Унгария започва да имунизира възрастните си хора с ваксина от Китай Снимка: © Getty Images

Лекарите в Унгария започнаха да поставя ваксина срещу Covid-19, произведена от китайската държавна компания Sinopharm.

Унгария е първата държава в ЕС, която ще прилага китайската ваксина, независимо че тя не е преминала одобрение от европейския регулатор EMA.

Ваксината ще се използва само за имунизиране на възрастното население в страната. AP цитира изследване сред 1000 жители на Будапеща, проведено в края на януари от Median и 21 Research Center, според което от всички желаещи да се ваксинират само 27% казват, че биха си сложили китайската ваксина.

43 на сто заявяват, че биха се ваксинирали с руската Спутник V, а 84% от респондентите в унгарската столица заявяват предпочитание към препарат, разработен от западни фармацевтични компании.

Унгария е поръчала 5 милиона дози от Sinopharm, които трябва да пристигнат в рамките на следващите 4 месеца. Количеството би стигнало за имунизиране на 2,5 милиона души с две дози, но това би било възможно само при промяна в общественото доверие спрямо препаратите.

Преди месец премиерът Виктор Орбан обяви, че личното му предпочитание е към китайската ваксина, защото "й има най-голямо доверие".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Хърватският президент скочи в собствения си капан. Получи забрана да е премиер

Зоран Миланович отказа да напусне поста си, за да участва в кампанията

16:47 - 19.04.2024