Снимка: © Getty Images

Еманюел Макрон не е първият френски президент, който посещава Ливан в най-тежките му мигове. През 1983 г. насред гражданската война Франсоа Митеран се появява в Бейрут малко след тежък атентат, който отнема живота на 58 френски войници. 

През 2005 г. Жак Ширак пристига на площада на Мъчениците в центъра на столицата на Ливан, недалеч от мястото, на което беше взривен неговия приятел и бивш премиер Рафик Харири, припомня "Фигаро". 

Макрон дойде в Бейрут на 6 август в град, опустошен от двойната експлозия, която отне живота на повече от 130 души и рани няколко хиляди други, като създаде апокалиптична атмосфера в столицата на Ливан. А тя е виждала множество други кървави сцени в своята трагична история. С пристигането си френският президент написа в Twitter: "Ливан не е сам". 

Първата му спирка е на пристанището - мястото на трагедията - където се срещна с екипите от ливански и френски служители, които осигуряват безопасността на населението. 300 000 жители на града са без дом след разрушителната ударна вълна. Макрон обещава да се върне на 1 септември, за да се увери, че предложената помощ от Франция се разпределя по предназначение. 

Никой не може да пренебрегне болката и възмущението на хората в Бейрут след инцидента. Макрон и френската делегация са обградени от мъже и жени, които скандират "Революция, революция". Докато разследването на експлозията тече, излиза все повече информация за това, че властите са пренебрегвали предупрежденията от опасността на химичните вещества, съхранявани шест години в склада на пристанището. 

Макрон обещава на събралото се множество, че ще предложи "нов политически пакт" в управлението на страната. 

"Хората искат падането на режима. Мишел Аун (президентът на Ливан, б.р.) е терорист! Помогнете ни! Управляват ни терористи", призовават хората на улицата. 

"Днес първата ни задача е помощта, подкрепата за населението - без условия. Гарантирам ви, че тази помощ няма да попадне в корумпирани ръце", е отговорът на Макрон. "Ако тези реформи не се извършат, Ливан ще продължи да затъва". 

Един от клиповете показва как изслушва силно разстроена жена, която му казва, че политическият елит на страната е престъпен и манипулира населението. Макрон й отговаря: "Не съм тук, за да помагам на тях. Тук съм, за да помогна на вас", а впоследствие я прегръща.

В първите часове след новината за драматичните събития в Бейрут, Франция изпрати три военни самолета със спасители и спешни медици, които бързо да поемат грижите за поне 500 ранени души. 

В последните два дни се появиха множество нови свидетелства, включително съдебни документи, които показват, че властите са знаели за складирането на "плаващата бомба" от конфискувания амониев нитрат, без да направят нищо за обезопасяването му. Търпението на ливанските граждани отдавна е изчерпано - не трябваше да се стига до химическа експлозия, за да се види, че страната е в дълбока политическа, икономическа и финансова криза. В криза на доверието между управлявани и управляващи.  

Министърът на икономиката Раул Нехме казва, че няма фирма в града, която да не е засегната по един или друг начин от инцидента. Според държавните медии - 90% от хотелите в Бейрут са претърпели разрушения. Четири болници в града също са с материални щети. Спасители и доброволци продължават да разчистват руините на съборените сгради. 

"Всички, които са се занимавали със съхранението, охраната и разследването на Хангар 12" през последните шест години са под домашен арест, твърдят от правителството - конкретният брой на задържаните не е известен. 

Гражданите на Бейрут обаче нямат почти никакви надежди, че разследването ще доведе до справедливост. Ливан се намира в икономическа криза заради обезценяването на местната валута още преди появата на Covid-19. Банките поддържат капиталови контроли, които забраняват тегленето на пари в брой над определен лимит. 

Столицата трудно може да се възстанови без външна помощ при тези обстоятелства. Нарастват и притесненията за снабдяването на града със стоки от първа необходимост - пристанището беше основният канал за внос на продукция. Основното хранилище на зърно в Бейрут е тежко повредено при експлозията. Изпуснатите химикали при взрива го правят неизползваемо за производство на храна, казва министърът на икономиката. 

Световната банка обяви, че е готова да мобилизира ресурси за подкрепа на Ливан. ЕС също деблокира 33 млн. евро за финансиране на първата помощ. Дори Израел обяви, че ще пренебрегне конфликта си със съседите и ще предложи хуманитарна и медицинска помощ. Амбицията на Еманюел Макрон, както винаги, е висока: "Искам да организирам европейското сътрудничество, а в по -общ план - международното сътрудничество" за Ливан.  

Смъртоносната история на бедствията с амониев нитрат


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Петте книги на 2021 г., които Бил Гейтс препоръчва за четене

От историята на CRISPR до новия роман от автора на "Марсианецът"

Тежка катастрофа край Враца с две жертви и дете в тежко състояние

Семейство загина след сблъсък с тир, влязъл в насрещното

Преговорите за новата власт: Какво предлагат партиите в сектори "Национална сигурност" и "Спорт"

Четирите преговарящи партии продължават с дискусиите в отделните панели

House of Gucci: Този път не се роди звезда

Филмът с Лейди Гага разочарова, а обещаваше да е заглавието на годината

България отива на Евровизия 2022 с вокалиста на "Rainbow" Рони Ромеро

Групата Intelligent Music Project ще ни представлява в Торино с рок парче, песента им съвсем скоро ще бъде представена пред публиката

НСлС: Открито е тялото на 45-а жертва от катастрофата на АМ "Струма"

Отхвърлена е версията за още един спасен човек

Нов мутирал вариант на SARS-CoV-2 притесни света: Какво знаем за B.1.1.529

СЗО свика спешно заседание, Европа вече се затваря за южноафриканските страни