Универсалното зарядно в ЕС ще е факт през 2024 г.  Apple недоволства, но ще се съобрази Снимка: © Getty Images

Универсалното зарядно устройство за всички видове мобилни телефони ще е задължително в Европа точно след 2 години. На 27 декември в сила влезе новата европейска директива, която задължава Apple да се откаже от своя вид кабел за зареждане за европейския пазар. Новото европейско законодателство вече е факт, съобщи Гергана Паси - като тя и съпругът ѝ и бивш министър на външните работи Соломон Паси стартираха инициативата през 2008 г.

До 27 декември 2024 г. разпоредбите на европейската директива трябва да бъдат отразени в националното законодателство на страните членки на ЕС. Това е датата, от която смартфоните и другите малки електронни устройства ще трябва да използват за зареждане само USB-C кабел. Целта е от една страна да се намалят отпадъците, а от друга - да бъде улеснен потребителят.

Директивата за радиооборудването, която често се нарича "общо досие на зарядното устройство", задължава 13 класа електронни устройства да бъдат "оборудвани с порта за зареждане USB Type-C" и да могат да се зареждат с кабели, отговарящи на стандартите USB-C. Сред тези устройства, освен мобилните телефони, са още таблети, цифрови фотоапарати, слушалки, портативни игрови конзоли, преносими тонколонки, електронни четци, клавиатури, мишки и др.

Универсално зарядно устройство в рамките на Европейския съюз ще трябва да има и за лаптопите. Срокът за въвеждането му обаче е 28 април 2026 г. Европейската комисия ще може да добавя други категории устройства към списъка чрез делегирани актове от 2025 г. и на всеки пет години след това.

Apple протестира. Защо?

Американският технологичен гигант Apple е против новата европейска регулация. Проучване, финансирано от компанията, твърди, че ползите за околната среда ще възлязат само на 13 млн. евро годишно, но унификацията на зарядните ще потисне технологичните иновации в областта на зареждането. А те са на стойност 1,5 млрд. евро.

Аргументите на компанията не получиха подкрепа от европейските институции. ЕК смята, че освен че ще се намали нуждата от търсене, приемането на общо зарядно ще допринесе съществено за борбата с електронните отпадъци. Зарядните устройства представляват 11 000 тона електронни отпадъци годишно, или 0,3 % от общото количество. Окончателните числа може да са по-високи, тъй като в оценките не са включени лаптопите - добавени по-късно към списъка от законодателите.

Въпреки недоволството си, главният маркетинг директор на Apple Грег Джосуак заяви на конференция на Wall Street Journal през октомври, че компанията ще се съобрази с изискванията, припомня европейското издание Politico. Пускането на пазара на новия iPhone 15 през есента на следващата година е първата възможност да се премине към USB-C кабел за зареждане.

Безжичното зареждане - следващата стъпка

Преминаването към зареждане само с USB-C кабел може да се окаже за кратко. Причината е, че индустрията за смартфони се ориентира към технологията за безжично зареждане, при която магнитно поле прехвърля енергия от станция или подложка за зареждане към устройството, като се избягва необходимостта от порт за включване на кабел.

Европейската директива към момента не разглежда безжичното зареждане. Европейската комисия ще трябва да представи доклад за технологията до 28 декември 2026 г. Индустрията обаче не чака - Apple и други големи производители на смартфони вече са приели стандарт - технологията с отворен код Qi, прокарана от групата Wireless Power Consortium.

Базираната във Финландия компания Swappie, която продава ремонтирани iPhone апарати, напоследък нарича правилата "сладко-горчив сценарий". Тя се опасява, че директивата ще направи невъзможна продажбата на телефони от страни извън ЕС, защото те няма да имат USB-C портове за зареждане. Това ще засегне силно вторичния пазар за техника.

13 г. по-късно: Крачка напред към универсалното зарядно въпреки предупрежденията на Apple


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Директорът на болница "Св. Иван Рилски" напуска поста си

Един от мотивите в молбата му за напускане е липсата на приемственост в системата

16:11 - 29.01.2023

Издирват още един млад мъж, изчезнал по време на "Сурва" в Перник

Това е трети случай на изчезване в рамките на седмица

15:51 - 29.01.2023

Той пак е тук: Джокович отново достигна върха в света на тениса

Джокович изравни Рафаел Надал по най-много отличия от Големия шлем в историята на мъжкия Тур

15:22 - 29.01.2023

ПП ще съдят Бойко Борисов заради твърдение относно продажбите на оръжие на Украйна

Задава се още едно дело от "Продължаваме промяната" за Борисов

14:39 - 29.01.2023

Louis Vuitton "нашари" световните забележителности като продължение на кампанията с Яйои Кусама

Активациите с най-продаваната жива художничка продължават

14:15 - 29.01.2023

Фандъкова заплаши „Трейс груп холд“ с глоба от 200 000 лв. заради счупено с чук жълто паве

Тя каза, че ще наложи санкции за увреждане на културна ценност

11:15 - 29.01.2023

БЛС застана зад личните лекари в искането им за по-висока потребителска такса

Според зам-председателя на съюза таксата не кореспондира с никакви обективни показатели и не е адаптирана към настоящето

10:33 - 29.01.2023