United Group финализира продажбата на клетъчните си кули в България, Хърватия и Словения

Компанията собственик на VIVACOM у нас, United Group съобщи, че е приключила успешно продажбата на своята физическа телеком инфраструктура в България, Хърватия и Словения.

Новият собственик е саудитската TAWAL, дъщерно дружество на stc Group и водеща компания за ИКТ инфраструктура в региона на Близкия изток и Северна Африка.

Сделката е на стойност 1, 2 млрд. евро и включва 4800 кули в трите държави.

От компанията съобщават, че продажбата е приключена съгласно условията на Договора за покупко-продажба и след получаване на одобрение от страна на регулаторните органи.

Това е първата инвестиция на TAWAL в европейския телекомуникационен сектор. Компанията е най-големият доставчик на интегрирана инфраструктура за информационни и комуникационни технологии в региона на Близкия изток и Северна Африка и има портфолио от над 21 000 телекомуникационни кули.

United Group и дъщерните ѝ дружества в съответните държави ще продължат да бъдат основни наематели на пасивната инфраструктура за мобилни мрежи, част от тази сделка.

В тази връзка, компанията сключи дългосрочно рамково споразумение, първоначално за срок от 20 години, с последващо подновяване на всеки 8 години.

Освен това e подписано споразумение за осигуряване на определено ниво на услугите, за да се гарантира непрекъснато ползване на инфраструктурата на телекомуникационните кули след приключване на сделката, съобщават от компанията собственик на VIVACOM.

Главният изпълнителен директор на United Group - Виктория Боклаг, определи сделката като много атрактивна и допълни, че тя ще даде възможност на United Group да освободи капитал от съществуващите неосновни инфраструктурни активи, като едновременно с това се възползват от атрактивни решения в сектора на телекомуникационните кули.

„Средствата от продажбата ще бъдат използвани за значително намаляване задълженията ни и осигуряване на допълнителни възможности за бъдещ растеж", коментира Боклаг.

Базираната в Нидерландия United Group е сред водещите телекомуникационен и медиен оператор в Югоизточна Европа. Компанията развива дейност в осем държави и има над 15,5 милиона потребители и близо 15 000 служители. Генерира годишни приходи в размер на близо 2,7 милиарда евро. От март 2019 г. мажоритарен собственик на United Group е BC Partners, една от най-големите глобални инвестиционни компании


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Безпрецедентно фиаско за председателя на долната камара на Конгреса

Лобито на Тръмп в Камарата на представителите свали ръководителя ѝ

07:37 - 04.10.2023

21 души загинаха при тежка автобусна катастрофа в Италия

Пътниците са били туристи, има и непълнолетни

07:13 - 04.10.2023

70-годишен мъж е прострелян при заложническа криза в с. Вълково

Похитителят е освободил заложниците си след часове на блокада

00:39 - 04.10.2023

Флоренция забрани нови апартаменти за Airbnb в центъра на града

Местните власти се опитват да освободят повече жилища за местните жители в града

18:00 - 03.10.2023

Прегръдка между две лекоатлетки се оказа обект на цензура в Китай

Снимка с две спортистки беше цензурирана, но не заради трогателния момент на жените - а заради номерата върху техните екипи

17:04 - 03.10.2023

Бертран Бонело показва какво се случва, когато научната фантастика срещне любовта

Срещаме се с френския режисьор, за да разберем повече за любопитната комбинация от мелодрама и научна фантастика

16:24 - 03.10.2023