с предложените законови поправки, които щяха да отпушат средствата за Украйна от началото на януари.

Унгария е единствената държава в ЕС, която спира финансовото споразумение.

На същата среща трябваше да се обсъди и предложението на ЕК за отнемане на 65% от кохезионните еврофондовете на Унгария (7.5 млрд. евро) заради системните нарушения на върховенството на закона и корупцията в правителството на Виктор Орбан.

  • За да може тази санкция да влезе в сила, тя трябва да е подкрепена с квалифицирано мнозинство - 15 държави, които представляват поне 65% от населението на ЕС - до 19 декември. Решението е отложено за последния момент, като е отпаднало от дневния ред за 6 декември.
  • Още 5.8 млрд. евро плащания по Фонда за възстановяване от пандемията са под въпрос заради липсата на напредък по списък от реформи за борба с корупцията и независимост на съдебната система в Унгария.
  • В анализ на Европейския парламент наскоро беше посочено, че само три от 17-те мерки изобщо са ефективни. Всички останали са или твърде слаби, или недостатъчно изпълнени - или и двете.

Според Financial Times - френският президент Еманюел Макрон и германският канцлер Олаф Шолц ще разговарят с Виктор Орбан по време на започналата среща на върха между ЕС и Западните Балкани в Тирана.

  • Двамата се надяват да убедят унгарския премиер да вдигне ветото си върху помощта за Украйна. Вторият важен въпрос, който върви в пакет с финансовата подкрепа за нападнатата от Русия държава, е и прилагането на глобално споразумение за корпоративното облагане.
  • Шолц и Макрон са склонни да направят отстъпки по одобряването на Плана за възстановяване и развитие на Унгария, който още остава неодобрен.

Ако Орбан не получи "зелена светлина" за Плана, Унгария ще изгуби по-голямата част от грантовете за постпандемично възстановяване.

Чешкото председателство на ЕС ще се опита да намери решение на проблема, като е възможно да събере финансовите министри отново в началото на следващата седмица.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Олексий Резников: Украйна няма да насочва американски оръжия към руска територия

Ракетите ще се насочват към окупирана от Русия украинска територия

16:37 - 17.02.2023

Нафтали Бенет: Путин ме увери, че няма да убие Зеленски

Бившият израелски премиер разказва за срещата с руския президент

18:38 - 05.02.2023

Трима от задържаните българи на границата с РСМ получиха забрана да влизат в страната за 3 г.

Те са получили и глоба от по 300 евро, сред тях е бил депутат от "Възраждане"

14:41 - 05.02.2023

Умира ли приятелството? „Рецесията на връзките“ удря най-силно по мъжете

Свободното ни време е радикално индивидуализирано

12:49 - 05.02.2023