Управителят на БНБ призова за "спешно дисциплиниране на бюджета" Снимка: © Булевард България

Управителят на Българската народна банка (БНБ) Димитър Радев за спешно дисциплиниране на бюджета в интервю, дадено в последния ден на кампанията преди изборите на 27 октомври.

Пред БТА, гуверньорът на БНБ заявява, че ако България иска да въведе еврото, "трябва да се провежда разумна макроикономическа политика с акценти спешно дисциплиниране на фискалната позиция и хармонизиране на монетарните и фискалните условия в България".

С други думи, това означава, че за да не си затвори България отново врата към еврозоната, дефицитът в бюджета за 2025 година не трябва да надхвърля 3%. А държаваната финансова политика да е в синхон с паричната, която централната банка води.

"Във всички случаи говорим за много къс хоризонт и прозорец от възможности, които не трябва да се пропускат. Бюджетът за следващата година ще бъде индикатор дали вървим в правилната посока", казва Радев.

Параметрите на Бюджет 2025 все още не са ясни, но служебният финансов министър Людмила Петкова вече даде сигнал, че ако не се вземат мерки за увеличаване на приходите и орязване на разходите, прогнозният дефицит може да надхвърли няколко пъти ограничението от 3%.

България имаше за цел да въведе единната валута на 1 януари 2025 година, но заради нивото на инфлацията не успя да покрие този критерии навреме за т.нар. конвергентен доклад.

Според управителя на БНБ страната не бива да допуска ново отлагане на членство в еврозоната. В противен случай България рискува понижаване на кредитния рейтинг и повишаване на лихвите по държания дълг, за което предупреждават и рейтинговите агенции.

"При хлабав бюджет с хронични дефицити това са милиарди, които в крайна сметка бизнесът и домакинствата ще трябва да платят", каза още Радев.

Димитър Радев припомня още, че България е единствената страна, която е член на Банковия съюз, без да е член на еврозоната.

"В този контекст, подкрепата за присъединяването на страната ни в банковите среди остава силна", заявява Радев, който участва в годишните срещи на Световната банка и МВФ във Вашингтон.

По думите му по време на тези разговори се открояват две тенденции - положителната е намаляването на инфлацията, а отрицателната е продължаващата липса на фискална дисциплина.

"Тези тенденции имат ясни проекции и в нашата страна", казва още Димитър Радев.

Как ЕЦБ и ЕК се разминаха в критерия за инфлация, който България трябва да покрие


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Политика

FT: Проруските партии в България са все по-популярни

Прозападните партии още са мнозинство, но хората са разочаровани от основните партии

15:39 - 25.10.2024