Унгария си намери неочакван съюзник, с който да блокира руските санкции на ЕС Снимка: © Getty Images

Унгария изглежда си е спечелила нов съюзник, с който заедно да се противопоставят на европейските санкции срещу Русия. Изданието Politico съобщава, че Будапеща вече получава подкрепа от Атина в скептицизма си към мерките срещу страната агресор.

В момента текат обсъждания в ЕС за 11-ия пакет от наказателни мерки срещу Русия във връзка със започнатата от нея война в Украйна. Докато предишните 10 пакета от санкции се фокусираха върху мерки за ограничаването на финансирането на войната, сега Брюксел поставя акцент върху опитите за заобикаляне на санкциите. Обсъжданите стъпки могат да засегнат други държави, които помагат на Москва да избегне наложеното ѝ търговско ембарго.

Гърция и Унгария обаче колективно се обединиха и обвързаха одобрението си за пакета със съвсем отделен въпрос, свързан с Украйна. Преди да кажат "да" на новите санкциите, те поставиха условие: искат първо Киев да премахне някои от техните компании, попаднали в списък за "спонсори на войната".

Двата въпроса не са пряко свързани, но двете европейски страни ги използват като политически лост, за да извадят компаниите си от списъка на Украйна, пише Politico.

Това предизвика известно напрежение на срещата на външните министри на ЕС по-рано тази седмица. На нея германският външен министър Аналена Баербок отправи директни критики към Унгария, предават дипломати, запознати с разговорите.

По време на срещата на посланиците на ЕС в сряда Гърция е била много на преден план в дискусията, казват четирима от дипломатите. Атина продължава се противопоставя на предложенията, свързани със заобикаляне на санкциите.

"Гърция повтори, че ако има конкретни доказателства за нарушаване на санкциите, те трябва да бъдат представени на вниманието на съответните държави членки на техническо равнище, за да може това да бъде разследвано и след това да бъдат предприети съответните действия", заяви дипломат от ЕС, запознат с досието. "В случая с украинския поименен списък гръцките компании са обвинени като международни военни спонсори, въпреки че не нарушават ограничителните мерки срещу Русия."

Жозеп Борел, висшият дипломат на ЕС по външната политика, вече обеща да работи за преодоляване на различията по украинския списък.

Все още не е ясно кога европейските представители отново ще обсъдят пакета от санкции, но се очаква все пак да бъде постигнат някакъв консенсус по него.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Русия удари строителен хипермаркет в Харков, пълен с хора

Най-малко 24 души са ранени, а двама са загинали, много от хората са в неизвестност

17:36 - 25.05.2024