Как да отслабна? Какво да гледам? Защо небето е синьо? На колко години е Доли Партън? Това са само четири от най-задаваните въпроси в Google в световен мащаб през 2023 г.

И макар в България да не се интересуваме от възрастта на русокосата кънтри певица, изглежда все пак попадаме в международния тренд на нарастващ интерес към друга тема – спестяванията.

Управлението на парите, за съжаление, не е нещо, което се учи в училище или поне не във всяко, въпреки че би трябвало.

Как да спестяваме успешно е въпрос, който си задават много млади хора.

Истината е, че отговорът е доста прост - дръжте парите далеч от портфейла си и харчете по-малко отколкото печелите.

Народната мъдрост познава много методи за привличане на пари - отглеждане на бамбук вкъщи, няколко вида сукуленти, предизвикване на сърбеж на лявата или на дясната ръка (шегуваме се, разбира се).

Единственият доказан и 100% защитен начин за пестене си остава най-отдавна познатият- депозит в банка.

ПроКредит Банк в момента е банката, която дава един от най-високите лихвени проценти за депозити - 1,75% при тригодишен влог .

Откриването на депозитна сметка и захранването на средства е изцяло онлайн, без необходимост от посещаване на банков офис. Натрупаната лихва по депозита по вашата разплащателна сметка се изплаща всеки месец.

Макар и бавно лихвите по депозитите започват да се повишават и времето, когато банките искаха от клиентите си пари, за да им държат финансите на сигурно място отмина. Все пак е добре, когато човек си избира банка, да знае някои неща за нея.

Макар да не е сред най-големите топ 5 банки на пазара, ПроКредит Банк е много важен фактор, защото клиентите ѝ са физически лица и представители на малкия и средния бизнес, които от своя страна са гръбнакът на българската икономика.

ПроКредит Банк е немска банка, която има интересна философия - не подкрепя агресивното кредитиране на всяка цена, не харесва кеша и операциите на гише и не само, че действа максимално дигитално, но преди всичко мисли така.

Банката е може би един от най-зелените бизнес субекти на пазара в България, като помага и на клиентите си да направят тази трансформация.

Сега като имате малко широка представа какво представлява финансовата институция, може би ще погледнете с други очи и на техните съвети за спестяване.

Стъпка 1: Визуализирайте, а после планирайте

Спестяването е средство, зад което най-често стои някаква цел.

Независимо дали обмисляме екскурзия извън страната, избор на образование или професионално израстване, наличието на план е винаги задължително. За да помогнат по пътя към спестяването, от ПроКредит Банк предлагат креативен начин, който да е допълнителен стимул за мотивацията на хората: визуално табло или т.нар. mood board. Виртуално или реално - няма значение, на него можете да закачите снимки или цитати, които олицетворяват вашите цели.

Редица проучвания сочат, че визуализацията е ефективен метод за сбъдване на желанията – ако не вярвайте, попитайте Дийпак Чопра, Ричард Уебстър или някой друг от специалистите по личностно израстване.

Стъпка 2: Преодоляване на страха от откриването на депозит

Експертите от ПроКредит препоръчват да започнете със заделяне на малки суми всеки месец и постепенно да ги увеличавате с течение на времето. Именно тук визуалното табло се явява важно по пътя към целта. Напомня накъде сме тръгнали.

Отделянето на средства в друга спестовна сметка и разграничаването им от текущата разплащателна е много полезно, за да не се изкушавате от не съвсем нужни покупки. ПроКредит Банк ви помага и тук, като заедно с разплащателната сметка ви открива безплатно спестовна сметка, по която да заделяте желаното. Освен, че се открива напълно безплатно, спестовната сметка няма никакви такси за поддържане. По нея можете да добавяте суми, когато решите. Стимулира навика ви за спестяване и с лихва.

За откриването на депозит вече няма никаква нужда да посещавате банков клон. Благодарение на новите технологии, това може да стане от разстояние.

Нещо много важно – входящите преводи в ПроКредит Банк нямат такса. Това е от значение, когато захранвате депозита си от сметка в друга банка.

Стъпка 3: Изграждане на доверие към банката

Когато човек търси учител по математика за детето си, наема хотел или купува техника, инстинктивно винаги се стреми към най-доброто - чете ревюта и препоръки. Прилагаме това неписано правило в личните си и професионалните взаимоотношения. Интеракцията с банкови учреждения не би трябвало да прави изключение.

Докато обаче две добри препоръки са почти достатъчни, за да пратим детето си при конкретен преподавател, служителите в банките изпитват повече затруднения в изграждане на дългосрочно доверие у клиента.

Пречупването на стереотипа е важно дори когато откриваме депозита си и съхраняваме средствата си. Затова е хубаво да се интересуваме от ценностите, които един бизнес изповядва. Ако няма такива, това би трябвало да е голяма червена лампа.

Как се гарантира сигурността на нашите спестявания?

Това е голямото предимство на банките, както и причината те да са по-консервативни в изплащането на високи лихви.

В България Фондът за гарантиране на влоговете защитава депозитите до 196 000 лв. Тоест, какво и да се случи в банковия сектор, влоговете и сметките до тази сума са гарантирани.

Банковата система у нас вече е стабилна и никой не поставя това под въпрос. По-интересните процеси са сливанията на финансовите институции. Невинаги е приятно да се събудиш клиент на банка, която не си избирал. Ако не сте следили бизнес новините в края на миналата година, ние сме тук, за да ви ги напомняме - председателят на УС на ПроКредит банк Петър Славов каза по време на най-големия банков форум - "Ние не се продаваме".


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

ЦСКА отново победи "Левски"

18:29 - 27.04.2024
Важно днес

Шествия на агитките на "Левски" и ЦСКА ще затруднят движението в София

Очаква се кръстовището на Орлов мост да бъде затворено за кратко около 15:15 - 16:00 ч.

12:33 - 27.04.2024
Важно днес

Русия атакува украинската енергетика в три области

Ударени са четири топлоелектрически централи

11:06 - 27.04.2024
GEN Z дневници

Vol. 19: Кой изобщо слуша Тейлър Суифт, гълъб в парламента, сбогом "Ема Стоун"

Кои са 5-те новини от седмицата, направили впечатление на Gen Z поколението в "Булевард България"?

10:22 - 27.04.2024