Аерокосмическата компания на Илон Мъск SpaceX спечели договор за 2,9 милиарда долара от NASA със задачата да осигури кораб, с който да бъдат изпратени астронавти на Луната след почти 40-годишна пауза на този вид мисии.

SpaceX беше предпочетена пред компанията на Джеф Безос Blue Origin, който си партнираше с Northrop Grumman и Lockheed Martin, и производителя на високотехнологични системи за аерокосмическия и военновъздушния сектор Dynetics.

Всички залози сега са поставени върху проекта на SpaceX Starship, на който Илон Мъск разчита за още по-амбициозната си мечта - изпращане на човешки екипаж до Марс.

"Трябва да осъществим следващото кацане на Луната възможно най-скоро. Намираме се в невероятно време за човешките изследователски мисии, за цялото човечество", казва и.д. директорът на NASA Стийв Джързик.

SpaceX ще трябва да организира тестов полет на свой космически апарат до Луната, чрез който да се направи цялостна проверка на системите на NASA. Едва по-късно ще може да се изпрати и ракета с астронавти на борда.

Илон Мъск многократно е заявявал, че една от основните му цели е да осъществи човешко кацане на планетата Марс. Досега основните успехи на SpaceX са с разработването на ракети за многократна употреба, които значително съкращават разходите по изстрелване на сателити космически товари.

През 2020 г. SpaceX осъществи и първия си успешен полет с екипаж до Международната космическа станция, като на 22 април се очаква новото изпращане на четирима астронавти от площадката на NASA във Флорида.

Успехът на Crew Dragon от миналата година беляза първото изстрелване на екипажи в Космоса от територията на САЩ след почти десетгодишно прекъсване.

Плановете на компанията за по-продължителни мисии засега се забавят заради техническите проблеми около прототипите на системата Starship, която би трябвало да може да транспортира товари и пътници за дългосрочни полети. Все още SpaceX не е успяла да отстрани проблемите при кацането на космическия си кораб, чиито изпитания текат в последните месеци.

Намеренията на NASA са да изпрати хора до Луната, за да проучи възможностите за евентуално бъдещо използване на земния спътника като платформа за втора част от мисията Artemis - полет до Марс.

Желанието на американската аерокосмическа администрация е човешките екипажи да тръгнат отново към Луната не по-късно от 2024 г.


Български инженер е един от най-важните хора в SpaceX

Първата оперативна мисия на SpaceX и NASA е факт: Четирима астронавти полетяха към МКС


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

Важно днес

Експлозия избухна в най-голямата рафинерия в Румъния

В района на рафинерията се издигат гъсти облаци черен дим

11:37 - 29.03.2024
Важно днес

Анкетна комисия за "Турски поток" поискаха ПП-ДБ

Министерството на енергетиката не може да отговори къде е картата

11:34 - 29.03.2024
Живот

Терапевтът ви не помага? Опитайте с кон

Конете помагат не само на нас, но и ние на тях

11:00 - 29.03.2024
Важно днес

Тагарев отрече да е бил "ябълката на раздора" в провалените преговори между ГЕРБ и ПП-ДБ

През последните седмици от ГЕРБ интензивно настояваха за смяната на военния министър при евентуалната ротация.

10:27 - 29.03.2024
Политика

"Сватбата на Макрон и Лула": Среща на лидерите на Франция и Бразилия развълнува социалните мрежи

Дружбата на двамата президенти развълнува социалните мрежи

10:10 - 29.03.2024
Важно днес

Борисов: "Мераклии за служебен премиер винаги ще се намерят"

Борисов прехвърли вината за хаоса около назначаването на служебен премиер на ПП-ДБ

09:55 - 29.03.2024