Управляващите отказаха да изпълнят исканията на медицинските сестри

Исканията на протестиращите медицински сестри няма да бъдат изпълнени. Това заявиха социалният министър Деница Сачева, зам.-министърът Жени Начева и вицепремиерът Томислав Дончев на извънреден брифинг в Министерски съвет.

Конкретните искания са осем, а сред тях са заплата в размер на две минимални възнаграждения, задължителен колективен трудов договор на национално ниво и да няма търговски дружества в здравеопазването.

Управляващите споделиха, че желанията за промени от страна на медицинските сестри са политически и ще "дестабилизират държавата".

Всичко това идва на фона на протестите на гилдията пред бившия Партиен дом, където медицинските сестри направиха палатков лагер. Бойка Анастасова, която участва в организирането на протестните действия за по-високи заплати, излезе на необезопасен парапет и отказа да слезе в продължение на час, преди това да се случи в около 08:40 ч. сутринта.

От Министерството на здравеопазването казаха, че в 15:10 ч. са получили проект за споразумение с искания от лидера на протестите Мая Илиева.

„Бихме приели всички разумни споразумения, но не и предложения, които биха дестабилизирали държавата и здравната система, особено в този труден момент“, каза зам.-министърът Жени Начева.

„Това не е елементарна част, която касае само специалистите по здравни грижи и, в частност, медицинските сестри. Този модел обхваща общественото здраве, Спешна медицинска помощ и всички структури и звена, които се грижат за нашето здраве", допълни тя.

Вицепремиерът Томислав Дончев уважи правото на протест от страна на медицинските сестри, но в същото време отбеляза, че той не трябва да създава заплаха за нарушаване на обществения ред.

"Решение, което предполага да разрушим дадена система, няма как да бъде взето", каза той.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

И Живко Коцев вече е с обвинение за участие в организирана престъпна група

Наложена му е парична гаранция в размер на 20 000 лева.

19:02 - 17.04.2024