Един от коалиционните партньори на „Продължаваме промяната“ - ПД „Социалдемократи“, ще предложи ограничаване на мандатите за кметове и общински съветници.

Предложението се очаква да бъде внесено в парламента до средата на март, като целта му е да се ограничат корупционните практики и т.нар. „феодализация“.

Мандатоносителите на ПП - "Социалдемократи", нямат нито един представител в Народното събрание, но получиха 90% от държавната субсидия за коалицията, ръководена от Кирил Петков и Асен Василев. Партията взима малко над 4,8 млн. лв. годишно.

4,8 млн. лв. от субсидията на ПП ще отиват в партия без нито един депутат

Лидерът на „Социалдемократи“ Елена Нонева съобщи, цитирана от в. „Сега“, че „Продължаваме промяната“ ще предложи промени в Закона за местното самоуправление и местната администрация, които да бъдат разгледани от останалите управляващи – БСП, ИТН и „Демократична България“.

„Това е изцяло инициатива на ПД „Социалдемократи“, тя е коментирана в рамките на нашата коалиция на промяната, за което имаме подкрепата и на останалите членове на нашата коалиция“, казва тя пред БНР. „Идеята е да се ограничат мандатите на кметовете на общини и на райони, без кметовете на населени места, а също и за общинските съветници“.

Очертават се две групи предложения – едната е кметовете и общинските съветници да имат максимум два последователни мандата, последвани от прекъсване. Според авторите на промените това е „по-мекият вариант“, защото предполага подновяване на кандидатирането след прекъсването.

По-твърдият е избираемостта да се ограничава до два мандата. Целта е да се прекратят корупционни практики и влияния, става ясно от изявлението на Нонева пред националното радио.

Във вторник дискусиите ще бъдат финализирани преди окончателно внасяне на предложението за промени. Предстои да се коментира дали това няма да ограничи избирателните права на кандидатите.

„До средата на следващия месец ние ще внесем това предложение в Народното събрание, да може да бъде обсъдено в рамките на коалицията и вече да се търси законодателна промяна“, уточни Елена Нонева.

Депутатите, участващи в обсъждането, са били предпазливи спрямо промените, пише в. „Сега“. Настимир Ананиев от „Продължаваме промяната“, който е председател на парламентарната комисия по местно самоуправление, е „за“ идеята, но не бърза с изводите.

„Аз лично подкрепям идеята за мандатност, но съм по-голям привърженик на възможността да бъдат отзовавяни кметове и общински съветници. Въпросът е по какъв начин да става това. В България има огромен проблем в местната власт“, каза той. „Отзоваването на кандидати сме мислили да се въведе, когато има електронно гласуване, по този начин всеки един избирател може да си свали доверието, дадено по време на избори и ако се стигне до висок процент от страна на избирателите, може да се стигне до оттегляне“, заяви Ананиев.

Атанас Славов от ДБ каза, че е добре въпросът да се обсъди от Комисията за промени в конституцията, за да се прецени дали подобни ограничения за мандатността биха могли да се оспорват пред Конституционния съд. Славов е член на временния парламентарен орган, който обсъжда промени в основния закон.

В България има много примери за кметове на общини, които управляват дълги години. Йорданка Фандъкова (ГЕРБ) е кметът на София с най-много години на този пост – заема го от 2009 г. насам. Златко Живков (СДС) е начело на Община Монтана от 1999 г., а Хасан Азис е кмет на Кърджали от 2003 г.Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

"Газпром" спря доставките на газ за Италия

Според "Газпром" причината е, че австрийският оператор е отказал да потвърди транзита на заявените количества

Кметът на Буковлък е привикан в полицията след сигнал за купуване на гласове

Според жители на селото полицейското присъствие е по-засилено от другите населени места

Как и къде да гласувам? Всичко, което трябва да знаете за изборите на 2 октомври

Това е всичко, което трябва да знаете за начина, по който се провеждат изборите

Украйна си върна ключовия град Лиман (Обновена)

Падането му може да бъде най-голямата победа на Украйна на бойното поле след светкавичната контраофанзива

Ювал Ноа Харари разказва историята на човечеството – този път обаче в книга за деца

Писателят обяснява на по-малките за света, в който живеем, войната и климатичните промени

Запознайте се с "Optimus" - хуманоидният робот на Мъск, който ще "трансформира цивилизацията"

Роботът ще стане част от ежедневието на милиони хора и ще "трансформира цивилизацията", смята предприемачът.

Руски знамена, естрадна музика и викове "ура": Пищна церемония в Москва в чест на анексираните територии

Кремъл организира специален патриотичен концерт по повод незаконното анексиране на 4-те украински области