Аерокосмическата компания на Илон Мъск SpaceX спечели договор за 2,9 милиарда долара от NASA със задачата да осигури кораб, с който да бъдат изпратени астронавти на Луната след почти 40-годишна пауза на този вид мисии.

SpaceX беше предпочетена пред компанията на Джеф Безос Blue Origin, който си партнираше с Northrop Grumman и Lockheed Martin, и производителя на високотехнологични системи за аерокосмическия и военновъздушния сектор Dynetics.

Всички залози сега са поставени върху проекта на SpaceX Starship, на който Илон Мъск разчита за още по-амбициозната си мечта - изпращане на човешки екипаж до Марс.

"Трябва да осъществим следващото кацане на Луната възможно най-скоро. Намираме се в невероятно време за човешките изследователски мисии, за цялото човечество", казва и.д. директорът на NASA Стийв Джързик.

SpaceX ще трябва да организира тестов полет на свой космически апарат до Луната, чрез който да се направи цялостна проверка на системите на NASA. Едва по-късно ще може да се изпрати и ракета с астронавти на борда.

Илон Мъск многократно е заявявал, че една от основните му цели е да осъществи човешко кацане на планетата Марс. Досега основните успехи на SpaceX са с разработването на ракети за многократна употреба, които значително съкращават разходите по изстрелване на сателити космически товари.

През 2020 г. SpaceX осъществи и първия си успешен полет с екипаж до Международната космическа станция, като на 22 април се очаква новото изпращане на четирима астронавти от площадката на NASA във Флорида.

Успехът на Crew Dragon от миналата година беляза първото изстрелване на екипажи в Космоса от територията на САЩ след почти десетгодишно прекъсване.

Плановете на компанията за по-продължителни мисии засега се забавят заради техническите проблеми около прототипите на системата Starship, която би трябвало да може да транспортира товари и пътници за дългосрочни полети. Все още SpaceX не е успяла да отстрани проблемите при кацането на космическия си кораб, чиито изпитания текат в последните месеци.

Намеренията на NASA са да изпрати хора до Луната, за да проучи възможностите за евентуално бъдещо използване на земния спътника като платформа за втора част от мисията Artemis - полет до Марс.

Желанието на американската аерокосмическа администрация е човешките екипажи да тръгнат отново към Луната не по-късно от 2024 г.


Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Първата оперативна мисия на SpaceX и NASA е факт: Четирима астронавти полетяха към МКС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Украинците събраха пари и купиха сателит за въоръжените сили: "Украинци, вие сте в космоса!"

Фондацията на украинеца Сергей Притула организира фондонабирането и купуването на сателита

Изтекъл запис от парти със Санна Марин провокира скандал във Финландия

36-годишната жена танцува и пее в компанията на приятели, но опозицията ѝ поиска тест за наркотици

Новата власт "помете" и в бордовете на ВМЗ и "Кинтекс" въпреки съпротивата на БСП

Бившата директорка на ДКК заплашва да съди Министерството на икономиката

Най-известният "глас" на конспирацията QAnon в Германия е арестуван във Филипините

53-годишният мъж ще бъде върнат в Германия, за да бъде съден

Офертата за LNG танкерите изтича: Служебният кабинет не договори нито отсрочка, нито терминал

Още няма отговор от Турция дали може да се намери свободен терминал за разтоварването

Кампанията на Борисов в "Неохим" доведе до жалба пред Финансовия надзор

Владислав Панев иска КФН да провери неверните изявления на Борисов за състоянието на публичното дружество