Рекордна мисия на четирима астронавти до Международната космическа станция приключи успешно, след като капсулата на SpaceX Crew Dragon се приземи в Мексиканския залив в неделя сутрин. 

Майкъл Хопкинс, Виктор Глоувър, Шанън Уокър от NASA и Соичи Ногучи от японската космическа агенция пристигнаха обратно на Земята след повече от 24-часово пътуване от МКС. 

Успешното им завръщане слага край на мисията Crew-1, която постави рекорд по най-дълъг период в космоса за екипаж, пътуващ на борда на американски космически кораб - малко над 167 дни. Виктор Глоувър стана първият чернокож астронавт, изпратен на дълга мисия на борда на Международната космическа станция. 

Това е втората съвместна мисия на SpaceX и NASA с помощта на Crew Dragon след историческото завръщане на Робърт Бенкен и Дъглас Хърли през август 2020 г. Прибирането на Земята се смята за най-сложната част от пътуването, тъй като капсулата се загрява изключително много при навлизането в атмосферата. Дебел защитен слой предпазва астронавтите във вътрешността, докато корабът се подготвя за кацане. 

"Не звучи като машина, а звучи като животно", разказваше Бенкен пред журналистите след завръщането си миналата година. 

Четиримата астронавти бяха посрещнати от екипаж от спасителни лодки в океана през нощта на 2 май. 

Сътрудничеството на SpaceX на Илон Мъск и NASA дойде почти десетилетие след края на програмата Space Shuttle, с която американските астронавти пътуваха до МКС. В този период се налагаше те да разчитат на руските кораби "Союз", за да изпълняват своите мисии върху орбиталната станция. 

SpaceX разработи Crew Dragon по линия на програмата на NASA за комерсиални космически  полети, като за първи път в историята си държавната агенция предаде данните за дизайна, развитието и тестването на космически совалки за човешки екипажи на частни подизпълнители. 

Четиримата участници в мисията Crew-1 са осъществили изследвания върху ефекта на микрогравитацията върху човешкото сърце, излизали са в открития космос за поправки и допълнения по външността на МКС и са оглеждали репички на борда на станцията, за да проучат как може да се произвежда храна по време на дълготрайни изследователски мисии в космоса. 


SpaceX ще изпрати хора до Луната, след като спечели договора на NASA


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Минеков извежда ГЕРБ от централата им в НДК на 10 декември

"Нямам време за губене. Това е плячкосване и присвояване"

И БСП са "против" зеления сертификат за парламента, засега депутатите ще влизат без него

ГЕРБ и ДПС са "за" мярката. "Възраждане", очаквано, са "против"

Най-добрите филми на 2021

Drive My Car получава високи оценки от най-добрите критици, в класацията ни попадат още "Дюн" и "Паралелни майки"

Поне до 17 декември тестването на всички ученици е осигурено

Нова пратка от тестове пристигна в склада на БЧК, съобщиха от МОН

ГЕРБ постла стълбите на Министерството на културата с "Труд"

47 НС ще изслушва Велислав Минеков по казуса с редакцията на вестника

Атанас Атанасов от ДБ поиска пред Радев кадрови промени в службите

"Смятам, че позицията на главния секретар на МВР му е твърде висока"