Снимка: © Getty Images

SpaceX изстреля успешно първия си космически кораб на оперативна мисия до Международната космическа станция (МКС). Тя започна след 2 ч. българско време днес. На борда на капсулата Crew Dragon, която бе скачена към ракетата Falcon 9, се намират четирима астронавти. Те полетяха от Космическия център „Кенеди“ във Флорида.

Crew-1 е много важна за SpaceX и NASA, тъй като това е първата напълно оперативна мисия с екипаж. Тя последва тестовия полет на Дъглас Хърли и Робърт Бенкин, които излетяха към МКС през май.

Но новото изстрелване на ракетата не е тест. Crew Dragon вече се сдоби официално със сертификат за космически кораб, който може да изстрелва астронавти към Международната космическа станция. NASA и компанията на Илън Мъск се надяват това да се превърне в рутинна практика, която да позволи извършването на изследвания в Космоса.

Тази неделя астронавтите на NASA Майкъл Хопкинс, Виктор Гловър и Шанън Уокър, както и Соичи Ногучи от Японската космическа агенция, излетяха в орбита и се очаква да се скачат към МКС в понеделник вечерта. Това означава, че екипажът ще прекара 27 часа в орбита, преди космическият кораб да се спусне бавно към крайната си дестинация.

Пътешествието можеше вече да е по-кратко, ако Crew Dragon бе успял да излети в събота, както от NASA бяха планирали. То щеше да продължи осем часа, но лошите метеорологични условия вследствие на урагана Ета ги принудиха да отложат мисията.

Уокър и Ногучи са завършили физика и SpaceX разчитат на тях да извършат всякакви видове експерименти по време на шестмесечния им престой на МКС. В това число влиза проучване за това как микрогравитацията засяга човешката сърдечна тъкан. Астронавтите ще засадят и репички в Космоса, за да разберат дали могат сами да си осигуряват храна, докато са на станцията.

Мисията в неделя беше под въпрос, след като изпълнителният директор на SpaceX Илън Мъск разкри в Twitter, че изпитва симптоми на Covid-19 и че е дал положителна проба. NASA трябваше да извърши тестове на контактните лица, за да бъде убедена, че нито един участник в оперативната програма не е засегнат. Оказа се, че всичко е под контрол.

Близо десетилетие САЩ нямаше възможността да изпраща астронавти в Космоса със свои кораби. Това се случи след оттеглянето на програмата Space Shuttle през 2011. Космическата агенция трябваше да разчита на руския „Союз“, за да придвижва астронавти до МКС. През 2009 на станцията имаше едновременно 13 души, а после останаха максимум трима, което означаваше по-малка възможност за провеждане на експерименти и по-слаба поддръжка на МКС. С новата мисия там вече ще има 7 човека.

SpaceX разработи капсулата Crew Dragon по специална програма на NASA. Космическата агенция за първи път в своята история предостави развитието на дизайна и цялото тестване на частна компания. Тя дори сключи два договора с фирмата на Мъск на обща стойност 6,6 млрд. долара, предназначени за разработването на космическия кораб Starliner. Той ще бъде готов следващата година.

Starliner ще е собственост на SpaceX и Boeing, а NASA е само клиент, който изпраща астронавтите си в Космоса. Това означава, че двете компании ще могат да използват космическия кораб, за да предлагат пътувания на туристи, изследователи или на всички, които могат да платят над 50 млн. долара за полет над Земята.


Ако нашият сайт ви харесва, можете да се абонирате за седмичния ни нюзлетър тук:

всичко от деня

Мъж загина, а три жени са ранени при тежка катастрофа край Пловдив

Три автомобила са участвали в инцидента

Протестът на градския транспорт в София ще пропуска само ученици за матурите

Трафикът в столицата ще е силно затруднен след 8:30 ч.

Защо Путин подцени Украйна и как ФСБ заложи провала на войната

Пълна изолация, извънредна подозрителност, корумпирани служби за сигурност и засилено желание за мъст - мотивите за военната инвазия

Lenovo Tab P12 Pro – отличителен, вълнуващ и продуктивен

Моделът разполага с втори безжичен екран за компютър